Computer GK Questions for Class 5

Computers have become part and parcel of our daily lives. Due to rapid progress taking place everyday in the world of computer science, it is necessary that students right from CBSE Class 5 are given the right exposure to prepare them for a secure career in their lives ahead. Computer GK Questions for Class 5 is an attempt to increase the interest levels in the minds of young children in the domain of computers.

Download Computer GK Questions for Class 5 PDF

Class 5 plays a key role in the development of a growing child. With the onset of the next revolution, which will be brought in by latest technologies like Artificial Intelligence, knowledge on computers is absolutely essential to ensure that the academic and professional development of Class 5 students are on the right track. The Internet of things (IoT) is going to connect billions of objects through the internet. The way people live on this earth is going to change completely with the arrival of robots, Drones, self-driving vehicles etc which will be capable of performing many daily tasks of our lives. All this is happening due to the foundations laid down in the field of Computer science. GK questions for Class 5 is an attempt to give them exposure to the world of computers.

Computer General Knowledge Questions for Class 5

Here is a list of Computer GK questions in English for class 5,

1) _________ converts of images of typed, handwritten or printed text into

machine-encoded text, whether from a scanned document, or a photo of a document

a) MICR

b) OCR

c) Barcode Reader

d) None of the above

2) _______ maintains power to the connected devices of a computer when power gets

disconnected.

a) Central Processing Unit (CPU)

b) Monitor

c) IC Chips

d) UPS

3) ____________ typically consists of code developed by cyberattackers, designed to

cause extensive damage to data and systems.

a) Software

b) Hardware

c) Freeware

d) Malware

4) ________ are irrelevant or unsolicited messages sent over the internet, typically to a large number of users, for the purposes of advertising, phishing, etc.

a) Email messages

b) Spam

c) Virus

d) None of the above

5) The right full form of URL is _______

a) Uniform Receiver Location

b) Unified Resource Locator

c) Uniform Resource Locator

d) None of the above

6) _______ makes use of additive manufacturing process that creates a physical object

from a digital design.

a) Laser Printer

b) Inkjet Printer

c) 3D Printer

d) None of the above

Download Computer GK Questions for Class 5 PDF

7) ______ is typically used for making presentations.

a) Microsoft Word

b) Microsoft Power Point

c) Microsoft Excel

d) Microsoft Outlook

8) _______ is usually used for making final documents or reports

a) Microsoft Word

b) Microsoft Power Point

c) Microsoft Excel

d) Microsoft Outlook

9) The World Wide Web (WWW) was invented by _______.

a) Bill Gates

b) Larry Page

c) Steve Rogers

d) Tim Berners-Lee

10) ________ is considered the official birthday of the internet.

a) January 1, 1983

b) January 1, 1980

c) April 20, 1987

d) None of the above

11) Choose the correct representation, while adding 2 cells in Excel ______

a) Sum (A1; B1) =

b) = Sum (A1 : B1)

c) = A1; B1

d) None of the above

12) _______ is a new generation of storage devices used in computers.

a) SSD

b) PCI Card

c) Joystick

d) None of the above

13) Which of the following is the function of an Operating System?

a) Device Management

b) File Management

c) Processor Management

d) All of the above

14) Kaspersky Lab is a multinational cybersecurity and anti-virus provider

headquartered in _______

a) Helsinki

b) Seattle

c) Moscow

d) Turin

15) Which of the following are the main types of User Interface?

a) Graphical User Interface

b) Menu Driven Interface (mdi)

c) natural language Interface (nli)

d) All of the above

The above questions are some of the most important general knowledge questions on Computer GK for Class 5. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers for Class 5, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions for Class 5, ICSE Sample Papers, & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for Computer GK Questions for Class 5:

1. b) 2. d) 3. d) 4. b) 5. c)
6. c) 7. b) 8. a) 9. d) 10. a)
11. b) 12. a) 13. d) 14. c) 15. d)

Search GK Questions By Topic:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class