**Questsion 1:**

**The price of a 8 m long cloth is Rs.288. Determine the price of 5 m long cloth.**

**Solution:**

Price of 8 m long cloth = Rs.288

Price of 1 m long cloth = \(\frac{288}{8}\) = Rs.36

Therefore, the price of 5 m long cloth = 36 x 5 = Rs.180

** **

**Questsion 2: **

**How much does Laura earn in 30 days if her earnings for 10 days is Rs.2500?**

**Solution:**

Her earning for 10 days = Rs. 2500

Her earning for 1 day = \(\frac{2500}{10}\) = Rs.250

Therefore, her earning in 30 days = 250 x 30 = Rs.7500

** ****Questsion 3:**

**How much mm of rain will fall in one whole week, if it has rained 256 mm in last 4 days?**

**Solution:**

Measure of rainfall in 4 days = 256 mm

Measure of rainfall in I day = \(\frac{256}{4}\) = 64 mm

So, measure of rainfall in 7 days = 64 x 7 = 448 mm

** ****Questsion 4:**

**The price of 6 kg of rice is Rs.36. Determine**

** (a) the cost of 9 kg of rice.**

** (b) the quantity of rice that can be purchased for Rs.51.**

**Solution:**

(a) Price of 6 kg rice = Rs.36

Cost of 1kg rice = \(\frac{36}{6}\) = Rs.6

Therefore, the cost of 9 kg rice = 6 x 9 = Rs.54

(b) Rice bought for Rs.36 = 6 kg

Rice bought for Re.1 = \(\frac{6}{36}kg\)

Therefore, rice purchased for Rs.51 = \(\frac{6}{36} \times 51\) = 8.5 kg

** ****Questsion 5: **

**Over last 30 days, the temperature dropped 45 degree Celsius. If the temperature drops at the same rate in the next 10 days, how much is the cumulative temperature drop?**

**Solution:**

Temperature drop in 30 days = 45^{o}C

Temperature drop in one day = \(\frac{45}{30}\) = 1.5^{o}C

Therefore, the temperature drop in next 10 days = 1.5 x 10 = 15^{o}C

So, there will be 15^{o}C drop in the temperature in next 10 days.

** **

**Questsion 6: **

**How much does Deepak have to pay rent for a whole year, if he pays Rs.6000 for 3 months?**

**Solution:**

Rent for 3 months = Rs.6000

Rent for 1 month = \(\frac{6000}{3}\) = Rs.2000

Therefore, rent for 12 months = 2000 x 12 = 24000

She has to pay Rs.24000 for a whole year.

** **

**Questsion 7: **

**5 dozens of apple cost Rs.60. How many apples do you think can you buy with Rs.15?**

**Solution:**

Number of apples bought with Rs.60 = 5 dozens = 12 x 5 dozens = 60

Number of apples bought with Re.1 = \(\frac{60}{60}\) = 1

So, the number of apples that can be bought with Rs.15 = 15 x 1 = 15

!5 apples can be bought with Rs.15

**Questsion 8: **

**72 books weigh 9 kg. What would be the weight of 40 books?**

**Solution:**

Weight of 72 books = 9 kg

So, 1 book weight = \(\frac{9}{72} = \frac{1}{8} kg\)

So, 40 books would weight = \(\frac{1}{8} \times 40 = 5 kg\)

Thus, 40 books weight 5 kg.

**Questsion 9: **

**To cover a distance of 594 km, a truck requires 108 liters of diesel. How many liters of fuel is required to cover a distance of 1650 km?**

**Solution:**

Diesel needed for 594 km = 108 litres

Diesel needed for 1 km = \(\frac{108}{594} = \frac{2}{11} litre\)

So, the diesel needed for 1650 km = \(\frac{2}{11} \times 1650 = 300\ liters\)

Thus, to cover a distance of 1650 km, 300 liters of fuel is required.

** **

**Question 10: **

**Ramu buys 15 pens for Rs.150 and Manush buys 8 pens for Rs.64. Among both, who bought the pen for cheaper price?**

**Solution:**

Ramu bought 15 pens for Rs.150

Therefore, Cost of 1 pen = \(\frac{150}{15}\) = Rs.15

Manush bought 8 pens for Rs.64

Therefore, price of 1 pen = \(\frac{64}{8}\) = Rs.8

So, Manush got the pens cheaper.

** **

**Question 11: **

**Rahul scored 42 runs in 6 overs and Anuj scored 63 runs in 7 overs. Who scored maximum runs per over?**

**Solution:**

Runs scored by Rahul in 6 overs = 42

Therefore, Rahul’s runs per over = \(\frac{42}{6} = 7\)

Runs scored by Anuj in 7 overs = 63

Therefore, Anuj’s runs per over = \(\frac{63}{7} = 9\)

Obviously, Anuj scored more runs per over than Rahul.