MCQ on Solutions Chemistry

A homogeneous mixture of two or more substances whose composition can be varied with certain units is known as true solution. Homogeneous means the composition is the same throughout. A solution containing only two components is called a binary solution. Depending on the nature of solvent, the solutions are classified into different types. If water is solvent the solution is called aqueous solution. If alcohol is solvent the solution is called alcoholic solution. A solution in which the amount of the solute is very low is called a dilute solution.

1. The mole fraction of the solute in one molal aqueous solution is

  1. 0.009
  2. 0.018
  3. 0.027
  4. 0.036

Answer: (b)

2. 5cm3 of acetone is added to 100cm3 of water, the vapour pressure of water over the solution will be

  1. equal to the vapour pressure of pure water.
  2. less than the vapour pressure of pure water.
  3. greater than the vapour pressure of pure water.
  4. very large.

Answer: (b)

3. The density of a solution prepared by dissolving 129g of urea in 1000g of water is 1.15g/ml. The molarity of this solution is

  1. 1.78M
  2. 1.02M
  3. 2.05M
  4. 0.50M

Answer: (c)

4. If at certain temperature the vapour pressure of pure water is 25mm Hg and that of a very dilute aqueous urea solution is 24.5mm Hg, the molality of the solution is:

  1. 0.02
  2. 1.2
  3. 1.11
  4. 0.08

Answer: (c)

5. The relationship between osmotic pressure at 273K when 10g glucose (P1), 10g urea (P2) and 10g sucrose (P3) are dissolved in 250ml of water is

  1. P1 > P2 > P3
  2. P3 > P1 > P2
  3. P2 > P1 > P3
  4. P2 > P3 > P1

Answer: (c)

6. Two liquids X and Y form an ideal solution. At 300K vapour pressure of the solution containing 1mol of X and 3 mol of Y is 550 mm Hg. At the same temperature, if 1 mol of Y is further added to this solution, vapour pressure of the solution increases by 10 mm Hg. Vapour pressure of X and Y in the pure states will be respectively.

  1. 300 and 400
  • 400 and 600
  • 500 and 600
  • 200 and 300

Answer: (b)

7. Mixing up equal volumes of 0.1M NaOH and 0.1M CH3COOH yields a solution which is

  1. basic
  2. acidic
  3. neutral
  4. None

Answer: (a)

8. Equal volumes of 0.1M AgNO3 and 0.2M NaCl are mixed. The concentration of NO3 ions in the mixture will be

  1. 0.1M
  2. 0.05M
  3. 0.2M
  4. 0.15M

Answer: (b)

9. Which of the following should be done in order to prepare 0.4N NaCl starting with 100ml of 0.3M NaCl?

  1. add 5.85g of NaCl
  2. and 20ml water
  3. add 0.01 mol NaCl
  4. evaporate 10ml of water

Answer: (c)

10. The volume of 0.025M H3PO4 required to neutralise 25ml of 0.03M Ca(OH)2 is

  1. 20ml
  2. 25ml
  3. 40ml
  4. 50ml

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *