NCERT Class 4 Maths Chapter 9 Halves and Quarters

NCERT Class 4 Maths Chapter 9 Halves and Quarters, solutions are provided here for all the students, preparing for their final exams. These question bank solutions are helpful for students to make them understand each and every concept explained in the chapter. The questions and answers in these materials are designed by our experts and with respect to CBSE syllabus(2020-2021).

The final exam question papers are prepared according to the exercise questions present in chapter 9 of the Maths class 4 NCERT book. Therefore, here the solutions carry explanation for all the types of questions which can be asked from this chapter and students can understand them easily as well.

NCERT Solutions Class 4 Maths Chapter 9 Halves and Quarters:-Download PDF Here

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 7
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 8
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 9
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 10
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 11
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 12
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 13
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 14
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 15
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 16
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 17
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 18
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 19
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 20
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 Halves And Quarters 21

Access NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 9 Halves and Quarters

NCERT book Page No: 95

Half – Half

Question: 1

If the cat ask you to divide the chapati equally, how will you divide it?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 1

Answer: I will fold the chapati into two equal halves and then break them from the creased line. Now, the chapati is half.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 2

Half of Half

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 3

Question: 2

If two more cats come for food, how will you divide one chapatti equally for four cats?

Answer: First divide the chapati’s in two halves. Again divide it into further two halves. At last I will break the chapatti from the creased line as shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 4

NCERT book Page No: 95-96

Half of Many Pieces

Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 5

Question: 3

(a) Circle the portion that Reena got.

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 6

(b) How many pieces of chocolate are there?

Answer: The chocolate has totally six pieces.

(c) How many pieces were left with Rani?

Answer: Rani gave half of her chocolate to her friend Reena. So, now Rani was left with 3 pieces of chocolate.

NCERT book Page No: 96-97

Many Shapes from a Half Sheet

Question: 4

Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 7

Answer: Shapes using these triangles are shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 8

Many Ways to Cut into Half

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 9

Question: 5

In how many different ways can you cut a rectangle into half? Draw 5 different ways. Can you check if they are equal?

Answer: The five different ways of a rectangle is shown below

Each part of a rectangle are equal as they exactly coincides with the other part.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 10

Question: 6

In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw five different ways. Can you check if they are equal?

Answer: A rectangle divided into four equal parts are shown below. Yes, they are equal since each part exactly coincides with the remaining three parts.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 11

NCERT book Page No: 98

Cutting the Cake

Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts – for herself, her brother Raju, her father and her mother.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 12

Question: 7

Colour each share with different colours.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 13

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 14

Question: 8

How much does each get?

Answer: Each get 1/4 of the cake

Question: 9

Mother gave her share of cake to Rajni. Now colour the total part that Rajni will get.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 15

Answer: Each person get 1/4 of the cake. So,

Cake that Rajni got = her share + her mother’s share

= 1/4 + 1/4

= 2 / 4

= 1 / 2

Hence, Rajni got 1/2 part of the cake.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 16

Question: 10

Out of 4 parts Rajni will get ________ parts, which is equal to half of the cake.

So she can write it as ____ / 4 or 1/2

Answer: Rajni gets 2 parts of cake out of 4 parts. Hence, she can write it as 2/4 or ½

Question: 11

Colour the share Raju got.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 17

Answer: The shaded part shows 1/4 part of the cake which Raju has got.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 18

Question: 12

How much of the cake do Rajni and Raju together get? Colour their total share. Altogether they get 3 parts out of 4, so we can write it as 3/4

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 19

Answer: The total cake together Rajni and Raju got is 3/4

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 20

NCERT book Page No: 99

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 21

Question: 13

This full pumpkin will cost Rs _________

Answer: Cost of 1/4 pumpkin = Rs 10

Cost of one pumpkin = Rs 10 ÷ 1/4

= 10 × 4

= 40

Hence, cost of one pumpkin = Rs 40

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 22

Question: 14

Kundu how much of this pumpkin will I get for Rs 10? Second pumpkin seller-Half.

This full pumpkin will cost Rs _________

Answer: Cost of half pumkin = Rs 10

So, the cost of full pumpkin = Rs 10 + Rs 10

= Rs 20

Therefore, the cost of one full pumpkin is Rs 20

NCERT book Page No: 100

Using a Price List

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 23

Question: 15

(a) How much does 1/2 kg of tomatoes cost?

Answer: The cost of 1 kg tomato = Rs 8

Hence, the cost of 1/2 kg tomato = Rs 8 / 2

= Rs 4

Therefore, the cost of 1/2 kg tomatoes = Rs 4

(b) Which costs more – 1/2 kg of onions or 1/4 kg of carrots?

Answer: The cost of 1 kg onion = Rs 10

Therefore, the cost of 1/2 kg onion = 10 / 2

= Rs 5

The cost of 1 kg carrot = Rs 16

Hence, the cost of 1/4 kg carrot = 16 / 4

= Rs 4

Hence, the cost of 1/2 kg of onions is more than the cost of 1/4 kg of carrots

(c) What is the price of 3/4 kg of potatoes?

Answer: The cost of 1 kg of potatoes = Rs 12

The cost of 3/4 kg of potatoes = Rs 12 × 3/4

= Rs 36/4

= Rs 9

Therefore, the cost of 3/4 kg of potatoes = Rs 9

(d) Keerthi is going for shopping. She has only Rs 20 with her. Can she buy all the things in her shopping list?

Answer: Total money Keerthi has = Rs 20

Her shopping list includes = 1/2 kg potatoes, 2 kg pumpkin and 1/4 kg carrots.

Cost of 1 kg potatoes = Rs 12

Cost of 1/2 kg potatoes = Rs 12 / 2

= 6

Cost of 1 kg pumpkin = Rs 4

Cost of 2 kg pumpkin = Rs 4 × 2

= Rs 8

Cost of 1 kg carrot = Rs 16

Cost of 1/4 kg carrot = Rs 16/4

= Rs 4

Total cost of all the vegetables = 6 + 8 + 4

= Rs 18

Hence, Keerthi can buy all the vegetables in her shopping list.

NCERT book Page No: 101-103

Practice Time

Question: 16

(a) What part of the whole is coloured? Write below each shape.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 24

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 25

(b) Colour that part of the shape which is written below.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 26

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 27

(c) Cut in half

Draw a line which divides these shapes into half.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 28

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 29

(d) Colour half the number of shapes as shown here.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 30

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 31

(e) Colour 1/4 of these shapes.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 32

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 33

(f) Match the coloured part as shown.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 34

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 35

(g) Make the other half

1/2 of the picture is drawn here. Can you complete the picture by drawing the other half?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 36

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 37

(h) This is a quarter of a picture. Can you complete it? How many more quarters will you draw to complete it?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 38

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 39

To complete the picture, three more quarters are required.

Half and Quarter of a Metre

Using your metre scale, cut a string of one metre.

On this string, mark the length 1/2 metre, 1/4 metre and 3/4 metre.

Using your string, draw a line of length ½ metre on the floor.

Question: 17

How many centimetre long is the line?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 40

Answer: We know

1 m = 100 cm

1/2 m on the floor = 100 cm ÷ 2

= 50 cm

Hence, 1/2 m on the floor = 50 cm long

Question: 18

So,

1/2 metre = ………….. cm

1/4 metre = ………….. cm

3/4 metre = ………….. cm

Can you see that when we add 1/2 and 1/4 we get 3/4?

Answer:

1/2 metre = 100 × 1/2

= 50 cm

1/4 metre = 100 × 1/4

= 25 cm

3/4 metre = 100 × 3/4

= 75 cm

Now, adding 1/2 and 1/4, we get

1/2 + 1/4 = (2 + 1)/4

= 3/4

Hence, on adding 1/2 and 1/4 we get 3/4

 

NCERT book Page No: 104

Sharing Milk

This bottle is full of milk and it holds one litre. The milk is put into 4 other bottles so that each bottle has 1/4 litre of milk.

Question: 19

Shade the bottles to show the level of milk in each.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 41

Answer:

The shaded portion shows the level of milk marked in the figure given below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 42
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 43

Question: 20

How many millilitres of milk does each bottle have?

Answer: We know

1 litre = 1000 millimetres

Each bottle contains = 1/4 litre of milk

Hence, each bottle contains = 1000 mL ÷ 4

= 250 mL of milk

Question: 21

Shan poured 1 litre of milk into two bottles so that the first bottle holds 3/4 litre and the other holds 1/4 litre.

(a) Shade the level of milk in each bottle.

(b) How many millilitres of milk does each bottle hold?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 44

Answer:

(a) The level of milk marked is shown in below figure

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 45

(b) We know 1 litre = 1000 millilitres

Quantity of milk in first bottle = 750 mL of milk

Quantity of milk in second bottle = 250 mL of milk

NCERT book Page No: 105

Balance the Weight

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 46

Question: 22

Choose from the weights above to make the two pans equal. In how many ways can you do it?

Answer: There are many ways. Some of the ways are as follows

(i) 1 kg + 500 gm + 500 gm

(ii) 1 kg + 500 gm + 250 gm + 250 gm

(iii) 1 kg + 500 gm + 200 gm + 200 gm + 100 gm

(iv) 1 kg + 250 gm + 250 gm + 250 gm + 200 gm + 50 gm

(v) 1 kg + 200 gm + 200 gm + 100 gm + 500 gm

Question: 23

In how many different ways can you balance this weight of 3/4 kg?

1) ………..

2) ………..

3) …………

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 47

Answer:

3/4 kg = 1000 gm × 3/4

= 750 gm

1) 250 gm + 250 gm + 250 gm

2) 250 gm + 250 gm + 200 gm + 50 gm

3) 500 gm + 250 gm

NCERT book Page No: 106

Why is it Wrong?

Question: 24

Kannan shaded some parts as shown. But his friend Mini says that it is wrong. Explain why it is wrong.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 48

Answer: Out of 5 parts of the rectangle, only 2 parts are coloured. Hence, it is 2/5 part which is coloured. In the triangle we cannot say how many parts of it is coloured, but it is clear that the coloured part is less than 1/2 part. Hence, 1/2 is wrong.

Practice Time

Question: 25

There are 60 mangoes, 1/2 of them are ripe. How many mangoes are ripe?

Answer: Total number of mangoes = 60 mangoes

Hence, number of mangoes which are ripe = 1/2 × 60

= 30 mangoes.

Therefore, 30 mangoes are ripe

Question: 26

There are 32 children. 1/2 of them are girls. How many children are boys?

Answer: Total number of children = 32

Half of them are girls, then remaining half will be obviously boys

Hence, half of 32 = 1/2 × 32 = 16

Therefore, the number of boys are 16

Question: 27

There are 20 stars. A quarter of them are red. How many stars are red? How many stars are not red?

Answer: Total number of stars = 20 stars

1/4 stars are red

Hence, the number of red stars = 1/4 × 20

= 5 stars

Therefore, number of stars which are red = 5 stars

Out of 20 stars, if 5 stars are red then obviously remaining 15 stars are not red.

Therefore, number of stars which are not red = 15 stars

Question: 28

Ravi wants a pencil. It costs Rs 2. He gives a one-rupee coin, one half-rupee coin and one quarter-rupee coin. Is it enough?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 49

Answer: Total amount that Ravi gave = (1 + 0.50 + 0.25)

= Rs 1.75

But, the cost of the pencil = Rs 2

Money required to buy a pencil = Rs (2.00 – 1.75)

= Rs 0.25

Therefore, still Rs 0.25 is required to buy a pencil.

Hence, money given by Ravi is not enough.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *