MCQs on Blood

Blood is the most important fluid in the body for transporting nutrients and oxygen. Blood is a type of fluid connective tissue. Blood comprises plasma and formed elements. It consists of thrombocytes (platelets), erythrocytes (RBC) and leucocytes (WBC).

1. Which of the following blood cells play an important role in blood clotting?

(a) Thrombocytes

(b) Neutrophils

(c) Leucocytes

(d) Erythrocytes

Answer: (a)

2. Serum differs from blood as it lacks

(a) antibodies

(b) clotting factors

(c) albumins

(d) globulins

Answer: (b)

3. Which of the following is correct?

(a) Serum contains blood and fibrinogen

(b) Plasma is blood without lymphocytes

(c) Blood comprises plasma, RBC, WBC and platelets

(d) Lymph is plasma with RBC and WBC

Answer: (c)

4. This plasma protein is responsible for blood coagulation

(a) Fibrinogen

(b) Globulin

(c) Serum amylase

(d) Albumin

Answer: (a)

5. DNA is not present in

(a) an enucleated ovum

(b) hair root

(c) a mature spermatozoa

(d) mature RBCs

Answer: (d)

6. Globulins of the blood plasma are responsible for

(a) defence mechanisms

(b) blood clotting

(c) oxygen transport

(d) osmotic balance

Answer: (a)

7. Lymph differs from blood in having

(a) no plasma

(b) more RBCs and less WBCs

(c) more WBCs and no RBCs

(d) plasma without proteins

Answer: (c)

8. WBCs which release heparin and histamine

(a) Basophils

(b) Neutrophils

(c) Monocytes

(d) Eosinophils

Answer: (a)

9. WBCs which are the most active phagocytic cells

(a) lymphocytes and macrophages

(b) neutrophils and eosinophils

(c) neutrophils and monocytes

(d) eosinophils and lymphocytes

Answer: (c)

10. Find the correct statement for WBCs

(a) can squeeze through blood capillaries

(b) produced only in the thymus

(c) deficiency leads to cancer

(d) do not contain a nucleus

Answer: (a)

These were some MCQs on Blood. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *