NCERT Solutions for Class 1 English Unit 5 Story - Circle

NCERT Solutions for Class 1 English Unit 5 Story is available for easy download here at BYJU’S. Our team of expert teachers have solved the NCERT Solutions in accordance with the latest CBSE English curriculum. This unit has a story “Circle” in which a young girl Mohini bonds with her grandmother as she learns to draw different shapes in a circle and its uses.

Moreover, young students can find detailed NCERT Solutions as per the various exercises and activity-based questions given in the chapter. You can also download it from the link as given below. Additionally, you may also want to check the different subjects of the NCERT Solutions for Class 1 and watch your child ace his/her exams with good scores.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 1 English Unit 5 Story – Circle

 

ncert sol class 1 english unit 5 story 1
ncert sol class 1 english unit 5 story 2
ncert sol class 1 english unit 5 story 3
ncert sol class 1 english unit 5 story 4
ncert sol class 1 english unit 5 story 5
ncert sol class 1 english unit 5 story 6
ncert sol class 1 english unit 5 story 7

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 1 English Unit 5 Story here

Circle

Let’s read

I can draw a circle.

The moon is round.

Reading is fun

Question 1:

What did Grandmother and Mohini draw first?

Answer:

Grandmother and Mohini drew a circle at first.

Question 2:

What were the colours of the balloons that Mohini drew?

Answer:

Mohini drew balloons of different colours such as red, blue, green and yellow.

Let’s draw

Question 1:

In the circles below draw—

what Grandmother drew what Mohini drew

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 1

Answer:

what Grandmother drew what Mohini drew

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 2

(Note: Students can also draw a wheel, a moon, a sun or a rabbit in Mohini’s circle).

Question 2:

Look at these shapes.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 3

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 4

Try making these shapes into

  • a car
  • a house
  • a door
  • anything else

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 3:

Draw along the dots. So, what did you make? Can you make sounds like a train?

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 5

Answer:

I made a train by joining the dots. Yes, I can make sounds like a train.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 6

Question 4:

Draw a face on the balloon below. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 8

Let’s read and write

Question 1:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 9

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 10

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 11

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 12

Question 2:

Look at the picture and fill in the blanks.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 13

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 5 Story Circle - 14

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *