RD Sharma Solutions For Class 7 Maths Exercise 1.3 Chapter 1 Integers

RD Sharma Class 7 Solutions Chapter 1 Ex 1.3 PDF Free Download

RD Sharma Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Exercise 1.3 are provided here. The questions present in this exercise have been solved by BYJU’S subject experts, and this will help students in solving the questions without any obstacles. The solutions prepared are according to the RS Aggarwal Solutions guidelines and ensure that each and every concept is understood. This exercise includes the precedence of operations of addition, subtraction, multiplication and addition. By practising the RD Sharma Solutions for Class 7, students can excel in the board exams.

Download the PDF of RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 1 – Integers Exercise 1.3

 

rd sharma class 7 maths chapter 1
rd sharma class 7 maths chapter 1
rd sharma class 7 maths chapter 1
rd sharma class 7 maths chapter 1

 

Access answers to Maths RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 1 – Integers Exercise 1.3

Find the value of

1. 36 ÷ 6 + 3

Solution:

Given 36 ÷ 6 + 3

According to BODMAS rule we have operate division first then we have to do addition

Therefore 36 ÷ 6 + 3 = 6 + 3 = 9

2. 24 + 15 ÷ 3

Solution:

Given 24 + 15 ÷ 3

According to BODMAS rule we have operate division first then we have to do addition

Therefore 24 + 15 ÷ 3 = 24 + 5 = 29

3. 120 – 20 ÷ 4

Solution:

Given 120 – 20 ÷ 4

According to BODMAS rule we have operate division first then we have to do multiplication

Therefore 120 – 20 ÷ 4 = 120 – 5 = 115

4. 32 – (3 × 5) + 4

Solution:

Given 32 – (3 × 5) + 4

According to BODMAS rule we have operate in brackets first then we have move to addition and subtraction.

Therefore 32 – (3 × 5) + 4 = 32 – 15 + 4

= 32 – 11 = 21

5. 3 – (5 – 6 ÷ 3)

Solution:

Given 3 – (5 – 6 ÷ 3)

According to BODMAS rule we have operate in brackets first then we have move to subtraction.

Therefore 3 – (5 – 6 ÷ 3) = 3 – (5 – 2)

= 3 –3 = 0

6. 21 – 12 ÷ 3 × 2

Solution:

Given 21 – 12 ÷ 3 × 2

According to BODMAS rule we have perform division first then multiplication and addition.

Therefore, 21 – 12 ÷ 3 × 2 = 21 – 4 × 2

= 21 – 8 = 13

7. 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3

Solution:

Given 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by multiplication, addition and subtraction.

Therefore, 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3 = 16 + 2 – 2 × 3

= 16 + 2 – 6

= 18 -6

= 12

8. 28 – 5 × 6 + 2

Solution:

Given 28 – 5 × 6 + 2

According to BODMAS rule we have perform multiplication first then followed by addition and subtraction.

Therefore, 28 – 5 × 6 + 2 = 28 – 30 +2

= 28 – 28 = 0

9. (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7

Solution:

Given (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by multiplication, addition and subtraction.

Therefore, (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7 = (-20) × (-1) – 6

= 20 – 6 = 16

10. (-2) + (-8) ÷ (-4)

Solution:

Given (-2) + (-8) ÷ (-4)

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by addition and subtraction.

Therefore, (-2) + (-8) ÷ (-4) = (-2) + 2

=0

11. (-15) + 4 ÷ (5 – 3)

Solution:

Given (-15) + 4 ÷ (5 – 3)

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by addition and subtraction.

Therefore, (-15) + 4 ÷ (5 – 3) = (-15) + 4 ÷ 2

= -15 + 2

= -13

12. (-40) × (-1) + (-28) ÷ 7

Solution:

Given (-40) × (-1) + (-28) ÷ 7

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by multiplication, addition and subtraction.

(-40) × (-1) + (-28) ÷ 7 = (-40) × (-1) – 4

= 40 – 4

= 36

13. (-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2)

Solution:

Given (-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2)

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by multiplication, addition and subtraction.

(-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2) = -3 + 2 -2 × (-2)

= -3 + 2 + 4

= 6 – 3

=3

14. (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1)

Solution:

Given (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1)

According to BODMAS rule we have perform division first then followed by multiplication, addition and subtraction.

(-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = -3 × 2 -1

= – 6 – 1

= -1


Access other exercises of RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 1- Integers

  1. Exercise 1.1 Solutions 10 Questions
  2. Exercise 1.2 Solutions 3 Questions
  3. Exercise 1.4 Solutions 13 Questions

RD Sharma Solutions for Class 7 Maths Exercise 1.3 Chapter – 1 Integers

Exercise 1.3 of RD Sharma Solutions for Chapter 1, Integers explains the operator precedence. Here students will get to know about the BODMAS rule, which is essential to further studies as well as in daily life. Simplifying the mathematical equations or expressions consisting of the same type of operation explains operator precedence.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *