NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13

Get access to the complete set of questions from the Physics section of the NEET 2020 Question paper. 45 questions out of the total 180 questions are covered in Physics from syllabus of class 11 and 12 for NEET. Compared to the previous trends, Physics this year was easier as approximately 30-35% of the paper witnessed direct questions picked from NCERT sources. Calculations were not unusually lengthy. Mechanics was the unit which carried the highest weightage of all, 12 questions were asked from this unit alone.

NEET 2020 - Physics (Sep 13)

Question 1. For transistor action, which of the following statements is correct?

  1. a. Both emitter junctions as well as the collector junction are forward biased.
  2. b. The base region must be very thin and lightly doped.
  3. c. Base, emitter and collector regions should have same doping concentrations.
  4. d. Base, emitter and collector regions should have same size.

Solution:

  1. Answer: b

    For a transistor action, the base junction must be lightly doped so that the base region is very thin.


Question 2. A spherical conductor of radius 10 cm has a charge of 3.2 × 10-7 C distributed uniformly. What is the magnitude of electric field at a point 15 cm from the centre of the sphere?

NEET 2020 Physics Paper With Solutions 1

  1. a. 1.28 ×106 N/C
  2. b. 1.28 ×107 N/C
  3. c. 1.28 ×104 N/C
  4. d. 1.28 ×105 N/C

Solution:

  1. Answer: d

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 2


Question 3. Assume that light of wavelength 600 nm is coming from a star. The limit of resolution of telescope whose objective has a diameter of 2m is:

  1. a. 7.32 × 10–7 rad
  2. b. 6.00 × 10–7 rad
  3. c. 3.66 × 10–7 rad
  4. d. 1.83 × 10–7 rad

Solution:

  1. Answer: c

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 3


Question 4. Dimensions of stress are:

  1. a. [ML0T–2]
  2. b. [ML–1T–2]
  3. c. [MLT–2]
  4. d. [ML2T–2]

Solution:

  1. Answer: b

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 4


Question 5. A screw gauge has least count of 0.01 mm and there are 50 divisions in its circular scale. The pitch of the screw gauge is:

  1. a. 0.5 mm
  2. b. 1.0 mm
  3. c. 0.01 mm
  4. d. 0.25 mm

Solution:

  1. Answer: a

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 5

    Pitch = 0.01 × 50 = 0.5 mm


Question 6. Two bodies of mass 4 kg and 6 kg are tied to the ends of a massless string. The string passes over a pulley which is frictionless (see figure). The acceleration of the system in terms of acceleration due to gravity (g) is:

question 6

  1. a. g/5
  2. b. g/10
  3. c. g
  4. d. g/2

Solution:

  1. Answer: a

    question 6 solution a

    6g – T = 6a

    T – 4g = 4a

    2g = 10a

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 8


Question 7. An electron is accelerated from rest through a potential difference of V volt. If the de Broglie wavelength of the electron is 1.227 × 10–2 nm, the potential difference is

  1. a. 103 V
  2. b. 104 V
  3. c. 10 V
  4. d. 102 V

Solution:

  1. Answer: b

    For e, according to de-Broglie's wavelength

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 9

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 10


Question 8. In a certain region of space with volume 0.2 m3, the electric potential is found to be 5 V throughout. The magnitude of electric field in this region is:

  1. a. 1 N/C
  2. b. 5 N/C
  3. c. Zero
  4. d. 0.5 N/C

Solution:

  1. Answer: c

    given v = const. (5 volt)

    Therefore,

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 11


Question 9. A cylinder contains hydrogen gas at pressure of 249 kPa and temperature 27°C.

Its density is: (R = 8.3 J mol–1 K–1)

  1. a. 0.1 kg/m3
  2. b. 0.02 kg/m3
  3. c. 0.5 kg/m3
  4. d. 0.2 kg/m3

Solution:

  1. Answer: d

    From ideal gas equation 

    ∴ PV = nRT

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 12∴ m = ρV

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 13


Question 10. The mean free path for a gas, with molecular diameter d and number density n can be expressed as :

NEET 2020 Physics Paper With Solutions 14

    Solution:

    1. Answer: d

      The mean free path for gas is given by

      NEET 2020 Physics Paper With Solutions 15


    Question 11. A ball is thrown vertically downward with a velocity of 20m/s from the top of a tower. It hits the ground after some time with a velocity of 80m/s. The height of the tower is :

    (g= 10m/s2)

    1. a. 320 m
    2. b. 300 m
    3. c. 360 m
    4. d. 340 m

    Solution:

    1. Answer: b

      question 11 solution

      v2 – u2 = 2as

      (80)2  – (–20)2 = 2(–10) × s

      6400 – 400 = 2 × (–10) × s

      NEET 2020 Physics Paper With Solutions 17 = s

      s = – 300 m

      Height of tower h = 300 m


    Question 12. For the logic circuit shown, the truth table is :

    question 12

    NEET 2020 Physics Paper With Solutions 19

      Solution:

      1. Answer: c

        question 12 solution aquestion 12 solution b= question 12 solution c = A.B (using de-Morgan’s rule)

        ∴ A B y = A.B

        0 0 0

        0 1 0

        1 0 0

        1 1 1


      Question 13. A short electric dipole has a dipole moment of 16×10–9 C m. The electric potential due to the dipole at a point at a distance of 0.6 m from the centre of the dipole, situated on a line making an angle of 60° with the dipole axis is :

      NEET 2020 Physics Paper With Solutions 21

      1. a. 400 V
      2. b. Zero
      3. c. 50 V
      4. d. 200 V

      Solution:

      1. Answer: d

        Question 13 solution


      Question 14. A capillary tube of radius r is immersed in water and water rises in it to a height h. The mass of the water in the capillary is 5g. Another capillary tube of radius 2r is immersed in water. The mass of water that will rise in this tube is :

      1. a. 10.0 g
      2. b. 20.0 g
      3. c. 2.5 g
      4. d. 5.0 g

      Solution:

      1. Answer: a

        Question 14 solution a

        NEET 2020 Physics Paper With Solutions 24

        r’ = 2r

        ∴h’ = h/2

        NEET 2020 Physics Paper With Solutions 25


      Question 15. Which of the following graph represents the variation of resistivity (ρ) with temperature (T) For copper?

      question 15

        Solution:

        1. Answer: 1

          Relation between resistivity and temperature is given by ρ = ρ0e–αT


        Question 16. The ratio of contributions made by the electric field and magnetic field components to the intensity of an electromagnetic wave is : (c = speed of electromagnetic waves)

        1. a. 1 : c
        2. b. 1 : c2
        3. c. c : 1
        4. d. 1 : 1

        Solution:

        1. Answer: d

          Energy distribution is same so ration of electric field and magnetic field will be 1:1


        Question 17. A long solenoid of 50 cm length having 100 turns carries a current of 2.5 A. The magnetic field at the centre of the solenoid is : (μ0 = 4π×10-7 Tm A-1)

        1. a. 6.28×10-5T
        2. b. 3.14×10-5T
        3. c. 6.28×10-4T
        4. d. 3.14×10-4T

        Solution:

        1. Answer: c

          Magnetic field for solenoid is given by

          B = μ0nI

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 27

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 28

          = 4π × 10–7 × 200 × 2.5

          = 4 × 3.14 × 10–7 × 500

          = 2000 × 3.14 × 10–7

          = 6.14 × 10–4 T


        Question 18. For which one of the following, Bhor model is not valid?

        1. a. Deuteron atom
        2. b. Singly ionised neon atom (Ne+)
        3. c. Hydrogen atom
        4. d. Singly ionised helium atom (He+)

        Solution:

        1. Answer: b

          Bohr Model is valid only for those atoms which have one electron in orbit.


        Question 19. The energy equivalent of 0.5 g of a substance is :

        1. a. 1.5×1013 J
        2. b. 0.5×1013J
        3. c. 4.5×1016J
        4. d. 4.5×1013J

        Solution:

        1. Answer: d

          E = Δmc2 =  0.5 × 10–3 × (3×108)2

          = 0.5 ×10–3 × 9 ×1016

          E = 4.5 ×1013 J


        Question 20. Taking into account of the significant figures, what is the value of 9.99 m–0.0099 m?

        1. a. 9.980 m
        2. b. 9.9 m
        3. c. 9.9801 m
        4. d. 9.98 m

        Solution:

        1. Answer: d

          9.99 - 0.0099 = 9.9801

          As per rule

          Least no. of place in decimal portion of any number 

          Ans. 9.98


        Question 21. In a guitar, two strings A and B made of same material are slightly out of tune and produce beats of frequency 6 Hz. When tension in B is slightly decreased, the beat frequency increases to 7 Hz. If the frequency of A is 530 Hz, the original frequency of B will be :

        1. a. 536 Hz
        2. b. 537 Hz
        3. c. 523 Hz
        4. d. 524 Hz

        Solution:

        1. Answer: d

          Frequency of A = fA = 530 Hz, fB=?

          |fA – fB | = 6, given ⇒ question 21 solution a

          When Tension B ↓ then fB↓, Beat Freq. ↑ to 7

          question 21 solution bBut Beat Freq. ↑ 7

          So if fB = 524 then Beat ↑ when fB↓ 

          So fB = 524 Hz


        Question 22. A series LCR circuit is connected to an AC voltage source. When L is removed from the circuit, the phase difference between current and voltage is π/3 . If instead C is removed from the circuit, the phase difference is again π/3 between current and voltage. The power factor of the circuit is :

        1. a. 1.0
        2. b. –1.0
        3. c. zero
        4. d. 0.5

        Solution:

        1. Answer: a

          question 22 solution a

          When inductor alone is removed,   

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 34

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 35

          question 22 solution h

          When capacitor alone is removed,

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 37

          question 22 solution l

          Thus, for the original circuit,

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 39

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 40


        Question 23. The quantities of heat required to raise the temperature of two solid copper spheres of radii r1 and r2 (r1 = 1.5 r2) through 1 K are in the ratio :

        1. a. 3/2
        2. b. 5/3
        3. c. 27/8
        4. d. 9/4

        Solution:

        1. Answer: c

          Q = msΔT s is same as material is same

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 41


        Question 24. The Brewster’s angle ib for an interface should be :

        1. a. 45° < ib < 90°
        2. b. ib = 90°
        3. c. 0° < ib < 30°
        4. d. 30° < ib < 45°

        Solution:

        1. Answer: a

          question 24 solution

          m = tan (ib)

          ib =  tan–1 (m)

          (m> 1)

          ib > 45

          45 < ib < 90°


        Question 25. Two cylinders A and B of equal capacity are connected to each other via a stop cock. A contains an ideal gas at standard temperature and pressure. B is completely evacuated. The entire system is thermally insulated. The stop cock is suddenly opened. The process is :

        1. a. isochoric
        2. b. isobaric
        3. c. isothermal
        4. d. adiabatic

        Solution:

        1. Answer: d

          For the thermally insulated system, question 25 solution

          ⇒dQ = 0

          and when the cock is removed

          dw = 0

          (Because in vacuum dw = 0)

          ⇒dQ = du + dw

          So du also zero 

          Following are the essential conditions for the adiabatic process to take place. The system must be perfectly insulated from the surrounding. the process must be carried out quickly so that there is a sufficient amount of time for heat transfer to take place.

          According to question both conditions satisfied so process will be adiabatic.


        Question 26. An iron rod of susceptibility 599 is subjected to a magnetising field of 1200 A m-1. The permeability of the material of the rod is : (μ0 = 4π×10-7 T mA-1)

        1. a. 2.4π ×10-5 T m A-1
        2. b. 2.4π ×10-7 T m A-1
        3. c. 2.4π ×10-4 T m A-1
        4. d. 8.0×10-5 T m A-1

        Solution:

        1. Answer: c

          xm = 599, μ0 = 4π × 10–7

          H = 1200 A/m, μ= ?

          μ = μ0 (1 + xm)

          = 4π × 10–7 (1 + 599)

          = 4π × 10–7 × 600

          = 24π × 10–5

          μ = 2.4π × 10–4TmA–1


        Question 27. The capacitance of a parallel plate capacitor with air as medium is 6 μF. With the introduction of a dielectric medium, the capacitance becomes 30 μF. The permittivity of the medium is: (ε0 =8.85×10-12 C2 N-1 m-2)

        1. a. 0.44×10-10 C2 N-1 m-2
        2. b. 5.00 C2 N-1 m-2
        3. c. 0.44×10-13 C2 N-1 m-2
        4. d. 1.77×10-12 C2 N-1 m-2

        Solution:

        1. Answer: a

          Cair = 6μF, Cmedium = 30μF

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 44

          Cmed = KCair

          30μF = K6μF

          K = 5 

          ∴ε = ε0k = 8.85 × 10–12 × 5 

          ε = 44.25 × 10–12

          ε = 0.4425 × 10–10

          ε = 0.44 × 10–10 C2N–1m–2


        Question 28. A charged particle having drift velocity of 7.5×10-4 m s-1in an electric field of3×10-10Vm–1 has a mobility in m2 V-1 s-1 of :

        1. a. 2.5×10-6
        2. b. 2.25×10-15
        3. c. 2.25×1015
        4. d. 2.5×106

        Solution:

        1. Answer: d

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 45

          (μ = mobility)


        Question 29. The color code of a resistance is given below:

        question 29

        The values of resistance and tolerance, respectively, are :

        1. a. 4.7 kΩ, 5%
        2. b. 470Ω, 5%
        3. c. 470 kΩ, 5%
        4. d. 47 kΩ, 10%

        Solution:

        1. Answer: b

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 47

          R = 47 × 101Ω ± 5%

              = 470 Ω ± 5%

          So, 470, 5%


        Question 30. The solids which have the negative temperature coefficient of resistance are :

        1. a. semiconductors only
        2. b. insulators and semiconductors
        3. c. metals
        4. d. insulators only

        Solution:

        1. Answer: b

          Insulators have a negative temperature coefficient because as temperature increases, the resistance of insulators decreases. The resistivity of the semiconductor material to decrease with the rise in temperature, resulting in a negative temperature coefficient of resistance.


        Question 31. A body weighs 72 N on the surface of the earth. What is the gravitational force on it, at a height equal to half the radius of the earth ?

        1. a. 30 N
        2. b. 24 N
        3. c. 48 N
        4. d. 32 N

        Solution:

        1. Answer: d

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 48


        Question 32. A 40 μF capacitor is connected to a 200 V, 50 Hz ac supply. The rms value of the current in the circuit is, nearly:

        1. a. 2.5 A
        2. b. 25.1 A
        3. c. 1.7 A
        4. d. 2.05 A

        Solution:

        1. Answer: a

          Irms = Vrms/z = 200/Xc = 200. 2πf.C

          = 200 × 2 × 3.14 × 50 × 40 × 10–6

          Irms= 251.2 × 10–2question 32 solution c 2.5 A


        Question 33. The phase difference between the displacement and acceleration of a particle in a simple harmonic motion is:

        1. a. π/2 rad
        2. b. zero
        3. c. π rad
        4. d. 3π/2 rad

        Solution:

        1. Answer: c

          For SHM acceleration and displacement both must have opposite direction

          a = –ω2x ∴ phase diff. is π

          ∴ x = A sin (ωt), a = –Aω2sinωt


        Question 34. The average thermal energy for a mono-atomic gas is : (kB is Boltzmann constant and T, absolute temperature)

        1. a. 5/2 kBT
        2. b. 7/2 kBT
        3. c. 1/2 kBT
        4. d. 3/2 kBT

        Solution:

        1. Answer: d

          By theory for monoatomic gas average thermal energy = 3/2 kBT


        Question 35. Light of frequency 1.5 times the threshold frequency is incident on a photosensitive material. What will be the photoelectric current if the frequency is halved and intensity is doubled?

        1. a. one-fourth
        2. b. zero
        3. c. doubled
        4. d. four times

        Solution:

        1. Answer: b

          f0< f1 = 1.5 f0

          ∴ f2 = 0.75 f0

          for given condition

          fincident<fthreshold

          so no photo electron emission

          i = 0


        Question 36. A wire of length L, area of cross section A is hanging from a fixed support. The length of the wire changes to L1 when mass M is suspended from its free end. The expression for Young's modulus is :

        NEET 2020 Physics Paper With Solutions 49

          Solution:

          1. Answer: b

            From young’s modulus formula

            NEET 2020 Physics Paper With Solutions 50


          Question 37. A ray is incident at an angle of incidence i on one surface of a small angle prism (with angle of prism A) and emerges normally from the opposite surface. If the refractive index of the material of the prism is μ, then the angle of incidence is nearly equal to:

          NEET 2020 Physics Paper With Solutions 51

            Solution:

            1. Answer: a

              question 37 solution

              1 sin i = μ. sin A 

              for small angle approximation 

              sinθ = θ

              i = μA


            Question 38. Find the torque about the origin when a force of NEET 2020 Physics Paper With Solutions 53 N acts on a particle whose position vector is NEET 2020 Physics Paper With Solutions 54m.

            NEET 2020 Physics Paper With Solutions 55

              Solution:

              1. Answer: a

                question 38 solution a

                NEET 2020 Physics Paper With Solutions 57


              Question 39. In Young's double slit experiment, if the separation between coherent sources is halved and the distance of the screen from the coherent sources is doubled, then the fringe width becomes :

              1. a. four times
              2. b. one-fourth
              3. c. double
              4. d. half

              Solution:

              1. Answer: a

                Fringe width in YDSE is given by

                NEET 2020 Physics Paper With Solutions 58


              Question 40. The energy required to break one bond in DNA is 10–20 J. This value in eV is nearly:

              1. a. 0.06
              2. b. 0.006
              3. c. 6
              4. d. 0.6

              Solution:

              1. Answer: a

                1.6 × 10–19 Joule = 1 eV

                NEET 2020 Physics Paper With Solutions 59


              Question 41. When a uranium isotope NEET 2020 Physics Paper With Solutions 60is bombarded with a neutron, it generates NEET 2020 Physics Paper With Solutions 61, three neutrons and :

              NEET 2020 Physics Paper With Solutions 62

                Solution:

                1. Answer: c

                  NEET 2020 Physics Paper With Solutions 63

                  92 = 36 + Z; A + 89 + 3 = 235 ⇒ A = 144

                  Z = 56


                Question 42. Two particles of mass 5kg and 10 kg respectively are attached to the two ends of a rigid rod of length 1m with negligible mass. The centre of mass of the system from the 5kg particle is nearly at a distance of:

                1. a. 67 cm
                2. b. 80 cm
                3. c. 33 cm
                4. d. 50 cm

                Solution:

                1. Answer: a

                  question 42 solution a

                  NEET 2020 Physics Paper With Solutions 65


                Question 43. Light with an average flux of 20 W/cm2 falls on a non-reflecting surface at normal incidence having surface area 20 cm2. The energy received by the surface during time span of 1 minute is:

                1. a. 24 × 103 J
                2. b. 48 × 103 J
                3. c. 10 × 103 J
                4. d. 12 × 103 J

                Solution:

                1. Answer: a

                  energy/sec = 20 w/cm2 × 20 cm2

                  = 400 w 

                  ∴ in 1 minute = 400 × 60 

                  = 24000


                Question 44. The increase in the width of the depletion region in a p-n junction diode is due to:

                1. a. both forward bias and reverse bias
                2. b. increase in forward current
                3. c. forward bias only
                4. d. reverse bias only

                Solution:

                1. Answer: d

                  The increase in the width of the depletion region in a p-n junction diode is due to reverse bias only.


                Question 45. A resistance wire connected in the left gap of a metre bridge balances a 10 Ω resistance in the right gap at a point which divides the bridge wire in the ratio 3:2. If the length of the resistance wire is 1.5 m, then the length of 1Ω of the resistance wire is:

                1. a. 1.5 × 10–1 m
                2. b. 1.5 × 10–2 m
                3. c. 1.0 × 10–2 m
                4. d. 1.0 × 10–1 m

                Solution:

                1. Answer: d

                  question 45 solution a

                  x × 2λ = 10 × 3 λ

                  x = 15Ω

                  ∴ 15Ω→ 1.5 m 

                  ∴ 1Ω→question 45 solution b

                  = 1 × 10–1 m


                Video Lessons - NEET 2020 - Physics (Sep 13)

                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13

                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13
                NEET 2020 Physics Paper With Solutions September 13