MCQs on Viscosity for NEET

Viscosity is the resistance of the fluid to change its shape or movement of neighbouring portions relative to one another. The viscosity of the fluid is the fluid’s opposition to flow. Viscosity is measured in terms of a ratio of shearing stress to the velocity gradient in a fluid.

Also Check:

Q1: Which of the following represents viscosity?

  1. Potential energy stored in fluid
  2. Resistance to fluid motion
  3. Roughness of the surface
  4. The pressure difference between the two fluids

Answer: (b) Resistance to fluid motion

Q2: What is the SI unit of viscosity?

  1. Candela
  2. Poiseiulle
  3. Newton/m
  4. No units

Answer: (b) Poiseiulle

Q3: Which of these fluids has the highest viscosity?

  1. Water
  2. Honey
  3. Blood
  4. Air

Answer: (b)Honey

Q4: What happens to the viscosity of liquid with the increase in temperature

  1. It increases
  2. It decreases
  3. It may increase or decrease
  4. No change

Answer: (b) It decreases

Q5: What do we call the maximum velocity of a fluid in a tube for which the flow remains streamlined?

  1. Hyper velocity
  2. critical velocity
  3. Stream velocity
  4. Laminar velocity

Answer: (b) critical velocity

Q6: Which of the following represents Kinematic viscosity?

  1. Viscosity/temperature
  2. Viscosity/area
  3. Viscosity/density
  4. Viscosity/mass

Answer: (c) Viscosity/density

Q7: Which of these ratios gives the value of viscosity of fluid?

  1. Ratio of the shearing stress to the weight of the fluid
  2. Ratio of the shearing stress to the density of the fluid
  3. Ratio of the velocity gradient and shearing stress
  4. The ratio of the shearing stress to the velocity gradient

Answer: (d) The ratio of the shearing stress to the velocity gradient

Q8: The relative motion between the adjacent layers of a fluid in motion is called viscous force. Which of the flowing suits the best in the sentence?

  1. Effects at some conditions
  2. Never affects
  3. Opposes
  4. Facilitates

Answer: (c) Opposes

Q9: Which among the following statement is the definition of a pseudoplastic liquid?

  1. It is a liquid that becomes less viscous over time when constant shear stress is applied
  2. As the rate of shear increases, it becomes less viscous
  3. When constant shear stress is applied the liquid becomes more viscous over time
  4. A liquid which becomes more viscous as the rate of shear increases

Answer: (b)It is a liquid that becomes less viscous as the rate of shear increases

Q10: Which is the following is the correct definition of solubility?

  1. The rate at which a solute dissolves into a solvent
  2. The ability of a solid particle to disperse throughout a liquid continuous phase
  3. The rate at which the immiscible liquid droplets disperse within a second in the liquid phase
  4. The ability of a solute to dissolve into a solvent

Answer: (d) The ability of a solute to dissolve into a solvent

Also Read: NEET Physics Weightage

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *