NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 15- From Market to Home

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 15 is a chapter for the EVS subject designed by the NCERT for class 4 students. This chapter introduces students to the concepts of different vegetables and fruits, while introducing these concepts to the children in the form of a story. With the introducing these concepts to the students, students learn about the various types of fruits and vegetables.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 From Market to Home:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 1
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 2
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 3
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 4
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 5
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 6

Access NCERT Class 4 EVS Chapter 15 Solutions

Page No: 119

1. Does anyone in your house have to get up very early? What time does he or she get up? Why do they need to get up so early?

Answer:

Yes, my elder brother gets up early. He gets ups by 5:30am for hitting the gym to stay fit.

In the Bazaar

Let us talk

1. Babuji sells the previous day’s vegetables first. Why do you think he does this?

Answer:

He sells the previous day’s vegetables first as they might get spoilt.

2. Have you seen dried or spoilt vegetables? Where?

Answer:

Yes, I have seen dried or spoilt vegetables. I have seen them at home and also in the vegetable market.

3. How did you know that the vegetables were spoilt?

Answer:

When vegetables are spoilt wrinkles appear, moulds grow and they give a foul smell.

4. Chhotu is helping his family. What do you think Chhotu has learnt from it?

Answer:

Chhoti has learnt the art of helping others. He also learnt what teamwork is.

5. How do you help the elders in your family?

Answer:

I help the elders in my family by providing support when they are walking and pick up things which are heavy or distant to them and hand it to them.

6. Look at the clocks given below. Write what you do, and what Vaishali does, at the time which the clocks are showing.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 1

Answer:

Name/ Time

3 o’ clock morning

6 o’ clock morning

10 o’ clock night

Vaishali

Takes out vegetables

Putting vegetables in the bag

Sleeps

Me

Sleep

Prepare lessons

Going to bed

7. From where do you get vegetables for your home? Who brings the vegetables?

Answer:

We get vegetables from the nearby market. My mother and I bring them home.

Some fun with vegetables

The next time when you get okra (Bhindi) at home, look at them carefully. Are all of them the same size?

Answer:

No, all of them are not of the same size.

(a) Find the longest and the shortest one. Measure them.

Answer:

The longest lady’s finger was 5 inches and the shortest one was 2.5 inches.

(b) Do all the okra (Bhindi) have the same thickness and colour? Cut two okra (Bhindi) lengthwise. Do both of them have the same number of seeds? Draw them in your notebook.

Answer:

All of them have different thickness but are of same colour. No, they do not have the same number of seeds.

(c) Seema’s mother has brought some fruits and vegetables from the market. Can you find them in this picture? Colour them and write their names alongside.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 2

Answer:

I can find tomato, carrot, potato, spinach, brinjal, pumpkin and lady’s finger.

Find out

1. Given here is a list of vegetables and fruits. Which of these will spoil earlier, and which will stay for some days? Write the names in the correct column. You can add more names in the list.

Spinach Potato Banana Tomato Pear

Chikoo Pineapple Gourd Onion Cabbage

Cucumber Grapes Ginger.

Fruits and vegetables that spoil quickly

Fruits and vegetables that can stay for some days

Answer:

Fruits and vegetables that spoil quickly

Fruits and vegetables that can stay for some days

Cabbage

Potato

Banana

Cucumber

Spinach

Onion

Tomato

Chikoo

Pear

Pineapple

Bitter Gourd

2. Some of these fruits and vegetables are smooth to touch while some are rough. From the list above, put the names in the correct column.

Smooth

Rough

Answer:

Smooth

Rough

Tomato

Onion

Brinjal

Cabbage

Potato

Pineapple

Apple

Bitter Gourd

3. Which vegetable do you find the heaviest to carry? Write its name and draw its picture in your notebook.

Answer:

Pumpkin

4. Which is the lightest fruit or vegetable that you have eaten? Write its name and draw the picture in your notebook.

Answer:

Grapes

5. Write names of three vegetables which do not have seeds.

Answer:

Cabbage, potato, cauliflower are vegetables which do not have seeds.

6. Fill in the table given below. You can add three more names and fill in the table.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 4

7. Talk with a vegetable-seller in your area. Ask the following questions and make a brief report in the notebook.

(a) What is his or her name?

Answer:

His name is Ganesh Moorthy.

(b) How many people are there in his or her house? How many children are there at home?

Answer:

There are 8 people in his house. At home there are 3 children.

(c) What are the names of the children? How old are they?

Answer:

The name and age of the children are:

Ravi – 13 years old

Ashok – 10 years old

Priya – 5 years old

(d) Who all help in the work of selling vegetables?

Answer:

His wife and the elder son help in the work of selling vegetables.

(e) Who all stay with the vegetable cart or sit in the shop?

Answer:

His father, his wife and daughter stay at the shop.

(f) What vegetables do they sell?

Answer:

They sell all kinds of vegetables.

(g) What time do they start work?

Answer:

They start their work by early morning 4:30 am.

(h) For how many hours in a day do they work?

Answer:

They work nearly for 14 to 15 hours a day.

(i) Ask them about any three vegetables that they sell.

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 15 - 6

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *