MCQs on Periodic Classification of Elements

The periodic table is a systematic arrangement of all the known chemical elements. In the modern periodic table, the atoms are arranged with the increasing atomic number. There is a certain observable periodic trend of physical and chemical properties of elements in a group from top to bottom and in a period when we move from left to right. The periodic classification helps in determining the relationship between elements and predicts the chemical properties and behaviour of a newly discovered element.

1. Find the successive elements of the periodic table with ionisation energies, 2372, 520 and 890 kJ per mol respectively

(a) Li, Be, B

(b) H, He, Li

(c) B, C, N

(d) He, Li, Be

Answer: (d)

2. In the modern periodic table, the number of period of the element is the same as

(a) principal quantum number

(b) atomic number

(c) azimuthal quantum number

(d) atomic mass

Answer: (a)

3. The correct order for the size of I, I+, I is

(a) I > I > I+

(b) I > I+ > I

(c) I > I > I+

(d) I+ > I > I

Answer: (c)

4. For the same value of n, the penetration power of orbital follows the order

(a) s = p = d = f

(b) p > s > d > f

(c) f < d < p < s

(d) s < p < d < f

Answer: (c)

5.Which of the reactions will need the maximum amount of energy?

(a) Na → Na+ + e

(b) Ca+ → Ca++ + e

(c) K+ → K+ ++ e

(d) C2+ → C3+ + e

Answer: (c)

6. Which of the following statements is incorrect?

(a) I.E.1 of O is lower than that of N but I.E.2 O is higher than that of N

(b) The enthalpy of N to gain an electron is almost zero but of P is 74.3 kJ mol-1

(c) isoelectronic ions belong to the same period

(d) The covalent radius of iodine is less than its Van der Waal’s radius

Answer: (c)

7. The correct order of electronegativity is

(a) Cl > F > O > Br

(b) F > O > Cl > Br

(c) F > Cl > Br > O

(d) O > F > Cl > Br

Answer: (b)

8. Two different beakers contain M1-O-H, and M2-O-H solutions separately. Find the nature of the two solutions if the electronegativity of M1 = 3.4, M2 = 1.2, O = 3.5, H = 2.1

(a) acidic, acidic

(b) basic, acidic

(c) basic, basic

(d) acidic, basic

Answer: (d)

9. Which one is the strongest acid?

(a) MgO

(b) CaO

(c) Al2O3

(d) Na2O

Answer: (c)

10. Which one will have the highest 2nd ionisation energy?

(a) 1s2 2s2 2p6 3s1

(b) 1s2 2s2 2p4

(c) 1s2 2s2 2p6

(d) 1s2 2s2 2p6 3s2

Answer: (a)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *