MCQs on Some Basic Concepts of Chemistry for NEET

NEET Questions on Some Basic Concepts of Chemistry

Chemistry is the study of composition, properties and interaction of matter. Chemistry interlinks other branches of science. Principles of chemistry are applied widely. There are some basic concepts which help us to understand chemistry better. These are state of a matter, nature, physical and chemical properties, moles and molar mass, composition and various basic laws like Avogadro’s law, Dalton’s theory, etc.

1. Elements X and Y combine to form two compounds XY and X2Y. Find the atomic weight of X and Y, if the weight of 0.1 moles of XY is 10g and 0.05 moles of X2Y is 9g

(a) 30, 20

(b) 80, 20

(c) 60, 40

(d) 20, 30

Answer: (b)

2. Which one will have maximum numbers of water molecules?

(a) 18 molecules of water

(b) 1.8 grams of water

(c) 18 grams of water

(d) 18 moles of water

Answer: (d)

3. The number of atoms present in 0.1 moles of a triatomic gas is

(a) 1.806 × 1023

(b) 1.806 × 1022

(c) 3.600 × 1023

(d) 6.026 × 1022

Answer: (a)

4. Find the volume of O2 required to burn 1 L of propane completely, measured at 0℃ temperature and 1 atm pressure

(a) 10 L

(b) 7 L

(c) 6 L

(d) 5 L

Answer: (d)

5. A gas X has Cp and Cv ratio as 1.4, at NTP 11.2 L of gas X will contain_______ number of atoms

(a) 1.2 × 1023

(b) 3.01 × 1023

(c) 2.01 × 1023

(d) 6.02 × 1023

Answer: (d)

6. Which of the species is not paramagnetic?

(a) As+

(b) Cl

(c) Ne2+

(d) Be+

Answer: (b)

7. Pressure has the same dimension as ____________

(a) energy per unit volume

(b) energy

(c) force per unit volume

(d) force

Answer: (a)

8. A container has an equal mass of H2, O2 and CH4 at 27℃, the ratio of their volume is

(a) 16:8:1

(b) 8:1:2

(c) 16:1:2

(d) 8:16:1

Answer: (c)

9. There are two chlorides of sulphur S2Cl2 and SCl2. What is the equivalent mass of S in SCl2

(a) 64.8 g/mole

(b) 32 g/mole

(c) 16 g/mole

(d) 8 g/mole

Answer: (c)

10. Boron exists as two stable isotopes; 10B(19%) and 11B(81%). Find out the average atomic weight of boron in the periodic table

(a) 10.0

(b) 11.2

(c) 10.2

(d) 10.8

Answer: (d)

11. The mass of carbon-12 atom considered in the definition of a mole is

(a) 0.12g

(b) 0.012 kg

(c) 120 mg

(d) None of these

Answer: (b)

12. Which of the following is a pair of physical and chemical property respectively of a substance

(a) density and acidity

(b) basicity and colour

(c) colour and density

(d) acidity and combustibility

Answer: (a)

13. The normality of 0.3M phosphorous acid is

(a) 0.9

(b) 0.1

(c) 0.6

(d) 0.3

Answer: (c)

14. 3g of an oxide of a metal is converted into chloride and it yielded 5g of chloride. Find the equivalent weight of the metal 

(a) 20

(b) 12

(c) 3.325

(d) 33.25

Answer: (d)

15. 0.32 gm of a metal on treatment with an acid gave 112mL of hydrogen at STP. Calculate the equivalent weight of the metal. 

(a) 24

(b) 11.2

(c) 32

(d) 58

Answer: (c)

16. Which of the following is not a homogenous mixture?

(a) Brass

(b) Air

(c) Smoke

(d) Aqueous solution of sugar

Answer: (c)

Don’t miss:

Recommended NEET Chemistry MCQs

MCQs on Organic Chemistry MCQs on P Block Elements
MCQs on States Of Matter MCQs on Redox Reaction
MCQs on Chemical Equilibrium MCQs on Thermodynamics
MCQs on Periodic Classification of Elements MCQs on s Block Elements
MCQs on Chemical Bonding Molecular Structure MCQs on Structure of Atom
MCQs on Environmental Chemistry MCQs on Hydrocarbons

 

4 Comments

  1. Really it is very important for me

Leave a Comment Cancel reply

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*