NCERT Solutions for Class 3 English Unit 6 Trains

We are giving you the most accurate and descriptive NCERT Solutions for Class 3 English Unit 6 Trains. Using this reference, kids can practise each and every question of the textbook and score well in the examination.

The poem Trains is about how trains travel over the mountains, plains and hilly areas and how they help in transporting things from one place to another.

You can also download these NCERT Solutions for Class 3 in PDF format for free so that while you are offline, your little one can still keep learning!

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 English Unit 6 Trains

 

NCERT Solutions Class 3 English Unit 6 Poem Trains
NCERT Solutions Class 3 English Unit 6 Poem Trains 1
NCERT Solutions Class 3 English Unit 6 Poem Trains 2

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 3 English Unit 6 Trains

TRAINS

READING IS FUN

Question 1:

Where do the trains run?

Answer:

The trains run over the mountains, plains and rivers.

Question 2:

What are the ‘‘precious loads’’ that they carry?

Answer:

They carry passengers, parcels, letters, etc.

Question 3:

When do the trains run?

Answer:

Trains run through the days and nights.

Question 4:

What is ‘dusk’ and ‘dawn’?

Answer:

Dawn is the time when the first rays of sun touch the earth in the morning.

Dusk is the time when the sun sets and the night begins.

TALK TIME

Question 1:

Do you enjoy train rides?

Answer:

Yes, I enjoy train rides.

Question 2:

If you had to travel over a long distance, how would you like to go and why?

Answer:

Over a long distance, I would like to go by train because while travelling, I can talk and play around in the train.

Question 3:

If you had to spend the night on a train, what would you need to take with you?

Answer:

If I had to spend the night on a train, I would need to take the following things with me:

Bedsheet, pillow, food, water, face wash, soap and comb.

LET’S WRITE

Question 1:

Describe an interesting train or bus journey you have taken, or would like to take. Write four sentences about your journey. You can use some of the following words and phrases.

many people crowded tea stalls

station/bus station river

window big and small trees

seat hills

ticket loud whistle

Example : I went to the railway station with my father…

Answer:

I went to the railway station with my father to go to Mumbai. There were many people at the railway station. There were crowded tea stalls at the station. We purchased the tickets and reached the platform next to the train in which we had to get in. We went inside the train and after some time it gave a long whistle. It left the station. I was sitting near the window. We crossed a big river. On the way, we crossed hundreds of big and small trees, hills, etc. It was a great journey!

WORD BUILDING

Question 1:

Sort out these different means of transport into correct groups. One is done for you.

Bus Car Aeroplane Ship Boat

Train Bicycle Helicopter Truck Steamer

Answer:

LAND

AIR

WATER

Bus

Aeroplane

Ship

Car

Helicopter

Boat

Train

Steamer

Bicycle

Truck

Question 2:

Complete the sentences

1. Give me some ___________ to eat. (food/clothes)

2. Play with __________. (me/grey)

3. Swim across ____________ (the river/the boat)

4. Let’s get on the ______________ (train/dawn)

Answer:

1. Give me some food to eat. (food/clothes)

2. Play with me. (me/grey)

3. Swim across the river. (the river/the boat)

4. Let’s get on the train. (train/dawn)

SAY ALOUD
Question 1
:

mail

dawn

plains

fail

on

trains

Answer:

The student has to do as directed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *