RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.2

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 5 Ex 5.2 PDF Free Download

Exercise 5.2 of this chapter has problems based on trigonometric ratios of some specific angles like 0, 30, 45, 60 and 90. Expressions are to be evaluated by using the value of these trigonometric ratios. As a student, if you are finding difficulty in understanding and solving such problems, BYJU’S has created the RD Sharma Solutions Class 10 just for you to give a better experience of learning. For more reference on problems in this exercise, students can download the RD Sharma Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.2 PDF available below.

RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.2 Download PDF

 

rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2
rd sharma solutions for class 10 chapter 5 ex 2

 

Access RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 5 Trigonometric Ratios Exercise 5.2

Evaluate each of the following:

1. sin 45 sin 30 + cos 45 cos 30

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 1

2. sin 60 cos 30 + cos 60 sin 30

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 2

3.  cos 60 cos 45 – sin 60 sin 45

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 3

4. sin2 30 + sin2 45 + sin2 60 + sin2 90

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 4

5.  cos2 30 + cos2 45 + cos2 60 + cos2 90

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 5

6. tan2 30 + tan2 45 + tan2 60

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 6

7. 2sin2 30 − 3cos2 45 + tan2 60

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 7

8. sin2 30 cos245 + 4tan2 30 + (1/2) sin2 90 − 2cos2 90 + (1/24) cos20

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 8

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 9

9. 4(sin4 60 + cos4 30) − 3(tan2 60− tan2 45) + 5cos2 45

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 10

10. (cosec2 45 sec2 30)(sin2 30 + 4cot2 45 − sec2 60)

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 11

11.  cosec3 30 cos60 tan3 45 sin2 90 sec2 45 cot30

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 12

12. cot2 30 − 2cos2 60 − (3/4)sec2 45 – 4sec2 30

Solution:

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 13

13. (cos0 + sin45 + sin30)(sin90 − cos45 + cos60)

Solution:

(cos0 + sin45 + sin30)(sin90 − cos45 + cos60)

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 14

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 15

15. 4/cot2 30 + 1/sin2 60 − cos2 45

Solution:

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 16

16. 4(sin4 30 + cos2 60) − 3(cos2 45 − sin2 90) − sin2 60

Solution:

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 17

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 18

17.

Solution:

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 19

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 2018.

Solution:

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 21

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 22

19.

Solution:

Using trigonometric values, we have

R D Sharma Solutions For Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios ex 5.2 - 23

Find the value of x in each of the following: (20-25)

20. 2sin 3x = √3

Solution:

Given,

2 sin 3x = √3

sin 3x = √3/2

sin 3x = sin 60°

3x = 60°

x = 20°


Also, access other exercise solutions of RD Sharma Class 10 Maths Chapter 5 Trigonometric Ratios

Exercise 5.1 Solutions

Exercise 5.3 Solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *