NCERT Solutions for Class 3 English Unit 10 Story - The Ship of the Desert

Do you want reliable NCERT Solutions for Class 3 English Unit 10 Story? Your search ends here! This unit has a story “The Ship of the Desert” which mentions an interesting conversation between a camel and a lion and why the camel is popularly called as the ship of the desert.

Given below are the detailed NCERT Solutions which are solved by our subject-matter experts. You can check and download the NCERT Solutions given below and access the textbook solutions as per the latest CBSE English syllabus. You can download all the different subjects NCERT Solutions for Class 3 in PDF format here and watch your child excel in his/her exam successfully.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 English Unit 10 Story – The Ship of the Desert

NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert
NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert 1
NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert 2
NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert 3
NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert 4

Access answers to NCERT Solutions for Class 3 English Unit 10 Story here

The Ship of the Desert

Reading is fun

Question 1:

Why is the Camel called the Ship of the Desert?

Answer:

The camel is called the Ship of the Desert because he can walk across the desert even on a hot afternoon. Although the sand burns, but it doesn’t bother him. He can walk over very comfortably.

Question 2:

For how many weeks can a camel store food in its hump?

Answer:

A camel can store food for two weeks in its hump.

Question 3:

What does the camel eat in the desert?

Answer:

A camel usually eats thorny bushes in the desert.

Question 4:

Choose the right answer.

i.) Name the Ship of the Desert

(a) lion (c) camel

(b) crab (d) tiger

ii.) Name the King of the Forest

(a) lion (c) monkey

(b) owl (d) crocodile

iii.) The feet of the camel are

(a) thick and padded (c) thick and fat

(b) long and fat (d) thin and padded

iv.) There are no rivers or lakes in

(a) plains (c) plateaus

(b) mountains (d) deserts

v.) At a time a camel can drink

(a) 200 bottles of water (c) 100 bottles of water

(b) 400 bottles of water (d) 300 bottles of water

vi.) A camel stores its food in its

(a) stomach (c) legs

(b) hump (d) lips

Answer:

i.) c) camel

ii.) a) lion

iii.) a) thick and padded

iv.) d) deserts

v.) a) 200 bottles of water

vi.) b) hump

Word building

Question 1:

Make as many words as you can from within the given words. The first one is done for you.

ROARING IN RAN ROAR

FROWNING __________________________

BLINKING __________________________

WONDERINGLY __________________________

Answer:

FROWNING FROWN OWN WING

BLINKING BLINK LINK KING

WONDERINGLY WONDER WRONG RING

Question 2:

Match the pictures with the words given below

tusk beak mane whiskers

hoof feet fin paw

NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert - 2

Let’s write

Question 1:

Look at the goats in the pictures and write about them.

NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 10 The Ship of the Desert - 4

Talk time

Question1:

Read these words aloud, paying attention to their spellings.

i – eye, our – hour

week – weak, need – knead

in – inn ,see – sea

no – know ,here – hear

not – knot ,eight – ate

of – off ,two – too

bye – by

Now make sentences with each word.

Answer:

i – eye: I got my right eye checked at the hospital.

our – hour: Our relatives are likely to arrive in an hour.

week – weak: My friend was feeling too weak and sick to attend school in a week.

need – knead: My younger sister needs help to knead the dough.

in – inn: The travelers were relaxing in the inn.

see – sea: I can see the vast sea from the top floor of my house.

no – know: No one knows the correct answer to a difficult question.

here – hear: You can come and sit here to hear the speech clearly.

not – knot: I did not tie the knot in the cloth.

eight – ate: I ate my dinner at eight o’clock last evening.

of – off: Please turn off the switch of the fan.

two – too: The two children are too young to go to the park alone.

bye – by: Neeta was passing by my desk when she greeted me bye.

Team time

Question 1:

Find out which animals live in

  1. icy cold regions
  2. hot wet regions
  3. dry hot regions

Answer:

  1. Animals living in icy cold regions include Polar bear, Penguins, Arctic Fox, Snow Leopard etc.
  2. Animals living in hot wet regions include fennec foxes, sidewinder snakes, dung beetles, Mexican coyotes and thorny devil lizards.
  3. Animals living in dry hot regions include camels, ground squirrel, antelope etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *