MCQs on Environmental Chemistry

Environmental Chemistry NEET Questions

Environmental Chemistry is the study of all the chemical and biochemical reactions occurring in our surroundings. It deals with the chemical species present in the environment, its origin, fate, transport, reactions, effects and how human activities affect the environment. Study of the chemical constituent of water, soil and air is required, so environmental chemistry relies on other branches like analytical, soil, aquatic, atmospheric, biochemistry.

1. Photochemical smog normally does not contain

(a) Chlorofluorocarbons

(b) Peroxyacetyl nitrate

(c) Ozone

(d) Acrolein

Answer: (a)

2. Depletion of the ozone layer is caused due to

(a) Ferrocene

(b) Fullerenes

(c) Freons

(d) Polyhalogens

Answer: (c)

3. Find the incorrect statement

(a) BOD value of clean water is less than 5 ppm

(b) Drinking water pH should be between 5.5-9.5

(c) carbon, sulphur and nitrogen oxides are the most widespread air pollutants

(d) dissolved oxygen concentration below 5 ppm is ideal for the growth of fish

Answer: (d)

4. Find the secondary pollutant among these

(a) PAN

(b) N2O

(c) SO2

(d) CO2

Answer: (a)

5. The reaction responsible for the radiant energy of the Sun is

(a) nuclear fission

(b) nuclear fusion

(c) chemical reaction

(d) combustion

Answer: (b)

6. Alum’s capacity to purify water is due to

(a) softens hard water

(b) pathogenic bacteria get destroyed

(c) impurities’ coagulation

(d) it improves taste

Answer: (c)

7. The coldest region of the atmosphere

(a) Troposphere

(b) Thermosphere

(c) Stratosphere

(d) Mesosphere

Answer: (d)

8. Which of the oxide of nitrogen is not a common pollutant?

(a) N2O5

(b) N2O

(c) NO

(d) NO2

Answer: (a)

9. The compound essential for the process of photosynthesis has this element

(a) Ca

(b) Ba

(c) Fe

(d) Mg

Answer: (d)

10. In the air, N2 and O2 occur naturally but they do not react to form oxides of nitrogen because

(a) oxides of nitrogen are unstable

(b) catalyst is required for the reaction

(c) the reaction is endothermic

(d) N2 and O2 do not react with each other

Answer: (c)

11. This about carbon monoxide is incorrect. 

(a) It is produced due to incomplete combustion

(b) The carboxyhaemoglobin (haemoglobin found to CO) is less stable than oxyhaemoglobin

(c) It reduces the oxygen-carrying ability of blood

(d) It forms carboxyhaemoglobin

Answer: (b)

12. This is a sink for CO

(a) Haemoglobin

(b) Oceans

(c) Micro organisms present in the soil

(d) Plants

Answer: (c)

13. DDT is

(a) Nitrogen containing insecticide

(b) Biodegradable pollutant

(c) Non-Biodegradable pollutant

(d) An antibiotic

Answer: (c)

14. Which of the following techniques is/are used in controlling water pollution?

(a) Reverse osmosis

(b) Ion exchange process

(c) Adsorption process

(d) All of these

Answer: (d)

15. Which of the following pollutants cannot be degraded by natural process?

(a) Heavy metals

(b) DDT

(c) Nuclear waste

(d) All of these

Answer: (d)

16. A substance which may alter environmental constituents or cause pollution is referred to as 

(a) Pollutant

(b) Decomposer

(c) Radiator

(d) Reducer

Answer: (a)

17. Regular use of which of the following fertilizers increases the acidity of soil?

(a) Potassium nitrate

(b) Superphosphate of lime

(c) Ammonium sulphate

(d) Urea

Answer: (c)

18. Which of the following metal will pollute water?

(a) Cd

(b) Na

(c) K

(d) None of  the above

Answer: (a)

These were some Environmental Chemistry NEET Questions. For more on NEET, visit BYJU’S.

 

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*