NCERT Class 4 Maths Chapter 10 Play with Patterns

NCERT Class 4 Maths Chapter 10 Play with Patterns, solutions are provided here for all the types of questions available in the book. The solutions consist of a solved question which is helpful for students to understand each and every concept. The question bank in these materials is designed by our experts and with respect to CBSE syllabus(2018-2019).

The question papers are prepared for the final exam according to the exercise questions present in chapter 10 of the Maths class 4 NCERT book. Therefore, the solutions provided here, give a brief explanation for all the types of questions, asked in the exams.

NCERT Solutions Class 4 Maths Chapter 10 Play with Patterns:-Download PDF Here

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 7
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 8
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 9
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 10
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 11
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 12
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 Play With Patterns 13

Access NCERT Class 4 Maths Chapter 10 Play with Patterns Solutions

NCERT book Page No: 109

Question: 1

We can also make patterns with numbers and letters. Below are a few examples. Can you take them forward?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 1

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 2

Question: 2

Now write your own number patterns.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 3

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 4

Question: 3

Make a pattern without numbers.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 5

Answer: A pattern without numbers are given below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 6

NCERT book Page No: 110

No Number Comes Twice

Look at the number box. Can you see a pattern?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 7

Question: 4

Now you try writing the letters – A, B, C in the box so that no letter comes twice in any line.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 8

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 9

NCERT book Page No: 111

Magic Patterns

Question: 5

Now you fill these stars. Use numbers 1 – 9 and the rule that the numbers on each line add up to 15.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 10

Answer: In the given figure below, the numbers are filled in the stars from 1 to 9 which add upto 15 in each line.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 11

Magic Triangles

Look at this number pattern.

Rule: Numbers on each side of the triangle add up to 9

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 12
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 13

Question: 6

See if the other sides of the triangle also add up to 9.

Answer: Yes, the numbers on the other sides of the triangle add up to 9

3 + 5 + 1 = 9 and 2 + 6 + 1 = 9

NCERT book Page No: 112

Question: 7

Now use numbers 1 – 6 to make your own magic triangle.

Rule: Numbers on each side must add up to 10

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 14

Answer: The numbers from 1 to 6 are arranged in the figure below which add up to 10 in each line.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 15

NCERT book Page No: 113

Number Towers

Question: 8

Using the same rule, completer these number towers.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 16

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 17

The Same Sum Rule

Some friends are playing with number cards. See how they add.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 18

Question: 9

Now you write any number and the three numbers after that. Make a pattern using the rule.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 19

See if you get the same sum.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 20

Answer: The numbers using the same pattern are

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 21

NCERT book Page No: 114

Patterns with Addition

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 22

Question: 10

Now, you try to make such a pattern with 5 numbers in order.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 23

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 24

Question: 11

Does the sum grow by 5 each time?

Answer: Yes, the sum grows by 5

NCERT book Page No: 115

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 25

Question: 12

Complete this list of letters and numbers to help you.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 26

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 27

Question: 13

Teenu wants to write to his friend ‘Good Morning’.

What will he write by using the same rule?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 28

Answer:

G = 7 O = 15 O = 15 D = 4

M = 13 O = 15 R = 18 N = 14 I = 9 N = 14 G = 7

Hence, Good Morning can be written as follows

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 29

Question: 14

If we change the rule and write 1 in place of ‘B’, 3 in place of ‘D’ and so on, then how will we write ‘Let Us Dance’?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 30

Answer: L = 11 E = 4 T = 19

U = 20 S = 18

D = 3 A = 26 N = 13 C = 2 E = 4

Therefore, let us dance can be written as follows

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 31

NCERT book Page No: 116

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 32

Question: 15

What was Kahuli’s secret message?

Answer: New arrangement of letters for secret message is given below

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

A

Hence, the secret message of Kahuli is ‘XF BSF GSJFOET’ i.e., WE ARE FRIENDS

Question: 16

What did Shablu and Jaggu write?

Answer: The secret message written by Shablu is ‘IFMMP! IPX BSF ZPV?’ And ‘XJMM ZPV QMBZ XJUI NF?’

Hence,

‘IFMMP! IPX BSF ZPV?’ becomes – Hello! How are you?

And ‘XJMM ZPV QMBZ XJUI NF?’ becomes – Will you play with me?

The secret message written by Jaggu is ‘GJOF UIBOL ZPV ZFT!’

This secret message becomes – Fine thank you. Yes!

Question: 17

Use the same rule to write- ‘Meet me on the moon’.

Answer: ‘Meet me on the moon’ secret message will be NFFU NF PO UIF NPPO.

Question: 18

Make different rules and ask your friends to crack the secret message.

Answer: Let the new rule be – write ‘A’ at the place of ‘C’, ‘B’ at the place of ‘D’ and so on. The new key for this new rule will be

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Y

Z

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Now, write ‘I am Sorry’ by using this new rule.

The secret message for ‘I am Sorry’ will be ‘G YK QMPPW

NCERT book Page No: 117-119

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 33

Question: 19

Now, Anisha is playing with this card. Draw what it will look like when upside down.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 34

Answer: The card when made upside down looks like as below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 35

Floor Patterns

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 36

Question: 20

Have you ever seen a floor with tiles of these shapes?

Answer: No, I have never seen these shapes of tiles on the floor.

(a) Now, you cover this floor with this tile.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 37

Answer: Do it yourself

(b) Can you make such a floor design with a tile like a circle?

Try with this green tile without leaving a gap. Could you do it? Discuss with your friends.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 38

Answer: Do it yourself

We cannot make design without leaving a gap by using circular tiles.

(c) Complete this tiling pattern.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 39

Answer: Do it yourself

(d) Ramaiya has made a wall with his blocks. Can you complete this for him?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 40

Answer: Do it yourself

(e) Renu began to paint this wall. Now you help her to complete it.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 10 - 41

Answer: Do it yourself.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *