NCERT Solutions For Class 6 Maths Chapter 3

NCERT Solutions For Class 6 Maths Chapter 3 PDF Free Download

NCERT Solutions For Class 6 Maths Chapter 3, Playing With Numbers, is provided here by our experts. These solutions are helpful for exam preparation, as it covers all types of questions present in NCERT book exercises, with the best possible method to solve. These are the best worksheets for students of 6th standard, who want to score good marks in Maths.

NCERT solutions for class 6 are prepared based on CBSE syllabus (2018-2019), prescribed by the board. Apart from these materials, we have notes, question papers and other learning materials in PDF format, which students can easily download and practice offline as well. Also, solving sample papers and previous year question papers will give an idea of question pattern for chapter 3, playing with numbers.

 

Class 6 Maths NCERT Solutions for Playing With Numbers

The Solutions for the chapter, Playing with numbers covers topics such as;

  • Simplification of brackets
  • Multiples and factors
  • Even/odd and prime/composite
  • Co-prime numbers Testing divisibility
  • Common Factors and Common Multiples
  • More Divisibility Rules
  • Prime Factorization
  • HCF and LCM, Prime Factorization
  • Method for HCF and LCM
  • Property: LCM × HCF = product of two numbers.

 

NCERT Solutions Class 6 Maths Chapter 3 Exercises

 

NCERT Questions For Playing with Numbers


Exercise 3.1


 

1. Find the sum of any two numbers ?

(a) odd numbers

(b) even numbers

SOLUTION (a) SOLUTION (b)

e.g. 6 + 3 = 9 e.g. 12 + 14 = 26

 

2. Write down the prime numbers less than 20.

SOLUTION:

The numbers which are divisible by itself is known as prime numbers . prime numbers which are less than 20 are,

2 , 3 , 5 , 7 , 11 , 13 , 17 , 19.

 

3. Write down the composite numbers less than 20.

SOLUTION:

The numbers which are not prime numbers is known as composite numbers. The composite numbers which are less than 20 are,

4 , 6 , 8 , 9 , 10 , 12 , 14 , 15 , 16 , 18 .

 

4. The numbers 31 and 13 are prime numbers. Both these numbers have same digits 1 and 7. Find such pairs of prime numbers up to 100.

SOLUTION:

(79 , 97) (37 , 73) (17 , 71)

 

5. Express the following in the form of sum of two odd primes.

SOLUTION :

(a) 24 = 5 + 19

(b) 44 = 7 + 37

(c) 18 = 7 + 11

(d) 36 = 31 + 5

 

6. Find any three pair of prime numbers whose difference is two.

SOLUTION:

Two prime numbers whose difference is ‘2’ is also called as twin primes or twin prime number.

3 pairs : (41 , 43) ( 73 , 71) (5 , 3)

 

7. Express the following numbers in the form of sum of three odd primes.

SOLUTION:

(a) 53 = 31 + 3 + 19

(b) 61 = 19 + 11 + 31

(c) 31 = 19 + 5 + 7

 

8. Write down the 3 pairs of prime numbers which is less than 20 and also whose sum is divisible by 5.

SOLUTION:

(*) 17 + 3 = 20 (5 x 4 = 20. It is divisible by 5)

(*) 13 + 2 = 15 (5 x 3 = 15. It is divisible by 5)

(*) 11 + 19 = 30 ( 5 x 6 = 30. It is divisible by 5)

 

9. FILL IN THE BLANKS.

(*) 1 is neither _____ nor ________. ans: (composite , prime)

(*) The number which has only one factor is called _________. ans: (prime number)

(*) The smallest composite number is ________. ans: ( 4 )

 

10. TRUE OR FALSE.

(*) The sum of two prime numbers is always even. Ans : false

e.g. 3 + 2 = 5 (i.e) odd

(*) The product of three odd numbers is odd. Ans : true

e.g. 5 x 7 x 3 = 105 (i.e) odd

(*) The product of two even numbers is always even. Ans : true

e.g 2 x 4 = 8 (i.e) even

6 x 2 = 12 (i.e) even

 

 

Exercise 3.2


 

1. Find out the common factors of the following.

(a) 28 & 20

(b) 25 & 15

(c) 56 & 120

SOLUTION:

(a) Factors of (20) = 1 , 10 , 20, 2 , 4 ,5

Factors of (28) = 7 , 14 , 28 ,1 , 2 , 4 ,

The factors that are common are : 4, 2, 1

(b) Factors of (15) = 1 , 15,3 , 5

Factors of (25) = 1 ,25,5

The factors that are common are : 1 , 5.

(c) Factors of (56) = 1 , 14 , 28 , 56 ,2 , 4 , 7 , 8.

Factors of (120) = 1 ,30 ,40 , 10 ,12 , 2 ,3 ,4 ,5 ,6 ,8 , 15 ,20 ,24 ,60 , 120.

The factors that are common are : 1 , 2 , 4 , 8 .

 

2. Find the numbers (all) which are less than 100 and also common multiples of 4 & 3.

SOLUTION:

(*) multiples of 3 = 3, 15, , 6, 9, 12

(*) multiples of 4 = 4 ,8, 12, 16, 20

The Common multiples are = 12, 36, 48,24, 60, 72, 84, 96.

3. From the given numbers , find which numbers are co prime numbers ?

(a) 68 and 17

(b) 16 and 81

(c) 35 and 18

SOLUTION:

(*) 68 and 17

Factors of 68 = 1, 2, 4, 17, 34, 68

Factors of 17 = 1, 17

The factors that are common are : 1 , 17

Since it has common factors other than 1, the above given 2 number is not a co prime.

(*) 16 and 81

Factors of 16 = 1, 2, 4, 8, 16

Factors of 81 = 1, 3, 9, 27, 81

The common factor is 1. Therefore the given two number is co prime.

(*) 35 and 18

Factors of 35 = 1, 5, 7, 35

Factors of 18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18

Common factor is 1. Therefore the given two number is co prime.

 

4. A particular number is divisible by both 14 and 5. Find the other number that is always divisible.

SOLUTION:

Factors of 5 = 1 , 5

Factors of 14 = 1, 2, 7

The common factors of these numbers is 1. Therefore, the given two number is co prime number and also the number will be divisible by their product.

 

5. A number is divisible by 12. Find the other numbers, which are divisible of 12.

SOLUTION:

The factors are : 1, 2, 3, 4, 6 , 12

Therefore, the numbers 1,2,3,4,6 other than 12 by which this number is also divisible.

 

6. Find the common factors of the following given below:

(*) 4 , 8 and 12

(*) 5 , 15 , 25

SOLUTION:

(*) 4 , 8 and 12

Factors of 4 = 1 , 2 , 4

Factors of 8 = 1 , 2 , 4 , 8

Factors of 12 = 1 , 2 , 3 , 4 , 6 , 12

The common factors are : 1, 2, 4.

(*) 5 , 15 , 25

The factors of 5 = 1 , 5

The factors of 15 = 1 , 3 , 5 , 15

The factors of 25 = 1 , 5 , 25

The common factors are : 1 , 5

Thus, for students of class 6, we have provided with NCERT Solutions for chapter 3, Playing With Numbers to help them test their knowledge with the help of solved questions. The NCERT solutions Class 6 Maths is the best resource for 6th class students, to learn the concepts of mathematics and solve problems based on them.

We at BYJU’S provide solutions for all classes in a simple and easy way to understand. BYJU’S provides NCERT solutions for all the chapters and sub-topics of Maths and Science for Class 6. Get more study materials of all the subjects and for all the classes by visiting BYJU’S or download the app for more information and a better learning experience.