MCQs on Paramecium

Paramecia are unicellular ciliated protozoa. They are heterotrophic and holozoic. They contain two types of nuclei. Paramecium reproduce by conjugation.

Also Check:

1. Unicellular eukaryotes are grouped in

(a) Protista

(b) Monera

(c) Fungi

(d) Archaea

2. In Paramecium, osmoregulation occurs through

(a) body surface

(b) pseudopodia

(c) nucleus

(d) contractile vacuole

3. In Paramecium, genetic information is stored in

(a) all the nuclei present

(b) mitochondria

(c) micronucleus

(d) macronucleus

4. Phylum Protozoa is classified based on

(a) size

(b) shape

(c) number of nuclei

(d) locomotory organ

5. Conjugation as a mode of reproduction is present in

(a) ciliata

(b) flagellata

(c) sarcodina

(d) sporozoa

6. In Paramecium, food is ingested through

(a) cytoproct

(b) cytopyge

(c) cytosome

(d) cytopharynx

7. Trichocyst of Paramecium is required for

(a) osmoregulation

(b) nutrition

(c) reproduction

(d) defence

8. Paramecium are

(a) holophytic

(b) holozoic

(c) parasitic

(d) saprobiotic

9. In Paramecium, metabolic activities and growth is regulated by

(a) macronucleus

(b) micronucleus

(c) both (a) and (b)

(d) contractile vacuole

10. In Paramecium, both autogamy and conjugation are called sexual reproduction because of

(a) rejuvenation

(b) gene combination

(c) the fusion of haploid gametes

(d) involvement of two individuals

Answer

1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a)
6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

Important MCQs for NEET Biology:

1 Comment

  1. thanks for the questions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *