MCQs on Antibodies

Antibodies are a type of proteins, which are produced in response to any foreign antigen. Antibodies are produced by B-lymphocytes. These antibodies are responsible for humoral immunity, which is a type of acquired immunity. Each antibody is Y-shaped and made up of four peptide chains, namely two light chains and two heavy chains. There are five types of antibodies in humans, viz. IgG, IgA, IgD, IgE, IgM.

1. Which of the following immunoglobulins makes the largest percentage in breast milk?

(a) IgM

(b) IgD

(c) IgG

(d) IgA

Answer: (d)

2. Transplanted graft may be rejected due to

(a) cell-mediated immune response

(b) humoral immune response

(c) innate immune response

(d) passive response

Answer: (a)

3. Oral polio drops contain

(a) harvested antibodies

(b) activated pathogens

(c) attenuated pathogens

(d) gamma globulins

Answer: (c)

4. Antibodies are

(a) prostaglandins

(b) steroids

(c) lipoproteins

(d) glycoproteins

Answer: (d)

5. Interferons are

(a) antibiotic proteins

(b) antiviral proteins

(c) antigen proteins

(d) all of the above

Answer: (b)

6. Globulins of the blood plasma are responsible for

(a) defence mechanisms

(b) blood clotting

(c) oxygen transport

(d) osmotic balance

Answer: (a)

7. Which of the following antibodies is predominantly present in tears, saliva and mucous

(a) IgM

(b) IgG

(c) IgE

(d) IgA

Answer: (d)

8. The class of antibodies, which can cross placenta is

(a) IgD

(b) IgA

(c) IgG

(d) IGM

Answer: (c)

9. Antigen binding sites are present in

(a) Fab regions of an antibody

(b) Fc region of an antibody

(c) only in the light chain

(d) only in the heavy chain

Answer: (a)

10. Type I hypersensitivity involves

(a) IgD

(b) IgM

(c) IgE

(d) IgG

Answer: (c)

These were some MCQs on Antibodies. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *