World GK Questions for Class 5

World GK Questions for class 5 covers a wide range of fascinating topics related to longest largest ports and airports, capitals of various countries, locations of famous national parks, largest railway stations, prime ministers of important nations, and various major international organisations. Refer to various other World GK Questions from BYJU’S, exclusively to tickle the minds of young learners. It will also cover important personalities who have achieved great success in different fields, facts on different countries and continents, location of different islands, world famous universities, and bridges. Folk dances, history of different nations also forms an important component of GK Questions for class 5 students.

CBSE Class 5 is an important stage in the growth of a child. It is important that they are exposed to General Knowledge early in their childhood so that it helps them develop the curiosity of various events and other important facts to broaden their horizon of thinking and understanding various facets of the world. World General Knowledge Questions for Class 5 will help them develop and accelerate their growth academically and personally.

Download World GK Questions for Class 5 PDF

The below given multiple choice World GK Questions for Class 5 will help students prepare for various inter school and intra school quiz competitions. It will also help students to enrich their knowledge on various interesting facts about the world. World GK Questions for Class 5 will be an important step for kindling curiosity in the minds of young growing children.

World General Knowledge Questions for Class 5

Here is a list of World GK questions in English for class 5,

1) Yerevan is the capital of ________

a) Belarus

b) Azerbaijan

c) Armenia

d) Turkey

2) Nagorno Karabakh conflict is between Armenia and ________

a) Belarus

b) Poland

c) Greece

d) Azerbaijan

3) BRICS is an international organization, here ‘S’ refers to which country

a) Sweden

b) Swaziland

c) Saudi Arabia

d) South Africa

4) League of Nations was replaced by ________

a) United Nations Organisation (UNO)

b) NATO

c) CSTO

d) SAARC

5) India recently constructed a Parliament building of which nation?

a) Afghanistan

b) Iraq

c) Syria

d) Bhutan

6) Knesset is the Parliament of _________.

a) Israel

b) Norway

c) Russia

d) Japan

Download World GK Questions for Class 5 PDF

7) _________ is the current Prime Minister of Japan.

a) Yoshihide Suga

b) Xi Jinping

c) Wen Jiabao

d) Shinzo Abe

8) Spratly Islands is located in ________

a) Bay of Bengal

b) Arabian Sea

c) South China Sea

d) Sea of Japan

9) Arc de Triomphe is situated in _______

a) Paris

b) Rome

c) Madrid

d) Athens

10) European Union (E.U.) headquarters is located in ________

a) Amsterdam, Netherlands

b) Brussels, Belgium

c) Paris, France

d) Berlin, Germany

11) Who is known as Enlightened One _______

a) Lord Buddha

b) Mahatma Gandhi

c) Mahavir

d) Jawaharlal Nehru

12) World’s largest port is located in ________

a) London

b) Mumbai

c) Shanghai

d) New York

13) The busiest airport in World is located in _________

a) Atlanta

b) Los Angeles

c) Dubai

d) Tokyo

14) Wyoming is very famous for many national parks. Wyoming is located in ______

a) USA

b) Japan

c) Canada

d) New Zealand

15) __________ was not part of Allied Powers during World War II

a) France

b) USA

c) Soviet Union

d) Italy

The above questions are some of the most important general knowledge questions on World GK for Class 5. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers for Class 5, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions for Class 5, ICSE Sample Papers & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for World GK Questions for Class 5:

1. c) 2. d) 3. d) 4. a) 5. a)
6. a) 7. a) 8. c) 9. a) 10. b)
11. a) 12. c) 13. a) 14. a) 15. d)

Search GK Questions For Class 5 By Topic:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class