NCERT Solutions Class 4 Evs Chapter 24- Home And Abroad

NCERT solutions class 4 Evs chapter 24 tells you very interesting facts about the currency of India. With questions related to your relatives living in another country, this chapter contains a series of questions related to the notes and coins of India.

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 24 Home And Abroad:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 24
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 24 1
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 24 2
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 24 3
NCERT Solutions Class 4 EVS Chapter 24 4

Access NCERT Class 4 EVS Chapter 24 Home And Abroad Solutions

NCERT Textbook Page No. – 195

Discuss and write

1. You can also make a small report comparing Abu Dhabi with the place where you live. You can use some of these points mentioned below while writing the report. You can also draw pictures or put photographs.

(a) The climate and weather

(b) What people wear

(c) The trees and plants

(d) The kind of buildings

(e) The traffic on the roads (kinds of vehicles)

(f) The common food items

(g) The language

Answer-

Should be done by the students.

2. Why do you think many trees cannot grow in desert areas?

Answer-

Many trees cannot grow in desert areas as there is scarcity of water.

3. Do you have any relatives who live in another country?

Answer-

Yes, one of my aunt lives in Australia.

NCERT Textbook Page No. – 196

4. How long have they lived there? Did they go there for studies or for work? Was there any other reason?

Answer-

He has been living there for more than 40 years. He went there for doing his masters and got a job with good salary.

5. Look at these currency notes

Write the value of each note in the box near its picture.

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 1
NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 2

Answer-

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 3

NCERT Textbook Page No. – 197

6. To which country does this currency belong? How did you know?

Answer-

This currency belongs to India. I knew it because Reserve Bank of India is printed on them.

7. Whose picture can you see on the notes?

Answer-

Mahatma Gandhi picture is printed on the notes.

8. Can you find any number on the notes (other than the value)?

Answer-

Yes, I can find serial number on the notes.

9. Do you think that two notes can have the same number?

Answer-

No, two notes cannot have the same number.

10. Take a ten rupee note and observe it carefully. How many languages can you see on the note?

Answer-

I can see 15 languages on the note.

11. Write the name of the bank given on the note.

Answer-

Reserve Bank of India is the name of the bank given on the note.

NCERT Textbook Page No. – 197

Match the coins

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 4

1. How many of these coins do you recognise?

Answer-

I can recognise all the coins given in the picture.

NCERT Textbook Page No. – 198

2. What is written on each coin other than the value?

Answer-

The name of the country ‘India’ is written on each coin other than the value.

3. Look at these notes. Do they all belong to India? Put a circle around notes that are not Indian. Find out which country do they belong to.

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 5
NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 6

Answer-

The following notes which are circled are not Indian –

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 7

The notes belong to the following countries –

NCERT Solutions for Class 4 Chapter 24 Image 8

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *