MCQs on Some Basic Concepts of Chemistry for NEET

Chemistry is the study of composition, properties and interaction of matter. Chemistry interlinks other branches of science. Principles of chemistry are applied widely. There are some basic concepts which help us to understand chemistry better. These are state of a matter, nature, physical and chemical properties, moles and molar mass, composition and various basic laws like Avogadro’s law, Dalton’s theory, etc.

1. Elements X and Y combine to form two compounds XY and X2Y. Find the atomic weight of X and Y, if the weight of 0.1 moles of XY is 10g and 0.05 moles of X2Y is 9g

(a) 30, 20

(b) 80, 20

(c) 60, 40

(d) 20, 30

Answer: (b)

2. Which one will have maximum numbers of water molecules?

(a) 18 molecules of water

(b) 1.8 grams of water

(c) 18 grams of water

(d) 18 moles of water

Answer: (d)

3. The number of atoms present in 0.1 moles of a triatomic gas is

(a) 1.806 × 1023

(b) 1.806 × 1022

(c) 3.600 × 1023

(d) 6.026 × 1022

Answer: (a)

4. Find the volume of O2 required to burn 1 L of propane completely, measured at 0℃ temperature and 1 atm pressure

(a) 10 L

(b) 7 L

(c) 6 L

(d) 5 L

Answer: (d)

5. A gas X has Cp and Cv ratio as 1.4, at NTP 11.2 L of gas X will contain_______ number of atoms

(a) 1.2 × 1023

(b) 3.01 × 1023

(c) 2.01 × 1023

(d) 6.02 × 1023

Answer: (d)

6. Which of the species is not paramagnetic?

(a) As+

(b) Cl

(c) Ne2+

(d) Be+

Answer: (b)

7. Pressure has the same dimension as ____________

(a) energy per unit volume

(b) energy

(c) force per unit volume

(d) force

Answer: (a)

8. A container has an equal mass of H2, O2 and CH4 at 27℃, the ratio of their volume is

(a) 16:8:1

(b) 8:1:2

(c) 16:1:2

(d) 8:16:1

Answer: (c)

9. There are two chlorides of sulphur S2Cl2 and SCl2. What is the equivalent mass of S in SCl2

(a) 64.8 g/mole

(b) 32 g/mole

(c) 16 g/mole

(d) 8 g/mole

Answer: (c)

10. Boron exists as two stable isotopes; 10B(19%) and 11B(81%). Find out the average atomic weight of boron in the periodic table

(a) 10.0

(b) 11.2

(c) 10.2

(d) 10.8

Answer: (d)

 

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *