Biofertilizers are living microorganisms that are used as fertilizers for agricultural practice. They promote the growth of plants by providing essential and growth-promoting nutrients. They increase the nutrient content of soil by natural processes such as nitrogen fixation and other processes, which solubilize nutrients like phosphorus. Examples include various bacteria, algae, cyanobacteria (blue-green algae), e.g. Rhizobium, Anabaena, Azospirrilum, Pseudomonas, etc.
1. Which of the following is incorrectly matched?
(a) Alnus – Frankia
(b) Alfalfa – Rhizobium
(c) Nitrogen fixer – Anabaena
(d) Mycorrhiza – Rhodospirrilum
Answer: (d)
2. Which of the following nitrogen fixers is found in rice fields associated with Azolla?
(a) Tolypothrix
(b) Frankia
(c) Anabaena
(d) Spirulina
Answer: (c)
3. Which of the following is not a biofertilizer?
(a) Mycorrhiza
(b) Rhizobium
(c) Agrobacterium
(d) Nostoc
Answer: (c)
4. Which of the following is used as a biofertilizer for soybean crop?
(a) Nostoc
(b) Azospirillum
(c) Rhizobium
(d) Azotobacter
Answer: (c)
5. Which of the following is commonly used as a nitrogen fixer in paddy fields?
(a) Frankia
(b) Oscillatoria
(c) Azospirrilum
(d) Rhizobium
Answer: (c)
6. This is not used in organic farming
(a) snail
(b) earthworm
(c) Oscillatoria
(d) Glomus
Answer: (a)
7. Which of the following is a nitrogen fixer in the root nodules of Alnus?
(a) Clostridium
(b) Bradyrhizobium
(c) Azorhizobium
(d) Frankia
Answer: (d)
8. Which of the following is a pair of biofertilizers?
(a) Salmonella and E.coli
(b) Rhizobium and grasses
(c) Nostoc and legume
(d) Azolla and BGA
Answer: (d)
9. Which of the following fern is a biofertilizer?
(a) Salvinia
(b) Azolla
(c) Pteridium
(d) Marsilea
Answer: (b)
10. Which of the following is an endomycorrhiza?
(a) Rhizobium
(b) Agaricus
(c) Glomus
(d) Nostoc
Answer: (c)
11. Pick the correct statementÂ
(a) legumes do not fix nitrogenÂ
(b) legumes fix nitrogen independent of bacteriaÂ
(c) legumes fix nitrogen through bacteria in their rootsÂ
(d) legumes fix nitrogen through bacteria in their leavesÂ
Answer:Â (c)
12. Organic farming is the technique of raising crops through the usage ofÂ
(a) resistant varietiesÂ
(b) manuresÂ
(c) biofertilizers
(d) all of the aboveÂ
Answer:Â (d)
13. A biofertilizer involving a pteridophyte host isÂ
(a) AzotobacterÂ
(b) ClostridiumÂ
(c) AnabaenaÂ
(d) RhizobiumÂ
Answer:Â (c)
14. Which of the following plants form a symbiotic relationship with two nitrogen-fixing bacteria Rhizobium and Aero rhizobium in root and stem nodules respectively?
(a) Sesbania rostrata
(b) Crotalaria junceaÂ
(c) Sesbania aculeataÂ
(d) Cyamopsis tetragonolobaÂ
Answer:Â (a)
15. This plant is used in sandy soils and as green manure in crop fieldsÂ
(a) Lantana camara and Saccharum munjaÂ
(b) Phyllanthus niruri and Calotropis proceraÂ
(c) Azolla pinnata and Dichanthium annulatumÂ
(d) Alhagi camelorum and Crotalaria junceaÂ
Answer:Â (d)
These were some MCQs on Biofertilizers. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.
Important MCQs for NEET Biology:
Comments