NCERT Solutions for Class 2 English Unit 1 Poem First Day at School

To help your kid prepare the best for his/her examinations, we are providing the choicest and most accurate NCERT Solutions for Class 2 English Unit 1 Poem First Day at School.

These NCERT Solutions for Class 2 have been structured so as to meet the latest CBSE standards. You can download these solutions in PDF format here and refer to them even when you are not online.

The poem First Day at School deals with the anxiety one feels on the first day of his/her school. The lesson beautifully covers the emotions of a child- how one feels about the teachers, classmates, etc. when one visits the school for the first time.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 2 English Unit 1 Poem First Day at School

 

ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 1
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 2
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 3
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 4
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 5
ncert solution class 2 eng unit 1 Poem First Day At School 6

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 2 English Unit 1 Poem First Day at School

FIRST DAY AT SCHOOL

READING IS FUN
Question 1
:

What does the child in the poem think about his drawing?

Answer:

He thinks whether his drawing will be as good as his classmates.

Question 2:

What does the child wonder about his teacher?

Answer:

The child wonders whether his teacher would look like his mother or grandmother.

Question 3:

Do you think the child would like to carry his puppy to school?

Answer:

Yes, the child will like to carry his puppy to school. But he cannot do so.

LET’S TALK
Question 1
:

Do you remember your first day at school? How did you feel–

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 2

Question 2:

When you entered your class what did you like?

Answer:

When I entered my class, I liked that everyone was talking to each other. Our class teacher made us all feel comfortable.

Question 3:

Who was the first friend you made?

Answer:

My first friend in class was Pallavi.

Question 4:

What did you enjoy doing the most?

Answer:

I enjoyed drawing in the drawing lectures the most.

Question 5:

Do you have a pet at home who waits for you to come back from school?

Answer:

Yes, I have a pup at home named Snoofy. He waits for me to come back from school.

LET’S ACT

Question 1:

Find a partner. Let your partner pretend to be the teacher who welcomed you to your class.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 2:

Now act out your first day at school.

Answer:

The student has to do as directed.

Question 3:

Look at the picture. What are the children doing?

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 10

Answer:

The children are acting. The girl is playing the role of the teacher and boy is playing the role of the child.

LET’S WRITE
Question 1
:

How many words can you make using letters from the word in the picture?

One has been done for you.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 11

Answer:

POT

PAT

HOT

PIT

TAP

SAT

MAP

TOP

MAT

HIS

SAP

HIT

Question 2:

Circle what you can carry in your school bag? Now write their names in the box below.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 4

1. Ruler

2. Sharpener

3. Pen

4. Eraser

5. Water Bottle

6. Spectacles

7. Tiffin

8. Pencil

9. Books

LET’S DO

Question 1:

What are the children doing? Choose the correct word from the ribbon and then fill in the blanks.

Eating; riding; going; studying; returning; sharing; laughing

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 6

LET’S PRACTICE

Question 1:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 1 Poem First Day At School - 8

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *