About India GK Questions for Class 5

About India, GK Questions for class 5 covers a wide range of fascinating topics related to Indian Geography which consists of topics on rivers of India, Mountains of India, dams, world heritage sites, different islands. GK Questions for class 5 will also cover topics related to folk dances, Indian history, national parks. Important ports and airports also form an important part of General Knowledge.

It is always important that class 5 students develop the habit of understanding and analysing what is happening around him/her. GK Questions will help 5th standard students to grow academically as well as personally. In the pursuit of a child’s success, developing the habit of solving GK Questions early on is an important trait that needs to be inculcated. General Knowledge will play a critical role in the holistic development of any child. Learning is never-ending since knowledge is infinite.

Download About India GK Questions for Class 5 PDF

India is a vast and diverse country with a rich culture, heritage, history, and diversity. The below page provides questions and answers on the topic ‘About India.’ The below given multiple-choice About India GK Questions for Class 5 will help students prepare for various inter-school and intra school quiz competitions. It will also help students to enrich their knowledge about India. GK Questions for Class 5 will be an important stepping stone for inspiring and building curiosity in the minds of young students.

About India General Knowledge Questions for Class 5

Here is a list of GK questions About India in English for class 5,

1) How many Union Territories are in India?

a) 8

b) 9

c) 7

d) 6

2) Leh is the capital of _______

a) Ladakh

b) Puducherry

c) Jammu and Kashmir

d) Arunachal Pradesh

3) Hirakud dam is the longest dam in India. It is located in ______

a) Chhattisgarh

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Orissa

4) ________ is known as the Iron man of India.

a) Jawaharlal Nehru

b) Sardar Patel

c) Mahatma Gandhi

d) Khan Abdul Ghaffar Khan

5) Ellora Caves is a UNESCO world heritage site located in _______

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

6) Number of lions in Sarnath pillar is _______

a) 6

b) 2

c) 4

d) 1

Download About India GK Questions for Class 5 PDF

7) Anamudi is a mountain located in the Indian state of ______

a) Himachal Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Assam

8) Sir Creek, originally Ban Ganga, is a 96-km tidal estuary in the uninhabited

marshlands of the Indus River Delta is located near the Indian state of _______

a) West Bengal

b) Gujarat

c) Assam

d) Orissa

9) Kathak is a classical dance form which originated in the Indian state of _______.

a) Himachal Pradesh

b) Maharashtra

c) Madhya Pradesh

d) Uttar Pradesh

10) Victoria Memorial is located in ________

a) Mumbai

b) Kolkata

c) Hyderabad

d) Bengaluru

11) Largest Port in India is located in ______

a) Mumbai

b) Chennai

c) Kandla

d) Kolkata

12) Gir National Park is situated in _______

a) Himachal Pradesh

b) Gujarat

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

13) _______ is the second largest state in India by area

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Maharashtra

14) Quit India Movement started in _______

a) 1942

b) 1932

c) 1922

d) 1940

15) _________ was the last Governor-General of India, when India became a

Republic in 1950.

a) C Rajagopalachari

b) Rajendra Prasad

c) Sardar Patel

d) S. Radhakrishnan

The above questions are some of the most important general knowledge questions on About India for Class 5. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers, ICSE Sample Papers, CBSE Sample Papers for Class 5, NCERT Solutions for Class 5 & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for About India GK Questions for Class 5:

1. a) 2. a) 3. d) 4. b) 5. a)
6. c) 7. b) 8. b) 9. d) 10. b)
11. a) 12. b) 13. b) 14. a) 15. a)

Search GK Questions For Class 5 By Topic:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class