NCERT Solutions for Class 1 English Unit 2 Story - The Bubble, the Straw and the Shoe

NCERT Solutions for Class 1 English Unit 2 Story is available here at BYJU’S for Class 1 students. Here we are providing the NCERT Solutions link below which is solved by our subject-matter experts, in accordance with the latest CBSE rules. This unit has a story “The Bubble, the Straw and the Shoe” which provides a moral lesson to its readers that proper analysis of a situation is important instead of following others’ advice blindly.

Class 1 students can check the English textbook NCERT Solutions, which are answered as per the CBSE English curriculum. The download link is given below. Besides, you can also explore the different subjects of NCERT Solutions for Class 1 in PDF format here and watch your child have an interesting learning experience.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 1 English Unit 2 Story – The Bubble, the Straw and the Shoe

 

ncert sol class 1 english unit 2 story 1
ncert sol class 1 english unit 2 story 2
ncert sol class 1 english unit 2 story 3
ncert sol class 1 english unit 2 story 4
ncert sol class 1 english unit 2 story 5
ncert sol class 1 english unit 2 story 6

 

Access Answers to NCERT Class 1 English Unit 2 Story

The Bubble, the Straw and the Shoe

Let’s read

I can blow bubbles,

I can wear shoes.

Reading is fun

Question 1:

Name the three friends.

Answer:

The three friends are the Bubble, the Straw and the Shoe.

Question 2:

Where did they go one day?

Answer:

All the three friends went to a forest one day.

Question 3:

What did they want to do?

Answer:

They came to a river. They wanted to cross it, but did not know how to do it.

Let’s talk

Question 1:

How do you make bubbles?

Answer:

We can make bubbles by taking some liquid soap in a container and mix it in water. We can create a lather from the mixture and use a straw to blow the bubbles in the air.

Question 2:

What do you wear on your feet?

Answer:

I wear shoes, sandals, socks, etc. on my feet.

Question 3:

How would you cross a river?

Answer:

I would cross a river in a boat.

Let’s share

Question 1:

Put these doing words into the sentences.

Jumped Shook Stretched Burst
  • The Straw _____________ himself from one bank to the other.
  • The Shoe __________________ on the Straw.
  • The Bubble ______________ and ______________ with laughter and _______________ with big bang.

Answer:

  • The Straw __stretched___ himself from one bank to the other.
  • The Shoe __ jumped___ on the Straw.
  • The Bubble __shook___ and __ shook____ with laughter and __burst___ with big bang.

Let’s draw

Question 1:

Trace the journey of a tadpole.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 2

Question 2:

Draw the bubbles. Trace and say the letters aloud.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 4

Question 3:

Match the balls with their numbers. Now trace the numbers.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 6

Think time

Question 1:

Look at these objects. Put them into a tub of water. Say which one will float and which one will sink.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 7

Answer:

The objects – ribbon, feather, leaf, stick, paper and straw will float in water and the objects – marble, stone, shoes and spoon will sink in water.

(Note: Activity to be done by yourself).

Learn to write

Draw the well, colour it and say the rhyme aloud.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 8

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 2 Story The Bubble, the Straw and the Shoe - 10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *