NCERT Solutions for Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story

Presenting you here 100% correct and detailed NCERT Solutions for Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story with each and every question of the textbook answered.

A Little Fish Story is about a little fish who feels unhappy because he is so small. He feels that the big fish have so much to be thankful for. However, soon his small size proves to be a blessing in disguise.

The NCERT Solutions for Class 3 provided by us can be practised by students for their examinations. These are structured as per the latest CBSE guidelines.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story

 

NCERT Solutions Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story
NCERT Solutions Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story 1
NCERT Solutions Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story 2

 

Access Answers to NCERT Class 3 English Unit 4 A Little Fish Story

A LITTLE FISH STORY


READING IS FUN

Question 1:

How many fish are there in the sea?

Answer:

There are a great many million fish in the seas.

Question 2:

Why was the little fish unhappy?

Answer:

The little fish was unhappy because he was so very small.

Question 3:

What happened to the fish one day?

Answer:

One day, the fish got trapped in a big net while he was swimming in the sea with his friends.

Question 4:

Why was the fish thankful to be a little fish?

Answer:

The fish was thankful to be a little fish because he could escape from that net just because he was small.

TALK TIME

Question 1:

Imagine you are a little fish. Describe what you might see around you.

Answer:

There’s water everywhere. I can see colourful plants floating around me. I have lots of colourful fish friends. There are big fish too. I try to be away from the ones who might eat me!

Sometimes, I see a couple of people around me. They just come, swim in the water and leave. I am very little so everything seems so big to me.

WORD BUILDING

Question 1:

Look at the pattern and fill in the blanks.

Look –

Talk –

Pick –

Wish –

Bark –

Pull –

Want –

Help –

Answer:

Look – Looked

Talk – Talked

Pick – Picked

Wish – Wished

Bark – Barked

Pull – Pulled

Want – Wanted

Help – Helped

Question 2:

Fill in the blanks with the right word from the box.

paper flowers water matches cows wolves

Answer:

a glass of water a bunch of flowers

a box of matches a herd of cows

a sheet of paper a pack of wolves

LET’S WRITE

Question 1:

Look at the following sentence.

If I were only larger, how much happier I could be.

Make more sentences like this using the words in the box.

taller thinner smaller cleverer younger older

Answer:

1. If I were only taller, how much happier I could be.

2. If I were only thinner, how much happier I could be.

3. If I were only smaller, how much happier I could be.

4. If I were only cleverer, how much happier I could be.

5. If I were only younger, how much happier I could be.

6. If I were only older, how much happier I could be.

SAY ALOUD

Question 1:

blunder wonder thunder plunder flounder

Answer:

The student needs to say the given words aloud so as to understand its pronunciation.

SONG TIME

Question 1:

Choose the right words.

1. Mahesh sings a __________ (long/little) song.

2. Venkatesh __________ (looks/shouts) at him.

3. Venkatesh thinks Mahesh is __________ (crying/laughing).

4. Mahesh is __________ (singing/saying) a song.

5. The song is in __________ (Telugu/English).

Answer:

1. Mahesh sings a little (long/little) song.

2. Venkatesh looks at him.

3. Venkatesh thinks Mahesh is crying.

4. Mahesh is singing a song.

5. The song is in English.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *