NCERT Solutions for Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend

The chapter “The Tailor and His Friend” teaches kids that one should not hurt animals. In the story, there’s a tailor who has befriended an elephant. The story is about how the man plays a prank on the elephant and receives a similar reaction from the elephant. Here, we are providing you with the most accurate NCERT Solutions for Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend.

The NCERT Solutions for Class 1 are written as per the latest CBSE guidelines by our subject-matter experts. You can download the solutions in PDF format for free here.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend

 

ncert sol class 1 english unit 10 story 1
ncert sol class 1 english unit 10 story 2
ncert sol class 1 english unit 10 story 3
ncert sol class 1 english unit 10 story 4

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend

THE TAILOR AND HIS FRIEND

READING IS FUN
Question 1
:

Who was Kalu?

Answer:

Kalu was a tailor.

Question 2:

Who was Appu?

Answer:

Appu was an elephant.

Question 3:

Where was Kalu’s shop?

Answer:

Kalu’s shop was near the river.

Question 4:

What trick did Kalu play on Appu?

Answer:

Instead of giving food to Appu, Kalu pricked a needle in his trunk.

Question 5:

How did Kalu’s clothes become wet?

Answer:

Appu threw water on Kalu’s clothes through his trunk.

LET’S TALK
Question 1
:

What do you do

(i) when someone troubles you?

(ii) when you are angry?

(iii) when you don’t want to share?

(iv) when someone asks you for a pencil?

Answer:

(i) When someone troubles me, I keep calm and talk to him/her about it.

(ii) When I am angry, I just sit silently.

(iii) When I don’t want to share, I just hide that thing in my bag.

(iv) When someone asks me for a pencil, I give the pencil to him/her.

LET’S SHARE

Question 1:

What games do you play with your friends?

Answer:

I play hide-and-seek, badminton and cricket with my friends.

Question 2:

Can you walk and make sounds like an elephant?

Answer:

I can make sounds like an elephant but I can’t walk like an elephant.

Question 3:

The tailor had a shop near the river.

Question: Where is your house?

Answer : My house is near _________________________

Answer:

Question: Where is your house?

Answer : My house is near the park.

Question 4:

Make some more sentences like the above beginning with words like—

My school…

The elephant…

My friend’s house…

The aeroplane…

The well…

My book…

Answer:

My school is near the Central Jail.

The elephant is standing near the pond.

My friend’s house is near the bank.

The aeroplane is flying near the mountain ranges.

The well is near the cottage.

My book is near the pen-stand.

SAY IT ALOUD

Question 1:

Jam

Pan

Year

Zebra

Jeep

Pen

Yell

Zigzag

Jog

Pick

Yellow

Zip

Jug

Pink

Yes

Zoo

Juice

Put

Young

Zoom

Answer:

The student has to practice the pronunciation of the given words.

Question 2:

Pick the odd one out. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 10 The Tailor and His Friend - 2

LET’S DO

Question 1:

Make a Friendship-band

Answer:

The student has to make a friendship-band following the instructions given in the lesson.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *