NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 11 -Area and its Boundary

NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 11 -Area and its Boundary, provided here are very helpful for students who are preparing for their final exams. These learning materials are designed by our experts with respect to CBSE syllabus(2020-2021) prescribed for class 5.

Also, we are providing here all the possible study materials such as solutions, notes, exemplars, previous year question papers and even NCERT books for class 5, to make the students prepare well for exams. Students can make the best use of these materials to prepare for exams and score good marks.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary:-Download PDF Here

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 1
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 2
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 3
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 4
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 5
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 6
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 7
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 8
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 9
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 10
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 11
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 12
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 13
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 14
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 15
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary 16

Access NCERT Class 5 Maths Chapter 11 Area and its Boundary

PAGE: 146

Whose Slice is Bigger?

Parth and Gini bought aam pappad (dried mango slice) from a shop. Their pieces looked like these.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 1

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 2

Both could not make out whose piece was bigger.

1. Suggest some ways to find out whose piece is bigger. Discuss.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 3

Solution:

The length of piece A is 6 cm.

So 6 squares of side 1 cm can be arranged along its length.

The width of piece A is 5 cm.

So 5 squares can be arranged along its width.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 4

Altogether 30 squares can be arranged on it.

So, the area of piece A = 6 cm × 5 cm = 30 square cm

2. Altogether how many squares can be arranged on it? ________

Solution:

30

3. So the area of piece A = ________ square cm

So the area of piece A = 30 square cm

4. In the same way find the area of piece B.

Solution:

Now, the area of piece B = 11 cm × 3 cm = 33 square cm

5. Who had the bigger piece? How much bigger?

Solution:

So, the area of piece B is bigger than the area of piece A.

Difference in area of piece A and piece B = 33 − 30 = 3 square cm

So, piece B is 3 square cm bigger than piece A.

Cover with stamps:

This stamp has an area of 4 square cm. Guess how many such stamps will cover this big rectangle.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 5

Solution:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 6

Check your guess:

a) Measure the yellow rectangle. It is ________ cm long.

Solution:

14cm

b) How many stamps can be placed along its length? ________

Solution:

7 stamps

c) How wide is the rectangle? ________ cm

Solution:

8cm

d) How many stamps can be placed along its width? ________

Solution:

4 stamps

e) How many stamps are needed to cover the rectangle? ________

Solution:

28 stamps

f) How close was your earlier guess? Discuss.

Solution:

It was pretty close.

g) What is the area of the rectangle? ________ Square cm

Solution:

Area of rectangle = 7 × 4 = 28 square cm

h) What is the perimeter of the rectangle? ________ cm

Solution:

Length of the rectangle = 14 cm

Breadth of the rectangle = 8 cm

A rectangle has 2 lengths and 2 breadths.

So, perimeter of the rectangle = Sum of all its sides = Length of its boundary = 14 cm + 8 cm + 14 cm + 8 cm = 44 cm

The perimeter of rectangle is 44 cm.

Practice time:

a) Arbaz plans to tile his kitchen floor with green square tiles. Each side of the tile is 10 cm. His kitchen is 220 cm in length and 180 cm wide. How many tiles will he need?

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 7

Solution:

Given length of kitchen = 220 cm

Width of the kitchen = 180 cm

Each side of tile = 10 cm

Area of floor = length × width

= 220 × 180 = 39600 square cm

Area of a tile = side × side

= 10 × 10 = 100 square cm

Number of tiles = area of floor/ area of a tile

= 39600/100

= 396 tile.

b) The fencing of a square garden is 20 m in length. How long is one side of the garden?

Solution:

Given perimeter of garden = 20 m which has to be fenced.

Length of one side = perimeter/4

= 20/5

= 5m.

c) A thin wire 20 centimeters long is formed into a rectangle. If the width of this rectangle is 4 centimeters, what is its length?

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 8

Solution:

Given perimeter of a rectangle = 20 cm

Width of a rectangle = 4 cm

We know that Perimeter of rectangle = 2 (length + breadth)

20 = 2 length + 2 breadth

2 length = 20 – 2 breadth

2 length = 20 – 2 × 4

2 length = 20 – 8

Length = 12/2

= 6 cm

d) A square carom board has a perimeter of 320 cm. How much is its area?

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 9

Solution:

Given perimeter of carom board is 320 cm

We know that perimeter of square = 4 × side

Side = perimeter/4

Side = 320/4

= 80 cm

We know that area of square = side × side

= 80 × 80

= 6400 square cm

e) How many tiles like the triangle given here will fit in the white design? Area of design = ________ square cm

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 10

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 11

Solution:

6 triangular tiles will fit in to the given white design.

Now, area of 1 such triangular tile = 12 square cm

Area of 6 triangular tiles that make this design = 6 × 12 = 3 square cm

Area of design = 3 square cm

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 12

f) Sanya, Aarushi, Manav and Kabir made greeting cards. Complete the table for their cards:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 13

Solution:

Perimeter of Sanya’s card = Sum of all its sides = 10 + 8 + 10 + 8 = 36 cm

Length of Manav’s card = 11 cm

Perimeter of his card = 44 cm

We have to find the width of Manav’s card.

Perimeter of card = Sum of all its sides = 11 + 11 + sum of 2 other sides = 22 + sum of 2 other sides

Now, sum of two other sides = 44 − 22 = 22 cm

The two other sides of the greeting cards are width.

So, width of Manav’s card = 22 ÷ 2 = 11 cm

Width of Aarushi’s card = 8 cm

Area of the card = 80 square cm

Now, we have to find length of the card.

Area of card = Length of card × 8 cm = 80 square cm

So, on dividing the area of card by its width, we can get its length.

Therefore, length of Aarushi’s card = 80 ÷ 8 = 10 cm

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 14

My belt is longest:

Take a thick paper sheet of length 14 cm and width 9 cm. You can also use an old postcard.

1. What is its area? What is its perimeter?

Solution:

Length of paper sheet   = 14 cm

Breadth of paper sheet = 9 cm

Area of the sheet = 14 cm × 9 cm = 126 square cm

Perimeter of the sheet   = 14 cm + 9 cm + 14 cm + 9 cm = 46 cm

2. Now cut strips of equal sizes out of it. Using tape join the strips, end to end, to make a belt.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 15

How long is your belt? _____

Solution:

84 cm

3. What is its perimeter _____?

Solution:

90 cm

4. Whose belt is the longest in the class? _____

Solution:

Strips of the least width will make the longest belt in the class.

Discuss:

1. Why did some of your friends get longer belts than others?

Solution:

Because they made belts from thinner strips than others.

2. Is the area of your belt the same as the area of the postcard? Why or why not?

Solution:

Area of the belt of 3 cm wide strip = length × breadth

= 3 × 42 = 126 square cm

Yes, the area of my belt is same as the area of post card. Because every area of post card used for making belt.

3. What will you do to get a longer belt next time?

Solution:

By making thinner belts I can get the longer belt.

Share the land:

Nasreena is a farmer who wants to divide her land equally among her three children — Chumki, Jhumri and Imran. She wants to divide the land so that each piece of land has one tree. Her land looks like this.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 16

1. Can you divide the land equally? Show how you will divide it. Remember each person has to get a tree. Colour each person’s piece of land differently

Solution:

Total number of boxes = 90

Hence one person share is = 90/3

= 30 boxes.

The division can be done as shown in the given figure:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 17

2. If each square on this page is equal to 1 square metre of land, how much land will each of her children get? ________ Square m

Solution:

30 square meter.

3. Chumki, Jhumri and Imran need wire to make a fence.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 18

Who will need the longest wire for fencing? _________

Solution:

Perimeter of Chumki’s land = 9 + 2 + 3 + 2 + 6 + 4 = 26 m

Perimeter of Jhumri’s land = 6 + 3 + 2 + 3 + 4 + 6 = 24 m

Perimeter of Imraan’s land = 8 + 5 + 3 + 2 + 5 + 3 = 26 m

So it is clear that Chumki and Imraan need longest wire of fencing.

4. How much wire in all will the three need? ___________

Solution:

Total length of wire = 26 m + 24 m + 26 m = 76 m.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 19

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 20

Solution:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 21

B. Draw a square of 9 square cm. Write A on it. Draw another square with double the side. Write B on it

Solution:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 22

Answer these —

1. The perimeter of square A is __________ cm.

Solution:

12 cm

2. The side of square B is __________ cm.

Solution:

6 cm

3. The area of square B is __________ square cm.

Solution:

36 cm

4. The area of square B is __________ times the area of square A.

Solution:

4 times

5. The perimeter of square B is __________ cm.

Solution:

24 cm

6. The perimeter of square B is __________ times the perimeter of square A.

Solution:

2 times

Save the Birds:

There are two beautiful lakes near a village. People come for boating and picnics in both the lakes. The village Panchayat is worried that with the noise of the boats the birds will stop coming. The Panchayat wants motor boats in only one lake. The other lake will be saved for the birds to make their nests.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 23

a) How many cm is the length of the boundary of Lake A in the drawing? _____________ (use thread to find out)

Solution:

When we measure the boundary of Lake A with the help of thread, it comes out to be around 30 cm.

b) What is the length of the boundary of Lake B in the drawing?

Solution:

When we measure the boundary of Lake B with the help of thread, it comes out to be around 25 cm.

c) How many kilometers long is the actual boundary of Lake A?

Solution:

Here, the scale is 1 cm = 1 km

So, length of the actual boundary of lake A = 30 km

d) How many kilometers long is the actual boundary of Lake B?

Solution:

Here, the scale is 1 cm = 1 km

So, length of the actual boundary of lake B = 25 km

e) A longer boundary around the lake will help more birds to lay their eggs. So which lake should be kept for birds? Which lake should be used for boats?

Solution:

The boundary around the lake A is more than the boundary around the lake B. So, Lake A should be kept for birds and Lake B should be used for boats.

f) Find the area of Lake B on the drawing in square cm. What is its actual area in square km?

Solution:

Lake B has 15 fully filled squares and 11 half-filled or more than half – filled squares. Area of 15 fully filled squares = 15 × 15 = 225 square cm

We consider the area of every single half – filled or more than half – filled square as 1 square cm

Thus, the area of 11 such squares = 11 × 11 = 121 square cm

So, total area of lake B = 225 + 121 = 346 square cm

We are given 1 cm on drawing = 1 km on ground

Therefore, 346 square cm on drawing = 346 km

King’s Story:

The King was very happy with carpenters Cheggu and Anar. They had made a very big and beautiful bed for him. So as gifts the king wanted to give some land to Cheggu, and some gold to Anar. King’s Story Cheggu was happy. He took 100 metres of wire and tried to make different rectangles. He made a 10 m × 40 m rectangle. Its area was 400 square metres. So he next made a 30 m × 20 m rectangle.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 24

1. What is its area? Is it more than the first rectangle?

Solution:

Area of rectangle = 30 × 20 = 600 square m.

Yes, it is more than first rectangle.

2. What other rectangles can he make with 100 metres of wire? Discuss which of these rectangles will have the biggest area.

Solution:

Following rectangles are possible:

5 × 45 = 225 square m

15 × 35 = 525 square m

25 × 25 = 625 square m

The square will have biggest area.

3. Cheggu’s wife asked him to make a circle with the wire. She knew it had an area of 800 square metres. Why did Cheggu not choose a rectangle? Explain.

Solution:

Because none of the rectangle will have area 0f 800 square meter.

4. So Anar also tried many different ways to make a boundary for 800 square metres of land. He made rectangles A, B and C of different sizes. Find out the length of the boundary of each. How much gold wire will he get for these rectangles?

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 25

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 26

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 27

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 11 - Image 28

i. Gold wire for A = _________ metres

Solution:

As the area of rectangle A is shown as 40 m × 20 m.

So, the length of rectangle = 40 m Width of rectangle = 20 m

Gold wire for A = 40 + 20 + 40 + 20 = 120 metres

ii. Gold wire for B = _________ metres

Solution:

As the area of rectangle B is shown as 80 m ×10 m.

So, the length of rectangle = 80 m Width of rectangle = 10 m

Gold wire for B =   80 + 10 + 80 + 10 = 180 metres

iii. Gold wire for C = ____________ metres

Solution:

As the area of rectangle C is shown as 800 m × 1 m.

So, the length of rectangle = 800 m Width of rectangle = 1 m

Gold wire for C = 800 + 1 + 800 + 1 = 1602 metres

iv. So he will get ____________ metres of gold wire!!

Solution:

As the area of rectangle D is shown as 8000 m × 0.1 m.

So, the length of rectangle = 8000 m

Width of rectangle = 0.1 m

Gold wire for C = 8000 + 0.1 + 8000 + 0.1 = 16000 + 0.2 = 16000.2 metres.

So, he will get 16000.2 metres of gold wire.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *