MCQs on Biopesticides

Biopesticides are pesticides of biological origin. It includes all the natural products and organisms used for pest control. Biopesticides are derived from plants, animals, microorganisms, fungi, bacteria, nematodes, etc. Biopesticides mostly do not alter plant physiology or provide nutrients, instead, they act on pests. These can be bacteria, fungi, virus, chemicals derived from plants, e.g. neem oil or genetically modified crops such as Bt cotton.

1. Which of the following is used as a biocontrol agent against caterpillars of butterflies?

(a) Trichoderma

(b) Streptococcus

(c) Bacillus Thuringiensis

(d) Saccharomyces cerevisiae

Answer: (c)

2. Which of the following is the use of microbes as a biological control agent for pests/diseases?

(a) Bt-cotton to increase the yield of cotton

(b) Ladybird beetle for controlling aphids in mustard

(c) Trichoderma sp against plant pathogens

(d) Nucleopolyhedrovirus against white rust in Brassica

Answer: (c)

3. A biocontrol agent against plant diseases

(a) Trichoderma

(b) Glomus

(c) Bacillus thuringiensis

(d) baculovirus

Answer: (a)

4. Which of the following is not a biopesticide?

(a) Nucleopolyhedrovirus

(b) Xanthomonas campestris

(c) Bacillus thuringiensis

(d) Trichoderma harzianum

Answer: (b)

5. Trichoderma harzianum is used for

(a) wasteland reclamation

(b) bioremediation of contaminated soil

(c) biocontrol agent against plant pathogens

(d) gene transfer

Answer: (c)

6. Which of the following is a biocontrol agent for nematodal diseases?

(a) Pseudomonas cepacia

(b) Pisolithus tinctorius

(c) Paecilomyces lilacinus

(d) Gliocladium virens

Answer: (c)

7. This is a third generation pesticide.

(a) Pheromones

(b) Pathogens

(c) Carbamates and organophosphates

(d) Insect repellants

Answer: (a)

8. Cochineal insects are used for

(a) Parthenium control

(b) weeds control

(c) Eicchornia prevention

(d) Cactus prevention

Answer: (d)

9. The process of using a natural predator to control a pathogen is called

(a) genetic engineering

(b) biological control

(c) confusion technique

(d) artificial control

Answer: (b)

10. Rotenone is used as a

(a) bioherbicide

(b) insect hormone

(c) natural insecticide

(d) natural herbicide

Answer: (c)

These were some MCQs on Biopesticides. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *