NCERT Solutions for Class 3 English Unit 9 Poem - Don't Tell

If you are searching for best-in-class NCERT Solutions for Class 3 English Unit 9? Check here and you don’t need to look any further. In this unit, there is a poem “Don’t Tell” which mentions a young boy who listens to everybody patiently, yet nobody allows him to do all the things that elders do.

Given below are the detailed NCERT Solutions which are solved by our subject-matter experts. These NCERT Solutions are solved as per the latest CBSE English syllabus. You can download all the units NCERT Solutions for Class 3 English in PDF format here and watch your child excel in his/her exam successfully.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 English Unit 9 Poem – Don’t Tell

NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Poem Dont Tell
NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Poem Dont Tell 1
NCERT Solutions Class 3 English Unit 9 Poem Dont Tell 2

Access answers to NCERT Solutions for Class 3 English Unit 9 Poem here

Don’t Tell

Reading is fun

Question 1:

How old is the speaker?

Answer:

The speaker is a young boy.

Question 2:

Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem?

Answer:

In the poem, ‘they’ and ‘them’ refers to the parents of the child and other grown-up people.

Question 3:

What is the secret the speaker is hiding?

Answer:

The speaker is hiding that he is actually a giant from inside.

Talk time

Question 1:

Think of three things that ‘they’ won’t let you do.

Answer:

Given below are the three things that ‘they’ won’t let you do:

They won’t allow me to use electrical appliances.

They won’t allow me to go shopping in the market alone.

They won’t allow me to drive a car or ride a scooter.

Question 2:

What are the things you’d like to do when you are grown-up that you can’t do now?

Answer:

I would like to drive a car, handle electronic devices, go on solo trips, go to shopping alone, etc. when I grow up.

Word building

Question 1:

Using the letters of the given word, make three words. One is done for you.

blackboard , mother , vegetable , thousand , helicopter

black , __________, __________ ,__________, __________

board , __________, __________, __________, __________

back , __________, __________, __________ ,__________

Answer:

blackboard , mother ,vegetable ,thousand , helicopter

black ,other , table ,sand , help

board ,moth , get , and , pet

back ,her , able , hand , pilot

Question 2:

Look at these words in the poem.

Don’t

I’m

I’ll

Here are their full forms:

Don’t – Do not

I’m – I am

I’ll – I will

i) Now write the full forms of the following words.

Can’t __________ , It’s ____________ , Isn’t __________

What’s __________ , That’s ____________

Answer:

i) Can’t __Cannot___, It’s _____It is_______ , Isn’t ___Is not_______

What’s __What is___, That’s _____That is___

Question 2:

Make sentences using the following:

He’s , She’s , You’re , We’re

Answer:

He’s: He’s my class teacher.

She’s: She’s going to school.

You’re: You’re going to play with me in the garden.

We’re: We’re planning to go for a picnic this weekend.

Question 3:

Now write about two things you’ll do when you grow up. You can begin like this:

When I grow up I’ll _________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Answer:

  1. When I grow up I’ll love to travel and explore beautiful places alone.
  2. When I grow up I’ll drive a car on my own.

Team time

Question 1:

Class Word Chart — How many new words have you learnt? Write down three words you have learnt so far. Write them down on a chart or blackboard. Tell their meanings to the class.

Answer:

Here are the new words that I’ve learnt from this poem: enough, chance, giant, patient.

  • Enough means Adequate
  • Chance means Opportunity
  • Giant means Huge person
  • Patient means Being tolerant

Say aloud

Question 1:

giant , goose

jam , grey

gym , gold

June , gum

Choose and tick the words with a ‘j’ sound

a.) January goose gem jam

b.) jacket giraffe grow July

c.) giant grapes grey June

Answer:

a.) January gem jam

b.) jacket giraffe July

c.) giant June

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *