MCQs on Types of Joints

Our body has movable as well as immovable joints present between bones. Fibrous bones are present in the cranium and are immovable. Cartilaginous joints allow limited movement, e.g. joints between two vertebrae. Synovial joints are movable joints, e.g. joints in our appendicular skeleton, which help us in locomotion and movement.

1. Humans have ________ joint between sternum and ribs

(a) gliding

(b) angular

(c) cartilaginous

(d) fibrous

Answer: (c)

2. The joint in our elbow is an example of

(a) hinge joint

(b) ball and socket joint

(c) pivot joint

(d) gliding joint

Answer: (a)

3. Find the correctly matched pair

(a) Fibrous joint — between phalanges

(b) Cartilaginous joint — skull bones

(c) Gliding joint — between zygapophyses of the successive vertebrae

(d) Hinge joint — between vertebrae

Answer: (c)

4. Which of the following joints does not allow any movement?

(a) Synovial joint

(b) Fibrous joint

(c) Ball and Socket joint

(d) Cartilaginous joint

Answer: (b)

5. Glenoid cavity articulates

(a) Clavicle with acromion

(b) Clavicle with scapula

(c) Scapula with acromion

(d) Humerus with scapula

Answer: (d)

6. The joint between atlas and axis is

(a) Saddle joint

(b) Angular joint

(c) Pivot joint

(d) Cartilaginous joint

Answer: (c)

7. Find the correct pair

(a) Gliding joint – between carpals

(b) Cartilaginous joint – between frontal and parietal

(c) Hinge joint – between humerus and pectoral girdle

(d) Pivot joint – between third and fourth cervical vertebrae

Answer: (a)

8. The type of joint between the skull bones is

(a) Fibrous

(b) Cartilaginous

(c) Synovial

(d) Hinge

Answer: (a)

9. Ribs and sternum are connected by

(a) Areolar tissue

(b) Hyaline cartilage

(c) White fibrous cartilage

(d) Bony matter

Answer: (b)

10. The joint between 1st and 2nd cervical vertebrae

(a) Gliding joint

(b) Saddle joint

(c) Pivot joint

(d) Hinge joint

Answer: (c)

These were some MCQs on types of joints. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *