MCQs on Algae

Algae are a diverse group of autotrophic organisms capable of performing photosynthesis. They are mostly found in aquatic habitats. They come in different shapes and sizes, from unicellular algae like chlorella to massive brown algae, giant kelp. Algae are divided into three main classes according to the pigment present in them, viz. Chlorophyceae (Green algae), Rhodophyceae (Red algae) and Phaeophyceae (Brown Algae).

1. Which one of the following is a colonial alga?

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Volvox

(d) Chlorella

Answer: (c)

2. Which of the following shows zygotic meiosis?

(a) Chlamydomonas

(b) Marchantia

(c) Funaria

(d) Fucus

Answer: (a)

3. Find the incorrect statement

(a) Agar-agar is produced from Gracilaria

(b) Chlorella is used in space food

(c) Mannitol is a food reserve of Rhodophyceae

(d) Algin is produced by algae

Answer: (c)

4. Which of the following has non-flagellated isogamous gametes?

(a) Spirogyra

(b) Chlamydomonas

(c) Volvox

(d) Fucus

Answer: (a)

5. Mannitol is a reserved food found in

(a) Gracillaria

(b) Porphyra

(c) Chara

(d) Fucus

Answer: (d)

6. Which of the following contains chlorophyll a, b, phycoerythrin and phycocyanin?

(a) Chlorophyta

(b) Phaeophyta

(c) Rhodophyta

(d) Bacillariophyta

Answer: (c)

7. Which of the following is rich in protein?

(a) Ulothrix

(b) Spirogyra

(c) Nostoc

(d) Chlorella

Answer: (d)

8. Ulothrix produces

(a) isogametes

(b) heterogametes

(c) anisogametes

(d) basidiospores

Answer: (a)

9. What is the mode of sexual reproduction in Chlorophyceae?

(a) oogamous

(b) anisogamous

(c) isogamous

(d) all of the above

Answer: (d)

10. What is the shape of chloroplast in Chlamydomonas?

(a) cup-shaped

(b) spiral

(c) stellate

(d) collar-shaped

Answer: (a)

These were some MCQs on Algae. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *