NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take

Help your kid stay one step ahead in studies by downloading these NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take. These solutions have been crafted by our subject-matter experts according to the CBSE standards. The solutions are 100% correct and step-by-step, so that kids can understand them and write them in their exams too.

The chapter throws more light on the concepts of addition and subtraction. It also explains how addition and subtraction can be performed faster and with ease. The lesson contains word problems and interesting puzzles which make the kids’ concepts clear. NCERT Solutions for Class 3 Maths will definitely help students to be well-prepared for their exams.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take

NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 1
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 2
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 3
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 4
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 5
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 6
NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take 7

Access Answers to NCERT Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take

TRY IT YOURSELF

Question 1:

Geeta had Rs 368 in her purse. She bought a book for Rs 123. How much money is left in her purse? Money left in her purse is Rs 368 – Rs 123 =?

Answer:

Class 3 Maths Chapter 6 - 1

Question 2:

Money left in Geeta’s purse is (a) more than 200 (b) less than 200

Answer:

Money left in Geeta’s purse is more than 200.

CAN YOU HELP NABEELA?

Question 1:

How much more money should the shopkeeper give Nabeela?

Answer:

The shopkeeper had to give Rs. 118 to Nabeela.

He gave Rs. 98 to her.

The amount he should give more:

1 1 8

– 9 8
____

2 0

Thus, he should give Rs.20 more to Nabeela.

PRACTICE TIME

Question 2:

Arvind has read 69 pages of a story book. Gouri has read 95 pages of that story book. Who has read more pages and how many more?

Answer:

Class 3 Maths Chapter 6 - 2

Question 3:

Reena noted the electricity meter readings of her house. Last month’s reading was 118 units. This month’s reading is 193 units. How much electricity did she use in one month?

Answer:

This month’s reading- 193 units

Last month’s reading- 118 units

Class 3 Maths Chapter 6 - 3

She used 75 units of electricity in one month.

Question 4:

Khushboo bought a shirt for Rs 125 and trousers for Rs 165. How much money did she spend altogether?

Answer:

Bought a shirt for Rs 125

Bought trousers for Rs 165

Money she spent altogether: 125 + 165 = Rs 290

Class 3 Maths Chapter 6 - 4

Question 5:

Solve the following

Answer:

Class 3 Maths Chapter 6 - 5
Class 3 Maths Chapter 6 - 6
Class 3 Maths Chapter 6 - 7

Question 6:

Check Rashi’s subtraction using addition.

Answer:

 

 

Question 7:

Fill in the missing numbers in the coloured boxes.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 6 - 10

LET’S DELIVER LETTERS

Question 1:

Write the correct room numbers on the letters. Then find the rooms in the above building and circle them.

Answer:

Class 3 Maths Chapter 6 - 11
Class 3 Maths Chapter 6 - 12

Question 1:

Look at the number patterns. Write the missing numbers.

Answer:

  1. 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700.
  2. 1000, 900, 800, 700, 600, 500, 400, 300.
  3. 50, 100,150, 200, 250, 300, 350, 400.
  4. 300, 250, 200, 150, 100, 50.
  5. 15, 25, 35, 45, 55, 65.
  6. 280, 260, 240, 220, 200, 180, 160.
  7. 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300.

PRACTICE TIME

Question 1:

Indu’s pencil is 15 cm long. Jyoti’s pencil is 8 cm long. Whose pencil is longer? How much longer?

Answer:

Indu’s pencil is longer than Jyoti’s.

15 – 8 = 7 cm longer.

Question 2:

Ask your Papa or Mummy

Price of 1 kilogram salt –

Price of 1 kilogram sugar –

Which one is more costly? How much more does it cost?

Answer:

Do as directed.

Question 3:

Ajay cooked chapatis in 25 minutes. Then he made daal in 15 minutes. How much time did he take to cook both things?

Answer:

Time he took to cook both the things= 25 + 15 = 40 minutes.

Question 4:

Chanchal sells school sweaters. In 2 days she sold some red, blue and grey coloured sweaters.

Class 3 Maths Chapter 6 - 13Look at the above and answer the following:

Sweaters sold on the first day:

Sweaters sold on the second day:

(a) How many grey sweaters did Chanchal sell in 2 days?

(b) Did she sell more red sweaters than blue sweaters in 2 days?

(c) How many red and grey sweaters did she sell on the first day — more than 120 or less than 120?

(d) How many sweaters in all did she sell on the second day — more than 140 or less than 140?

Answer:

(a) 74 + 89 = 163 grey sweaters sold in 2 days.

(b) Number of red sweaters sold in two days: 78

Number of blue sweaters sold in two days: 89

No, she sold more blue sweaters in 2 days.

(c) Red sweaters sold on the first day: 38

Grey sweaters sold on the first day: 74

Total = 38 + 74 = 112

She sold less than 120 sweaters on the first day.

(d) She sold 152 sweaters on the second day i.e. more than 140 sweaters.

Question 5:

Sangeeta went to the market with her grandpa.

She looked at the prices and said to her grandpa —

(a) Ghee is Rs 102 rupees costlier than biscuits.

(b) Price of oil and ghee altogether is more than Rs 200.

(c) Price of ghee and 10 kg rice is less than Rs 300.

(d) Oil costs Rs 40 more than a pack of biscuits.

Is Sangeeta right?

Can you find this without using paper and pencil?

Answer:

(a) Cost of Ghee = Rs 127

Cost of Biscuits= Rs 25

Amount by which Ghee is costlier than biscuit = 127 – 25 = 102

Thus, Sangeeta is correct.

(b) Price of Ghee = Rs 127

Price of Oil = Rs 70

  • 127 + 70 = Rs 197

So, Sangeeta is wrong in saying that the price of ghee and oil altogether is more than 200.

(c) Price of Ghee = Rs 127

Price of 10 kg Rice = Rs 150

The sum is Rs 277, which is less than 300.

Hence, Sangeeta is correct.

(d) Cost of biscuits= Rs 25

Cost of Oil = 70

No, the difference between the prices is Rs 45.

So, Sangeeta is incorrect.

Yes, we can do the calculations without using paper and pencil.

STORY PROBLEMS

Question 1:

You can also make story problems with your friends. Look at each picture and the words next to it. Write your problem below it.

A. 36 men and 52 women waiting for their turn.

B.We have our mid-day meal in 20 minutes and play for 15 minutes.

C. The post office is 1 kilometre from Shahid’s home and 2 kilometres from his school.

D. Bunty has read 27 books and Babli has read 34 books.

Answer:

A. 36 men and 52 women waiting for their turn. How many people are waiting?

B. We have our mid-day meal in 20 minutes and play for 15 minutes. What is the total time we spend on having our mid-day meal and playing?

C. The post office is 1 kilometre from Shahid’s home and 2 kilometres from his school. How far is Shahid’s home from his school?

D. Bunty has read 27 books and Babli has read 34 books. How many more books has Babli read than Bunty?

ALL THE KING’S HORSES?

Question 1:

How many horses in all did the king have?

Answer:

24

Question 2:

How many horses are there now?

Answer:

19

Question 3:

How many horses are now left?

Answer:

20

Question 4:

How many of the king’s horses were taken away?

Answer:

24 – 20 = 4 horses were taken away.

PUZZLE

Question:

What numbers are we? If you add us both you get 100. The difference between us is also 100.

Answer:

The number are 100 and 0.

100 + 0 = 100 ; 100 – 0 = 100

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *