NCERT Solutions Class 4 Evs Chapter 17- Nandita In Mumbai

NCERT solutions class 4 EVS chapter 17 is one the most intriguing chapters. This chapter includes questions regarding Nandita’s family and her house in mumbai city. This chapter brings a long a series of questions related to the day to day activities of Nandita.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita In Mumbai:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 1
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 2
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 3
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 4
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 5

Access NCERT Class 4 EVS Chapter 17 Nandita In Mumbai Solutions

NANDITA IN MUMBAI

Water, Water

Write

Question 1:

Why did Nandita have to bring her mother from the village to Mumbai?

Answer:

Cities like Mumbai have better medical facilities than the village has. Nandita had to bring her mother from the village to Mumbai for treatment.

Question 2:

Nandita used to feel like vomiting when at first she had to use the toilet where Mama lived. Why?

Answer:

The toilet was used by everyone in the street. It was always extremely dirty and smelled very bad. That’s why Nandita used to feel like vomiting when at first she had to use the toilet where Mama lived.

Question 3:

In what ways did Nandita find her Mama’s house to be different from her house in the village?

Answer:

The ways in which Nandita found her Mama’s house to be different from her house in the village are:

1. Nandita’s house in the village had separate cooking area. But in Mama’s house it wasn’t so.

2. Nandita’s house in the village had a courtyard, Mama’s house didn’t have one.

3. Nandita’s house had a separate bathing area while Mama’s house didn’t.

Question 4:

What differences did Nandita find between getting water from the public tap and in the village?

Answer:

There is no tap in Nandita’s Mama’s house for water. They have to stand in a queue for water from a public tap, where there is a lot of rush and if they get late for the queue, they are not able to fill water for that day.

Although Nandita’s village house too doesn’t have taps, they don’t have to stand in a queue for water. They fetch water from a pond in their village, and even if the water dries up there, they can walk to a river and get water from there.

Question 5:

Was there electricity at the place where Nandita’s Mama lived? Guess.

Answer:

Yes, there was electricity at the place where Nandita’s Mama lived.

Learning New Things

Let us talk

Question 1:

Do you know anyone who was admitted to a hospital?

(i) For how many days was he or she in the hospital?

(ii) Did you visit the person in the hospital?

(iii) Who was looking after the patient at the hospital?

Answer:

Yes, my aunt was admitted to a hospital.

(i) She was admitted for 4 days in the hospital.

(ii) Yes, I visited her in the hospital.

(iii) The nurses and my uncle was looking after her at the hospital.

Question 2:

Have you ever seen a tall building? Where?

Answer:

Yes, I have seen a very tall building in Bangalore.

Question 3:

How many floors did the building have?

Answer:

The building had 25 floors.

Question 4:

How many floors did you climb?

Answer:

I climbed to the 4th floor.

Another House

Question 1:

When Nandita first came to Mumbai, what were the things that she was afraid to do?

Answer:

When Nandita first came to Mumbai, she was afraid of:

1. getting into crowded buses

2. getting into the lift

3. looking down from heights of higher floors

Question 2:

What were the differences between the houses where Mama lived and the houses in the high-rise buildings?

Houses in area where Mama lived

Houses in a high-rise building

Answer:

Houses in area where Mama lived

Houses in a high-rise building

Public toilets

Personal toilets for each family

No separate kitchen

Separate kitchens

No water taps in the house

Water taps in every house

No glass windows

Glass windows

Question 3:

Discuss why there were differences.

Answer:

There were differences because Mama didn’t have money so that he could buy or build or rent a house in one of the houses in the high-rise buildings. These houses in the high-rise buildings are very costly and are equipped with all kinds of amenities, which poor people cannot afford.

Tell about yourself

Question 1:

Draw a circle around the kind of house you live in. Is it like the house of –

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita in Mumbai - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita in Mumbai - 2

Question 2:

Where does the water come from in your house?

Answer:

The water comes from taps in my house.

Question 3:

Is there an electricity connection in your house? How many hours in a day do you get electricity?

Answer:

Yes, there is an electricity connection in my house. We get electricity for 20-22 hours a day.

Question 4:

Which is the nearest hospital in the area where you live?

Answer:

The nearest hospital in the area where I live is a big government hospital.

Question 5:

How far are these from your house?

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita in Mumbai - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita in Mumbai - 4

Question 6:

Draw pictures in your notebook of the different kind of houses in your area.

Answer:

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 17 Nandita in Mumbai - 5

A New Worry

Write in your notebook

Question 1:

Why does Mama have to change his house?

Answer:

Mama has to change his house because he was given a notice to move out from his place. The place where Mama currently lives will be demolished and a big hotel will be constructed there.

Question 2:

Have you ever moved from your house? If yes, why did you have to move?

Answer:

No, I have never moved from my house.

Question 3:

Do people in your family have to go far for their work? Where do they go? How far do they have to go?

Answer:

No, people in my family do not have to go far from their work. My father goes to the nearby government hospital and my mother goes to a school. My father travels 2 km for work and my mother goes 6 km for work.

Discuss

Question 1:

Is it right that Mama and others have to move because a hotel is going to be built there?

Answer:

It is right that Mama and others have to move if that land is not theirs. But at the same time, the authorities should ensure that the place where they are moved has the basic amenities like availability of water, electricity, toilets, etc.

Question 2:

Who will benefit from this?

Answer:

The owner of the hotel and the land will benefit from this.

Question 3:

Who will face difficulties?

Answer:

Mama and others who are currently living in that area will face difficulties.

Question 4:

Do you know of any people who have faced problems similar to Nandita’s Mama? Talk about it in class.

Answer:

Yes, I know of some unapproved houses, the owners of which had to move from there. There were around 40 such families who were forced to move out of those houses.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *