NCERT Solutions For Class 7 Science Chapter 1

NCERT Solutions Class 7 Science Nutrition in Plants

Ncert Solutions For Class 7 Science Chapter 1 PDF Download

NCERT solutions class 7 science chapter 1 nutrition in plants is one one of the best tool to prepare science for class 7. The solution is provided below to help 7th standard students understand the concepts more effectively. The NCERT solutions for chapter 1 of class 7 science is prepared by expert teachers according to the latest syllabus of CBSE class 7 science. Students should practice the NCERT solutions regularly to excel in their 7th standard examination. Check the NCERT solutions class 7 science Nutrition in Plants pdf given below.

1. Why organisms need to take food?

Ans:

Growth is the main reason for all the organisms to take food. Food provides essential energy to run and walk.The main reason is to repair the damaged and injured parts of the body and also, it provides a shield against deadly diseases and increases immunity against many infections.

 

2.  Write a difference between a parasite and a saprotroph.

  Ans:

Parasite Saprotrophs
1. Parasites are being fed by living organisms.

2. Parasites feed on living organisms that are called hosts

1.  Saprotrophs are being fed by dead and decaying materials.

2. Saprotrophs do not feed on living organisms

 

3. How are leaves tested for starch?

Ans: 

Iodine is used to test the starch in leaves by this scientific way: Chlorophyll from leaf should be removed by boiling it in alcohol, then two drops of iodine are added. If the colour changes to blue, then it indicates the presence of starch in the leaves.

 

4.Explain food synthesis in green plants by a proper brief description:

Ans:

Leaves do have chlorophyll in them. With the presence of sunlight, leaves use carbon dioxide and H2O to make food. The reaction goes like this:

“Carbon dioxide when added with water in presence of sunlight and chlorophyll gives carbohydrate which is nothing but glucose, and oxygen”.

 

5. How plants play the role of being the primary source of food?

Ans:

The reaction to show how the plants are the primary source of food:

Solar energy to the green plants. And Green plants to the Herbivores. And Herbivores to the Carnivores.  And all three Green plants, herbivores, Carnivores to Decomposers.

 

6. Fill the blanks in the following sentences:

  1. __________  are also called green plants, because they produce their own food by synthesizing them.
  2. ___________ is stored as the food synthesized in plants.
  3. The solar energy is captured by the pigment __________ during photosynthesis.
  4. ___________ and ___________ are taken in and released during photosynthesis by plants.

Ans:      1.Autotrophs 2.starch 3.chlorophyll 4.CO2 and O2

 

 

7. Guess the following:

  1. A plant which is parasiticand yellow, tubular and slender.
  2. The plant which has both autotrophic and heterotrophic modes of nutrition.
  3. Gases are exchanged through these pores.

Ans: 1. Cuscuta   2.insectivorous plant   3. stomata

 

8. Write the right answer:

  1. An example of parasite is_____________ Ans: Amarbel
  2. The plant which eats by trapping insects is _________ Ans: Pitcher plant

 

9. Match the table 1 with table 2 :

Column I Column II
Chlorophyll

Nitrogen

Amarbel

Animals

Insects

 

Bacteria

Heterotrophs

Pitcher plants

Leaf

Prasite

Ans:

Column I Column II
Chlorophyll

Nitrogen

Amarbel

Animals

Insects

 

Leaf

Bacteria

Parasite

Heterotrophs

Pitcher plants

 

10. Mark true and false with T and F

  1. In photosynthesis, co2 is being released.
  2. Protein is a product of photosynthesis.
  3. Chemical energy is the product of photosynthesis.
  4. Saprotrophs are plants that synthesise food by themselves.

       Ans: 1.F      2.T    3.T     4.F

 

11. Which part of the plant takes in carbon dioxide from air for photosynthesis?

Ans: Stomata

 

12. Carbon dioxide is taken in by plants from air through their:

     Ans: Stomata in leaves

In this chapter students will be introduced to many new concepts related to plants and how they get nutrition for themselves, they will also get to know about photosynthesis the food making process in plants, what are chlorophyll, stomata. Various other modes of nutrition in plants like: insectivorous plants. This chapter will teach about the basic of plants nutrients, how plants make their own food, but reading this chapter carefully will help the students to understand the concepts of botany in higher standards. Therefore it is highly recommended to prepare to note so that students can go through the notes while revising the chapter for the exams.

Apart from this students will also get to know about how nutrients are replenished in the soil, as we all know that nitrogen content is very much high in the air but plants can not take nitrogen throuhg air they need nitrogen in soluble form . The bacterium called rhizobium can take atmospheric nitrogen and can convert it into convert it into usable form.

Students are also advised to solve the previous year question as as well as the sample papers. Solving the sample papers and previous year papers will also help them to know the exam pattern as well as the marking scheme.

Related Links
Ncert Grade 9 Science Solutions Ncert Solution Of Physics Class 10
Ncert Chemistry Class 12 Solutions Free Download Pdf 8Th Class Ncert Solution
Ncert Class 9Th 10Th Ncert
Ncert Solutions Class 11 Download Ncert Solutions For Class 12
8 Std Ncert Maths Solutions Class 9Th Maths Ncert Solutions
Ncert Mathematics Class 11 10Th Class Ncert Solution Maths