NCERT Solutions for Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip

We are here to offer you the most accurate NCERT Solutions for Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip which covers each and every question of the NCERT textbook.

The story The Enormous Turnip talks about a huge turnip. A man tries to pull it out from the ground. A boy, a woman and a girl cross the man one by one and join to help him in pulling out the turnip. Then it is pulled up from the ground by all these people together because of its enormity.

The NCERT Solutions for Class 3 English have been designed as per the latest CBSE guidelines. These solutions will surely help your kid in practising the textbook thoroughly.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip

 

NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip
NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip 1
NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip 2
NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip 3
NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip 4

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip

THE ENORMOUS TURNIP


READING IS FUN

Question 1:

What did the old man plant?

Answer:

The old man planted turnip seeds.

Question 2:

Why was it difficult for the old man to pull up the turnip?

Answer:

It was difficult for the old man to pull up the turnip because the turnip was huge.

Question 3:

Who helped him to pull up the enormous turnip?

Answer:

An old woman, a boy and a girl helped him to pull up the enormous turnip.

Question 4:

Who ate the enormous turnip?

Answer:

The old man, the old woman, the boy and the girl- all four of them ate the enormous turnip.

TALK TIME

Question 1:

Name and draw four vegetables that have to be pulled out from the earth. Now name them in your own language.

Answer:

Image result for potatoPotato (aloo)

Image result for onionOnion (pyaaz)

Image result for carrotCarrot (gajar)

Image result for garlic pngGarlic (Lehsun)

Question 2:

Let’s go shopping!

How many vegetables can you find in this maze? Draw a circle around each word. One has been done for you.

Answer:

NCERT Solutions Class 3 English Unit 3 The Enormous Turnip - 6

Question 3:

A Game of Opposites

The entire class can be divided into two groups where one group says one word and the second group says the opposite word.

pull push

black _______________

true _______________

right _______________

This is how the game goes on. Some words are suggested here. You may pick up some more words from the lesson.

Far; good; dark; up; old

Answer:

Pull – Push

Black – White

True – False

Right – Wrong

Far – Near

Good – Bad

Dark – Light

Up – Down

Old – Young

TEAM TIME

Question 1:

Activity: Grow a plant.

Answer:

The student has to do as directed.

LET’S WRITE

Question 1:

How do you like to eat these vegetables—raw or cooked? Say why.

Answer:

VEGETABLES

RAW

COOKED

Carrot

Raw

Cooked

Turnip

Cooked

Potato

Cooked

Onion

Raw

Cooked

Beans

Cooked

Question 2:

Name four vegetables you ate last week. Write their names here.

Answer:

Potato, Peas, Cauliflower, Spinach.

Question 3:

Complete these columns

ONE

MANY

Carrot

Carrots

Turnip

Turnips

Onion

Onions

Potato

Potatoes

Tomato

Tomatoes

VOCABULARY

Question 1:

One word in each of the following sets is different from the others.

Circle the odd one out.

Answer:

1. turnip, potato, tomato, sunflower, carrot, brinjal

2. cow, horse, goat, fox, kangaroo, melon

3. banyan, neem, peepal, mango, snake, apple

4. rose, lily, sunflower, lotus, cauliflower

5. peacock, parrot, lizard, crow, woodpecker

SAY ALOUD

Question 1:

Pull

Cool

Cut

Full

Root

But

Put

Shoot

Shut

Answer:

The student needs to say the given words aloud so as to understand their pronunciations.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *