NCERT Class 4 Maths Chapter 4 Tik Tik Tik

NCERT Class 4 Maths Chapter 4 Tik Tik Tik solutions are provided here for students so that they can refer them while preparing for the final exam. These solutions are designed by BYJU’S experts with respect to CBSE syllabus (2020-2021) for 4th class students.

NCERT Class 4 Maths Chapter 4 teaches children to tell the time from an analogue clock. This is an important chapter because it teaches children one of their basic life skills. A simple fact of knowing the difference between day and night would be a child’s first understanding of time. As children grow, they develop a profound understanding of time and the way it affects our lives. By learning about the concepts of past, present and future, a child begins to place a logical order into their lives and begins to make sense of the things that are happening around them. This chapter inculcates a basic skill in children which they retain for the rest of their lives. Students can download NCERT Solutions from the links given below.

Download PDF Of NCERT Solution For Class 4 Maths Chapter 4

 

ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-01
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-02
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-03
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-04
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-05
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-06
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-07
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-08
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-09
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-10
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-11
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-12
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-13
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-14
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-15
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-16
ncert-sol-class-4-maths-ch4-a-tick-tick-tick-17

 

Access NCERT Solutions For Class 4 Maths Chapter 4

NCERT book Page No: 36

Question: 1

Three friends read time from a clock. Who is right?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 1

Answer: In the first clock, the hour hand is at 3 and the minute hand is at 12. This means it is 3 O’clock. Here Pinki is right

In the second clock, the hour hand has passed 5 and the minute hand is at 7. So, the time is 5: 35. Pinki is right.

In the third clock, the hour hand is at 7 and the minute hand is at 3. Hence, the time is 7: 15. Once again Pinki is right.

NCERT book Page No: 37

Question: 2

Show the following times in the clock:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 2

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 3

Question: 2

Do you like sky watching? If yes, then this one should interest you:

(a) At what time does the sun rise at your place?

(b) When does the sun set?

(c) Does the sun rise and set at the same times every day?

Answer:

(a) The Sun rises at 6: 00 a.m. at my place.

(b) The Sun sets at 6: 30 p.m. at my place.

(c) No, the Sun does not rise and set at the same times every day.

NCERT book Page No: 38

Find out

Question: 3

How long will it take the minute hand to move from

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 4

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 5

NCERT book Page No: 39

Question: 4

Draw where the hands will be:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 6

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 7

Question: 5

How long does your school assembly take?

Answer: Our school assembly takes 30 minutes

Question: 6

How long is your lunch break?

Answer: In our school, the lunch break is 1 hour long.

Question: 7

How long is your games period?

Answer: The games period in our school is 40 minutes long

Question: 8

Is it the same as all the other periods?

Answer: Yes, all the other periods are the same.

Question: 9

The games period and lunch break seem very short! Aren’t they?

Answer: No, the time period is enough to play and have lunch.

NCERT book Page No: 40

Question: 10

How many minutes can these activities take? Make a guess and then check at home.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 8

Answer:

* Boiling of 1 litre milk takes about 6 minutes

* Filling a bucket takes about 3 minutes

* Sweeping the room takes about 6 minutes

Activity Time

Question: 11

In one minute, how many times can you –

(a) Snap your finger ____________

(b) Skip a rope ____________

(c) Jump up and down ____________

(d) ___________ _____________

Write more such fun activities in this column

Answer:

(a) Snap your finger 10 times

(b) Skip a rope 35 times

(c) Jump up and down 45 times

(d) Blinking of eyelids 50 times

Question: 12

Here is another challenge for you. How long can you _________

(a) Speak non stop ______________

(b) Stand on one leg ______________

(c) Sing ‘Aaa…… without a break ______________

Answer:

(a) Speak non stop 5 minutes

(b) Stand on one leg 3 minutes

(c) Sing ‘Aaaa…. without a break 2 minutes

Question: 13

How long do you take to –

(a) Run a 50 metre race ___________

(b) Collect 50 pebbles from the ground ____________

(c) Count 1 to 100 ____________

Answer:

(a) Run a 50 metre race 5 minutes

(b) Collect 50 pebbles from the ground 3 minutes

(c) Count 1 to 100 1 minute

NCERT book Page No: 41

Question: 14

Let’s look at a clock again! Solve this one –

(a) The minute hand started from ‘2’. How many minutes will it take to come back to ‘2’ again?

(b) What happens to the hour hand? Does it also move? How long will it take to move from one number to the next?

(c) Look around you and list the activities that take about one hour to complete.

1. _____________

2. ______________

3. _______________

4. _____________

5. ______________

Answer:

(a) The minute hand takes 60 minutes to come back to 2 again.

(b) Yes, the hour hand also moves. The hour hand takes 1 hour to move from one number to the next number.

(c) Following are the list of activities that takes one hour to complete

1. Cooking food

2. Watching news

3. Getting ready for function

4. Completing homework

5. Playing football

Question: 15

How long does it take to cook dinner at home? More than an hour / less than an hour

Answer: Cooking dinner takes more than an hour at home.

Question: 16

Ask your father if he can cook as fast as your mother does. Yes / No

Answer: No.

Question: 17

Which games take less than an hour to finish?

Answer: Games take less than an hour to finish are long jump, high jump, snake and ladder etc.

Question: 18

How long does a football match take?

Answer: Time duration of a football match is 90 minutes.

NCERT book Page No: 43

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 9

Question: 19

Mark these in the correct order on Muniya’s Time Line.

Answer: The correct order on Muniya’s Time Line is given below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 10

Question: 20

Muniya got her first tooth in September. How many months old was she then? How many months have passed from March to September?

Answer: Muniya was born on 5/03/05 and on 15/09/05 she got her first tooth. So, there are 10 more days for 15/09/05. Therefore, Muniya was 6 months 11 days old when she got her first tooth. From March to September, six months have passed.

Question: 21

How old was Muniya, when

(a) she first sat up?

(b) she got her first tooth?

Answer: (a) Muniya was 8 months and 6 days old when she sat up first time.

(b) Muniya was 6 months and 11 days old when she got her first tooth.

Question: 22

What did she do first –

1. Walking / eating a banana?

2. Crawling / standing?

Answer: 1. She ate banana first

2. She started crawling first

NCERT book Page No: 44

 

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 11

Question: 23

Now make a time-line of this dog’s life in your notebook.

Answer: Time line of a dog’s life is given as follows:

After 2 weeks After 3 weeks After 4 weeks In 7 months After 1 year
Born It opened its eyes It got its first teeth and started eating It started walking around but was still wobbling It got full set of teeth It was grown up dog and got its own puppies

Question: 24

Note the differences between Muniya and Rani’s puppy:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 12

Answer: The difference between Muniya and Rani’s puppy is as follows:

Actions Muniya (age) Rani’s puppy (age)
Started walking After 11 months of her birth After 1 month of its birth
Ate food for the first time 6 months after her birth After 3 weeks of its birth
Got the first tooth 6 months after her birth After 3 weeks of its birth

NCERT book Page No: 45

Question: 25

Do all animals grow at the same speed?

Answer: No, the growth of all the animals are not same.

Question: 26

Discuss about the growth of –

1. A hen

2. A cow

3. A bird

Answer: The animals given above grow in the following order:

A bird, a hen and a cow

Question: 27

Here are the pictures of grandfathers posing for a photograph. Who looks the oldest to you?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 13

(a) How much older is Appu’s grandfather than Rani’s grandfather?

(b) Will Chuchoo’s grandfather ever grow as old as Appu’s grandfather?

(c) How much younger is Chuchoo rat’s grandfather than Rani’s grandfather?

Answer: (a) Elephant’s Appu’s grandfather age = 95 years old

Rani’s grandfather age = 70 years old

Difference between their ages = 95 – 70

= 25 years

Hence, Appu’s grandfather is older than Rani’s grandfather.

(b) No

(c) Chuchoo rat’s grandfather age = 2 years old

Rani’s grandfather age = 70 years old

Difference in their age = 70 – 2

= 68 years old

Therefore, Chuchoo rat’s grandfather is 68 years younger than Rani’s grandfather

NCERT book Page No: 46

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 14

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 15

Question: 28

Now write which dates these stand for-

5/5/06 5 May 2006

20/5/06 ___________

7/6/06 ___________

1/1/07 ___________

Answer:

5/5/06 5 May 2006

20/5/06 20 May 2006

7/6/06 7 June 2006

1/1/07 1 Jan 2007

Question: 29

Write these dates in numbers.

1 June 2006 ______________

30 May 2006 ______________

10 August 2007 ______________

Answer:

1 June 2006 1/6/06

30 May 2006 30/5/06

10 August 2007 10/8/07

Question: 30

How long did it take the letter to reach from Ajmer to Nagpur?

Answer: From Ajmer, Atif wrote the letter on 1/5/06. Shobhna got the letter on 6/5/06 in Nagpur. So, the letter took 5 days to reach from Ajmer to Nagpur.

Question: 31

How many days will Atif spend at his Nani’s place?

Answer: On 5/5/06, Atif went to his Nani’s place.

On 20/5/06 he returned back from there

Therefore, he spent 15 days at his Nani’s place

Question: 32

Fill in the table:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 16

Answer:

Dates Number of days
From To
Shabana’s holidays 1st June 2006 10th August 2006 70 days
Atif’s holidays 1st May 2006 30th June 2006 60 days

Question: 33

Who has got longer holidays – Shabana or Atif?

Answer: Shabana got 70 days holidays in her school while Atif got 60 days holidays in his school. Hence, Shabana got longer holidays than Atif.

Question: 34

Which long holidays do you get in school? Fill the table.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 17

Answer: The given holidays start and end on the dates given below

Occasion Dates Number of days
From To
Summer holidays

Autumn Break

Winter Break

Holidays after the exam

1st April

11 October

25 December

5th March

1st June

19 October

10 January

2nd April

60 days

9 days

17 days

29 days

NCERT book Page No: 48

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 18

Question: 35

(a) In which month was the butter packed?

Answer: The butter was packed on 15th January 2006.

(b) Which month will it be 180 days after 15/01/06?

Answer: Let us calculate 180 days from the date of manufacture.

Days in January = 17 days

In February = 28 days

In March = 31 days

In April = 30 days

In May = 31 days

In June = 30 days

Total days = 17 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 = 167 days

Remaining days = 180 – 167 = 13 days

Hence, the date will be 13th July 2006

(c) Can Chandran eat it on 15th May 2006?

Answer: Yes, he can eat it on 15th May 2006

Find Out

Question: 36

Which are the other things that come with an expiry date?

Answer: Every products comes with an expiry date. Cold drinks, medicines, biscuits, sweets etc., have an expiry date.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 19

Question: 37

What month and year is written as 07/05? Would it be safe to take the cough syrup in September 2005?

Answer: The month and year is written as 07/05 which shows that it is July 2005. No it is not safe to take the cough syrup in September 2005 as the expiry date is till July 2005 only.

NCERT book Page No: 49

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 20

Question: 38
Can you guess why they missed the train?

Answer: Railway uses 24 hours clock time. The ticket shows the time as 5: 30 means the train was in the morning and they reached at 5: 15 in the evening. If it was in the evening they would have written as 17: 30. Hence, they missed the train.

NCERT book Page No: 50

Question: 39

Look at this chart. It tells the difference between your watch and a 24 hour clock. Try to complete it.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 21

Answer:

Time by your watch (12- hour clock) Time by a 24-hour clock
1 O’ clock in the afternoon 13: 00 hours
2 O’ clock in the afternoon 14: 00 hours
3 O’ clock in the afternoon 15: 00 hours
3: 30 in the afternoon 15: 30 hours
6 O’ clock in the evening 18: 00 hours
9 O’ clock in the evening 21: 00 hours
12 O’ clock at midnight 24: 00 hours

NCERT book Page No: 51

Question: 40

Now can you tell why a 24-hour clock is called so?

Answer: We know that there are 24 hours in a day. So, the 24 hours clock shows the time for the entire day. Therefore it is called as 24 hour clock.

Question: 41

Suppose a train leaves at 8: 30 at night. The time written on the Railway ticket would be

Answer: The time written on the Railway ticket would be 20: 30

Question: 42

You must have noted the time of sunrise and sunset. Write here using am and pm.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 4 - 22

Answer: The time of sunrise and sunset on the 1st June

Time of Sunrise 6: 00 am
Time of Sunset 6: 30 pm

Question: 43

Where have you seen a 24-hour clock being used?

1. _________

2. _________

3. _________

Answer: 24-hour clock is used in

1. Railway station

2. Airport

3. Bus stand


Apart from NCERT solutions, students can reach our website to download the Class 4 Maths textbook, notes and other available sources of learning. These materials follow the syllabus as prescribed by the Central Board of Secondary Education for Class 4 students.

Students should practise a lot of Maths examples from Chapter 4 to understand the concepts explained in the chapter. Therefore, we are also providing you with Class 4 Maths worksheets for a better practice.

Download BYJU’S-The Learning app to get educational videos based on the topics explained in the chapters of the 4th standard Maths syllabus.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *