Ncert Solutions For Class 6 Maths Ex 2.1

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 2 Ex 2.1

Question 1:

List out any four natural numbers after 11999.

Answer:

Three natural numbers after 11999 are 12000, 12001, and 12002.

Question 2:

List out any four whole numbers, which come just before 10001?

Answer:

The numbers, which come before 10001, are 10000, 9999, and 9998

Question 3:

The smallest whole number is:

Answer:

The smallest whole number is zero.

Question 4:

What are the number of whole numbers lying between 42 and 65?

Answer:

The number of whole numbers lying between 42 and 65 is 22 (65 – 42 – 1 = 22).

They are as follows 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, and 64.

Question 5:

What is the predecessor of?

(a) 95 (b) 1000 (c) 302780 (d) 6754300

Answer:

(a) 95 – 1 = 94

(b) 1000 – 1 = 999

(c) 302780 – 1 = 302779

(d) 6754300 – 1 = 6754299

Question 6:

What is the successor of?

(a) 88 (b) 9999 (c) 84729 (d) 63513

Answer:

(a) 88 + 1 = 89

(b) 9999 + 1 = 10000

(c) 84729 + 1 = 84730

(d) 63513 + 1 = 63514

Question 7:

In the following given pair of numbers, find the whole number which lies on the left side of the other number in on the number line, Also put the appropriate sign (<,>) between them.

(a) 115, 151 (b) 435, 345

(c) 9876567, 9876576 (d) 1234567, 1233567

Answer:

(a) 115 < 151

115 lie on the left side of 151 on the number line.

(b) 435 > 345

345 lie on the left side of 435 on the number line.

 

(c) 9876567 < 9876576

9876567 lie on to the left of 9876576 on the number line.

 

(d) 1234567 > 1233567

1233567 lie on the left side of 1234567 on the number line.

 

Question 8:

Mark True (T) or False (F) for the given statements.

(a) Zero is the smallest natural number

(b) 400 is the successor of 399

(c) Smallest whole number is Zero

(d) 500 is the predecessor of 499

(e) All natural numbers are whole numbers

(f) All whole numbers are natural numbers

(g) Predecessor of a two-digit numbers can never be a single digit number

(h) The smallest whole number is 1

(i) The natural 1 number has no predecessor

(j) The whole number 1 has no predecessor

(k) The whole number 21 lies between 25 and 27

(l) The whole number 0 have a predecessor

(m) The successor of a three digit number can never be four digit number

Answer:

(a) False, 0 does not come under natural number

(b) True, as 399 + 1 = 400

(c) True

(d) False, predecessor of 499 is 499 -1 = 488

(e) True

(f) False, 0 is a whole number but it is not a natural number

(g) False, as 10 is a 2 digit number but its predecessor is 9 which is a single digit number

(h) False, the smallest whole number is 0

(i) True, since 0 is the successor of 1 but it’s not a natural number

(j) False, 0 is a whole number

(k) False

(l) False, 0 have a predecessor -1 which is not a whole number

(m) False, 999 is a three digit number and its successor is 10000 and it’s a four digit number

Related Links
Ncert Solutions For Class 8th Ncert Solution Of Class 7Th
Ncert Solutions For Class 9 Pdf Ncert Solution 10
Ncert Solutions 12 Ncert Class 7 Maths
Cbse Ncert Solutions For Class 8 Maths Class 9Th Maths Ncert Solutions
Ncert 10 Maths Solution Ncert 12 Maths Solutions
Ncert Science Class 7 Ncert Science Class 8