NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow

To help your little one prepare in the best way for exams, we are providing the NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Anandi’s Rainbow, with each and every single question of the textbook answered in detail.

The story Anandi’s Rainbow is a short story about a little girl, Anandi, who wakes up and sees a huge rainbow through her window. She then goes to her garden and colours the flowers in the garden in the colours of the rainbow.

You can download the NCERT Solutions for Class 1 here in PDF format and let your kid continue learning even when you are not online.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Anandi’s Rainbow

 

ncert sol class 1 english unit 9 story 1
ncert sol class 1 english unit 9 story 2
ncert sol class 1 english unit 9 story 3
ncert sol class 1 english unit 9 story 4
ncert sol class 1 english unit 9 story 5
ncert sol class 1 english unit 9 story 6

 

Access Answers to NCERT Class 1 English Unit 9 Anandi’s Rainbow

ANANDI’S RAINBOW

READING IS FUN
Question 1
:

What did Anandi see outside her window?

Answer:

Anandi saw a huge, bright rainbow across a clear blue sky.

Question 2:

Was she happy to see the rainbow?

Answer:

Yes, she was quite happy to see the rainbow.

Question 3:

What are the colours of the rainbow?

Answer:

The colours of the rainbow are: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red.

LET’S TALK
Question 1
:

Have you ever seen a rainbow?

Answer:

Yes, I have seen a rainbow.

Question 2:

When do you see a rainbow in the sky?

Answer:

We can see a rainbow in the sky after rain.

LET’S SHARE

Question 1:

Go outside and look at the clouds.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 2:

What shapes do you see in the clouds?

Answer:

I can see oval, elliptical and circular shapes in the clouds.

Question 3:

Come inside and draw what you saw.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Now describe your drawing to your friends in your own language and then in English.

Answer:

The student has to do as directed.

SAY ALOUD
Question 1
:

Face Back Lamp Hat
Feel Ball Leg Have
Find Bat Let Her
Fly Big Little House
Food Bought Log Hut

Answer:

The student has to practice the pronunciation of the given words.

LET’S DO

Question 1:

Look at the picture below. Circle the names of things that you can see in the picture.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 2

Question 2:

Join the dots from Aa to Zz and see what you can create.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 4

Question 3:

In the given space trace the rainbow and colour it.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 6

Question 4:

Say aloud the names of the colours on the rainbow.

Answer:

Names of the colours on the rainbow: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red.

LET’S WRITE

Question 1:

S T U V

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 8

LET’S MAKE A RIDDLE

Question 1:

Use am or have in the blanks.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Anandi's Rainbow - 10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *