NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Poem Clouds

Here, we have for your kid the most reliable and accurate NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Poem Clouds. The poem Clouds explains how clouds bring rain.

All these NCERT Solutions for Class 1 English have been designed as per the latest CBSE guidelines. These solutions are meant to help your little one prepare for the examinations in advance. You can download the NCERT solutions in PDF format for free here.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Poem Clouds

 

ncert sol class 1 english unit 9 poem 1
ncert sol class 1 english unit 9 poem 2
ncert sol class 1 english unit 9 poem 3
ncert sol class 1 english unit 9 poem 4
ncert sol class 1 english unit 9 poem 5
ncert sol class 1 english unit 9 poem 6

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 1 English Unit 9 Poem Clouds

CLOUDS


READING IS FUN

Question 1:

What is the colour of the sky?

Answer:

The colour of the sky is blue.

Question 2:

What do the clouds bring?

Answer:

Clouds bring rain.

LET’S TALK

Question 1:

What is the colour of the clouds that bring us rain?

Answer:

The colour of the clouds that bring us rain is black or dark grey.

Question 2:

Do you like to sing and dance in the rain?

Answer:

Yes, I like to sing and dance in the rain.

Question 3:

What keeps you dry in the rain?

Answer:

Umbrellas and raincoats keep us dry in the rain.

LET’S SHARE

Question 1:

What do you like to do when it rains? (stay in/go out)

Answer:

I like to go out when it rains.

Question 2:

Do you like puddles?

Answer:

No, I don’t like puddles.

Question 3:

The other seasons in India are hot and cold. Describe in your language which season you like the best.

Now can you say this in English?

Answer:

I like rainy season the most. I play with my friends. We make paper boats and float them on the water. I like getting drenched in the rain.

Question 4:

Trace along the dots.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 2

SAY ALOUD

Question 1:

Cot

Cry

Drain

Bring

Dot

Dry

Grain

Ring

Hot

Fly

Pain

Sing

Pot

Sky

Rain

Wing

Answer:

The student has to practise pronunciation of the given words.

Question 2:

Match the words with the pictures.

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 4

LET’S READ AND WRITE

Question 1:

M N O P Q R

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 English Unit 9 Poem Clouds - 6

Question 2:

Fill in the blanks

I can read my name.

My name is _______________________.

I am _______ years old.

I can write my address _______________________________

______________________________________________________

I can count till _____. (10/20/30/40/50)

My teacher’s name is ______________________________.

I study in class _________ (one).

The name of my school is __________________________.

It is in _________________________________ (city).

Answer:

I can read my name.

My name is Avantika Joshi.

I am 7 years old.

I can write my address 16, 5th Cross, Bhavani Nagar, S.G.Palya, Bengaluru, Karnataka- 560029

I can count till 50. (10/20/30/40/50)

My teacher’s name is Ms. Jaya Shukla.

I study in class one.

The name of my school is Delhi Public School.

It is in Bangalore (city).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *