MCQs on s-Block Elements for NEET

The first two groups of elements are known as s-Block elements. Elements with the last valence electron in the s orbital are grouped under s-Block elements. Elements with 1 electron in their outermost s orbital (ns1) are known as alkali metals and elements which have 2 electrons in their outermost s orbital (ns2) are known as alkaline earth metals.

Alkali metals: H, Li, Na, K, Rb, Cs, Fr

Alkaline earth metals: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra

1. Which of the compounds is known as Slaked lime?

(a) CaO

(b) CaSO4

(c) Ca(OH)2

(d) CaCO3

Answer: (c)

2. Which of the ions have maximum hydration energy?

(a) Sr2+

(b) Ca2+

(c) Mg2+

(d) Be2+

Answer: (d)

3. As compared to K, Na has

(a) higher ionization potential

(b) lower melting point

(c) lower electronegativity

(d) larger atomic radius

Answer: (a)

4. Which one is the most stable carbonate?

(a) BaCO3

(b) MgCO3

(c) CaCO3

(d) BeCO3

Answer: (a)

5. Plaster of Paris (POP) is

(a) CaSO4 H2O

(b) CaSO4 2H2O

(c) CaSO4

(d) CaSO4 H2O

Answer: (d)

6. Which oxide is amphoteric?

(a) BaO

(b) CaO

(c) BeO

(d) MgO

Answer: (c)

7. Be shows the diagonal relationship with

(a) Na

(b) Al

(c) Mg

(d) B

Answer: (b)

8. The tendency to lose their valance electron easily by alkali metals makes them

(a) strong reducing agent

(b) weak reducing agent

(c) strong oxidising agent

(d) weak oxidising agent

Answer: (a)

9. Which one is known as fusion mixture?

(a) Na2CO3 + NaHCO3

(b) Na2CO3 + NaOH

(c) Na2CO3 + K2SO4

(d) Na2CO3 + K2CO3

Answer: (d)

10. Find the incorrect trend for alkaline earth metals

(a) atomic size Be < Mg < Ca < Sr

(b) second ionization energy Be < Mg < Ca < Sr

(c) Hydration enthalpy Sr < Ca < Mg < Be

(d) Density Ca < Mg < Be < Sr

Answer: (b)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *