NCERT class 4 maths chapter 7 Jugs and Mugs

NCERT class 4 maths chapter 7 Jugs and Mugs, solutions are provided for students who are appearing this year final exam as per the CBSE syllabus(2020-2021). These solutions are prepared by experts with the help of which 4th standard students can practice questions present in their textbooks.

The question papers are prepared on the basis of the exercise questions available in NCERT book for 4th class Maths subject. Therefore, it is recommended for students to practice these solutions, which has question banks of related topics, to learn the ways and techniques of solving any given problem.

NCERT Solutions Class 4 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs:-Download PDF Here

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 7
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 8
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 9
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 10
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 11
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 Jugs and Mugs 12

Access Answers to NCERT Class 4 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs

NCERT book Page No: 70- 72

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 1

Question: 1

The donkey asked 500 millilitres of kheer? Isn’t that more than a litre?

Answer: No, 500 millilitre of kheer is less than a litre, it is half litre.

The fox said – Come on, don’t behave like a donkey! One litre is equal to 1000 millilitres, so 500 millilitres is half a litre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 2

Question: 2

The donkey looked confused and asked – Ten glasses of 100 ml each. How much is that?

Answer: Quantity of kheer in a glass = 100 mL

Quantity of kheer in 10 glassed = 10 × 100 mL

= 1000 mL

We know that,

1000 mL = 1 litre

Hence, 10 times 100 mL = 1 litre

Question: 3

Each ant drinks 1 millilitre of kheer.

So, 1000 ants drink: 1000 × 1 mL = _______ mL

Answer: Given that each ant drinks 1 millilitre of kheer

So, 1000 ants drink = 1000 × 1 mL = 1000 mL

Therefore 1000 ants drink 1000 mL of kheer i.e., 1 litre of kheer

NCERT book Page No: 73

Who can have 1 Litre Kheer

Question: 4

How much kheer can you have?

Answer: I can have 100 mL of kheer

Question: 5

Can you drink 1 L water at one time?

Answer: No, I cannot drink 1 L water

Question: 6

The donkey is trying to look for different ways to add up to 1 litre. Help him complete the chart.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 3

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 4

NCERT book Page No: 74

Look Around

Question: 7

Look at these pictures. Now look for some other things we get in packets or bottles like these. Make your own list.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 5

Answer:

Packet How many mL or L?
Milk 1000 mL
Cough syrup 200 mL
Eye drop 10 mL
Cold drink 1000 mL
Tomato sauce 950 mL

 

My Litre Bottle

Question: 8

Have you seen a one-litre water bottle?

Answer: Yes

NCERT book Page No: 75

Question: 9

Check if your guess is correct and fill the table.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 6

Answer:

Bottles My guess My measure
Bottle 1 200 mL 190 mL
Bottle 2 1000 mL 900 mL
Bottle 3 1 L 980 mL
Bottle 4 2L 1.5 L
Bottle 5 1.5 L 1 L

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 7

Question: 10

How much water does his small bottle hold?

Answer: He poured two small bottles of water to fill 1 litre bottle.

We know 1 L = 1000 mL

2 small bottles = 1000 / 2 = 500 mL

So, his small bottle holds 500 mL of water.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 8

Question: 11

Then how much water does Leela’s bottle hold?

Answer: We know 1000 mL = 1 L

Big bottle’s capacity = 1000 mL

Leela uses the small bottle 5 times to fill the big bottle.

Small bottle’s capacity = 1000 / 5

= 200 mL

Hence, Leela’s bottle holds 200 mL of water.

Question: 12

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 9

Answer: Ramu takes 2 empty bottles, one bottle measuring 250 mL coconut oil bottle and another bottle of large size. He fill the 250 mL bottle with water and pour the water into the big bottle. By measuring he will mark the level as 250 mL in big bottle. Now again he repeat this process and mark the level as 500 mL. Again he fill the 250 mL bottle and mark the level as 750 mL. He repeat the same process and now he mark the level as 1 litre. By doing so, Ramu got the measuring bottle with clear markings on it.

NCERT book Page No: 76

My Measuring Bottle

Question: 13

Find your own way to make a bottle which can measure 200 mL, 400 mL, 600 mL, 800 mL and 1 litre. Discuss with your friends and teacher how you made this.

Answer: Take a big bottle and a small bottle measuring 200 mL

Now, fill the 200 mL bottle with water and pour entire water into the big bottle. Mark the water level in big bottle as 200 mL

Again fill the small bottle with water and pour the water in big bottle. Mark the water level as 400 mL in big bottle

Again fill the water in small bottle and pour into the big bottle. Mark the water level as 600 mL in big bottle

Again fill the water in 200 mL bottle and pour into the big bottle. Mark the water level as 800 mL in big bottle.

Again fill the water in 200 mL bottle and pour into the big bottle. Mark the water level as 1000 mL or 1 litre in big bottle

In this way, you can prepare your own measuring bottle

Guess and check

Question: 14

Look at the buckets, mugs, glasses and other things in your house. Guess how much water each can hold. Check if your guess is right by using your measuring bottle.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 10

Answer:

Item My guess My measure
Small bucket 6 L 6 L
Big bucket 15 L 13 L
Small mug 250 mL 250 mL
Big mug 1 L 950 mL
Small glass 300 mL 300 mL
Big glass 600 L 550 mL

NCERT book Page No: 77

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 11

Question: 15

Neetu has to take 3 injections in a day for 5 days. One injection gives 5 mL of the medicine to your body.

(a) How much medicine will she need for one day?

(b) How much medicine in all for 5 days?

Answer:

(a) One injection quantity = 5 mL of medicine

She has to take 3 injections in a day = 5 mL × 3

= 15 mL of medicine

Hence, for one day she needs 15 mL of medicine

(b) Quantity of medicine she is getting in a day = 15 mL

Quantity of medicine for 5 days = 15 mL × 5

= 75 mL

Therefore, she needs 75 mL of medicine in 5 days

Question: 16

How much do we use at a time?

* Eye drops We use less than 1 mL at a time

* _________ ______________________

* _________ ______________________

* _________ ______________________

* _________ ______________________

Answer:

Eye drops We use less than 500 mL at a time
Injection We use less than 9 mL at a time
Tea We use less than 150 mL at a time
Water We use less than 250 mL at a time
Milk We use less than 250 mL at a time

Question: 17

List things we use more than one litre at a time.

* Water for taking bath

* _____________

* _____________

* _____________

Answer:

* Water for taking bath

* Water for washing a four wheeler

* Water for cleaning kitchen utensils

* Water for washing clothes

NCERT book Page No: 78

Question: 18

Amina’s water bottle holds one litre of water. She drank 250 mL of water and her friend Govind drank 150 mL. How much water is left in her bottle?

Answer: Total water Amina’s bottle holds = 1 litre = 1000 mL

Total water drank = water drunk by Amina + water drunk by Govind

= 250 mL + 150 mL

= 400 mL

Water left in Amina’s bottle = 1000 mL – 400 mL

= 600 mL

Therefore, water left in Amina’s bottle is 600 mL

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 12

Question: 19

Yusuf runs a tea shop. For making a glass of tea he uses 20 mL of milk. Yesterday he made 100 glasses of tea. How much milk did he use?

Answer: Milk used for making one glass of tea = 20 mL

So, for making 100 glasses of teas, milk used = 20 mL × 100

= 2000 mL

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 13

Radha’s grandma was ill. The doctor gave her a bottle with 200 mL of medicine. She has to take the medicine every morning for 10 days.

Question: 20

How many millilitres of medicine does she have to take every morning?

Answer: Quantity of medicine Radha’s grandma has to take for 10 days = 200 mL

Medicine taken by her in a day = 200 / 10

= 20 mL

Hence, Radha’s grandma has to take 20 mL every morning

NCERT book Page No: 79

Water-Water

The table shows the water used in one day by a family of 5 people. They live in Goodallur village.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 14

Question: 21

Total water used by them?

Answer:

Water used in cooking and drinking = 30 L

Water used in washing clothes = 40 L

Water used in cleaning pots, pans = 20 L

Water used in bathing = 75 L

Total water used = 30 L + 40 L + 20 L + 75 L

= 165 L

Therefore, total water used by them = 165 L

Question: 22

How many litres of water does your family use in a day? Guess and fill in this table.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 15

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 16

NCERT book Page No: 79-80

Drops and Drops Make an Ocean

Question: 23

Is there any tap in your school or your home which is leaking?

Answer: No, there is no tap which is leaking.

Question: 24

How much water do you think we waste through a leaking tap?

Answer: I think nearly 40 litres of water is wasted through a leaking tap every day.

Question: 25

Place your litre jar below the leaking tap so as to catch all the drops in the bottle. Note the time. After one hour check how much water is in the bottle.

Answer: After one hour water collected in bottle = 1 L

Question: 26

Find out how much water is wasted in a day?

(a) In a week?

(b) In a month?

(c) In a year?

Answer: In one hour water wasted = 1 L

Therefore, in 24 hours water wasted = 1 L × 24

= 24 L

Hence, 24 L water is wasted in a day

(a) Water wasted in a day = 24 L

Water wasted in 7 days = 24 L × 7

= 168 L

(b) Water wasted in a day = 24 L

Hence, in a month which has 30 days water wasted = 24 L × 30

= 720 L

(c) Water wasted in a month = 720 litre

Water wasted in 12 months or a year = 720 L × 12

= 8640 L

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 7 - 17

Chelannur village has a milk society. Geetha and Ammini went there to buy 4 litres of milk. But the man could not find the one litre measure. He had only a 3 litre and a 5 litre bottle with him. But he gave them exactly 4 litres of milk.

Question: 27

Explain how he did this.

At first the milkman will fill 5 litre bottle. Now, he pour its content in 3 L bottle, then the milk left in the 5 litre bottle will be 2 litre. He pour this 2 litre of milk into the bottle of Geetha. Again he repeat the same process and again pours 2 litres of milk left in the 5 litre bottle into the bottle of Geetha. Hence, Geetha has 4 litres of milk in her bottle now. In this way, he gave them exactly 4 litres of milk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *