MCQs on Hepatic Portal System

Hepatic portal system or Portal venous system comprises hepatic portal vein and its tributaries. It collects blood from different parts of the gastrointestinal tract and directs it to the liver before proceeding to the heart. The main veins of the hepatic portal system are superior and inferior mesenteric veins, splenic vein and hepatic portal vein.

1. The blood is transported to the liver by hepatic portal vein from which part of the body?

(a) Kidney

(b) Heart

(c) Intestine

(d) None of the above

Answer: (c)

2. Which of the following blood vessels contain blood with the largest amount of urea?

(a) Dorsal aorta

(b) Hepatic portal vein

(c) Renal vein

(d) Hepatic vein

Answer: (d)

3. Which of the following blood vessels does not contain valves?

(a) Systemic aorta

(b) Pulmonary aorta

(c) Veins

(d) Arteries

Answer: (d)

4. The vein having the lowest amount of urea is

(a) renal vein

(b) hepatic portal vein

(c) hepatic vein

(d) pulmonary vein

Answer: (a)

5. The veins from the stomach, intestine, pancreas and spleen drain into

(a) superior portal vein

(b) hepatic portal vein

(c) inferior portal vein

(d) superior dorsal vein

Answer: (b)

6. The hepatic portal system carries blood from

(a) liver to the digestive system

(b) liver to kidneys

(c) digestive system to the liver

(d) kidneys to liver

Answer: (c)

7. Which of the following blood vessels carries glucose from the digestive tract to the liver?

(a) Hepatic portal vein

(b) Hepatic artery

(c) Pulmonary vein

(d) None of the above

Answer: (a)

8. Which of the following veins does not drain into the hepatic portal vein?

(a) Superior mesenteric

(b) Left gastric

(c) Splenic

(d) Renal

Answer: (d)

9. Superior rectal vein drains into

(a) portal vein

(b) inferior vena cava

(c) superior mesenteric vein

(d) none of the above

Answer: (a)

10. The blood is transported to the liver by hepatic portal vein from which part of the body?

(a) Kidney

(b) Heart

(c) Stomach

(d) None of the above

Answer: (c)

These were some MCQs on Hepatic Portal System. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *