NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter-22 On The Move Again

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 – On The Move Again is the small interesting story about the farmers, village, villagers, and the farm.  In these topics, students learn about Dhanu’s family who is a farmer in a small village, and they have to leave their villages for months in search of work.

This is a short summary of the Class 5 EVS Chapter 22. To learn more about the chapter refer to the NCERT Solutions which can be downloaded for free from the links given below.

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter-22 On The Move Again:-Download PDF Here

NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-22-On-the-Move-Again
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-22-On-the-Move-Again-1
NCERT-Answers-for-Class-5-EVS-Chapter-22-On-the-Move-Again-2

Access Solutions for NCERT Class 5 EVS Chapter 22 On The Move Again

Tell:

Q1: Did all the farmers in Dhanu’s village have their own land?

Answer: No, some of the farmers in Dhanu’s village have their own land.

Q2: During what time of the year did Dhanu’s family get work in the village? During what time did they not have work?

Answer: Dhanu’s family gets work from before the rainy season till Dussehra. During the remaining six months, when there is no rain, they do not get work.

Q3: Do you know of any families like Dhanu’s, who have to leave their villages for months in search of work?

Answer: Yes, I know many of families who have left their village for months in search of work.

Think and find out:

Q1: If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, what difficulties would they face in their own village?

Answer: If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, they would face many difficulties. They would not be able to earn enough money to fulfil their basic needs like food, clothes and shelter. They would not be able to provide education for their children.

Q2: In Dhanu’s village, there can be no farming when there is no rain. Do you think farming can be done even without rain water? How?

Answer: Yes, farming can also be done without rain water. Modern methods of irrigation technology can be used to provide required water for the crops. Canals, tanks and bores can be constructed to store water for irrigation.

Think:

Q1: Dhanu’s family and many others from the village go far away for work but some people stay back in the village. Why does this happen?

Answer: Some people need to stay in the village so that they can protect the house and cattle. They also need to take care of elderly people who prefer to stay back in the village.

Q2: When Dhanu and other children leave the village for six months, what happens in the village school?

Answer: When Dhanu and other children leave the village for six months, the village school gets students from the families of big farmer’s only.

Q3: What arrangements are made at your home for old and unwell family members when everyone goes for work?

Answer: In my family everyone not goes for work and my mother takes care of for old and unwell family members.

Think and tell:

Q1: Why does Mami wish that Dhanu should go to school for the whole year and study?

Answer: Mami wanted Dhanu to study well and get a good job so that he could work independently. Mami wished Dhanu to become a rich person and earn money and reputation from the society. Mami did not want Dhanu to suffer like other family members. Thus, Mami wished Dhanu should go to school.

Q2: What happens when you are not able to go to school for a long time?

Answer: When I am unable to go to school for a long time, I am unable to grasp the concepts which were already taught.

Discuss and write:

Q1: Dhanu has to go with his village people to other places. Can there be some arrangements during that time so that Dhanu continues his studies? What kind?

Answer: Yes, Dhanu can get enrolled in a school in the new town. He can look for evening schools.

Q2: Do you know of any jobs/work for which people have to stay away from their families for many months? Look for examples from this book and write.

Answer: Yes, due to job or work people have to stay away from their families for many months. They are jobs in military force, students who study in boarding schools, people who work in navy and people who do business.

Q3: What are the similarities and differences in the lives of different kinds of farmers?

Answer: Similarities and differences in the lives of different kinds of farmers.

Similarities Differences
1. Most of the farmers fully dependent on farming for their livelihood 1. Some farmers have their own land
2. All family members are engaged in farming 2. Some of the family members are engaged in farming
3. Most of them are illiterate 3. Some of them are literate
4. They use old and primitive method of farming 4. They use modern and new method of farming

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *