NCERT Solutions for Class 2 English Unit 9 Poem - Granny Granny Please Comb My Hair

Are you searching well-researched NCERT Solutions for Class 2 English Unit 9 Poem? You can check the NCERT Solutions given below. This unit has an emotional poem “Granny Granny Please Comb My Hair” where the kid requests her grandmother to comb her hair and expresses her love and gratitude towards her granny for her act of kindness.

Given below are the detailed NCERT Solutions which are solved by our panel of subject-matter experts. You can download the NCERT Solutions given below and access the textbook solutions, which are as per the latest CBSE English syllabus. Besides, you may also want to download the different chapters of NCERT Solutions for Class 2 English in PDF format here and help your child score good marks in the exams.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 2 English Unit 9 Poem – Granny Granny Please Comb My Hair

 

ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 1
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 2
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 3
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 4
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 5
ncert solution class 2 eng unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair 6

 

Access Answers to NCERT Class 2 English Unit 9 Poem

Granny Granny Please Comb My Hair

Reading is fun

Question 1:

What does the little girl want her Granny to do?

Answer:

The little girl requests her Granny to comb her hair.

Question 2:

What does Granny rub on her hair?

Answer:

Granny rubs a little coconut oil on her hair.

Question 3:

Does the little girl love her ‘Granny’?

Answer:

Yes, the little girl loves her ‘Granny’ very much.

Let’s talk

Question 1:

Do your grandparents live with you?

Answer:

Yes, my grandparents live with me and my parents.

Question 2:

Do you spend some time with them?

Answer:

Yes, I always spend quality time with them.

Question 3:

How do you help them?

Answer:

I help my grandparents by performing small tasks like watering the plants in the garden and assist my grandmother while she’s cooking in the kitchen.

Let’s share

Question 1:

What do you call ‘Grandmother’ in your language?

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 2:

What do you call ‘Grandfather’ in your language?

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 3:

Do you know any old people? Can you name them?

Answer:

Yes, I know a few old people in my neighbourhood. Their names are Mr. Rajesh Chaturvedi and Mrs. Sonia Khanna.

(Note: You can write the answer as per your choice)

Question 4:

How can you make them happy? Discuss with your class.

Answer:

We can make them happy by chatting with them and showing them respect and love.

Question 5:

Have you ever gone out with your grandparents?

Answer:

Yes, I often go out with my grandparents.

Word building

Question 1:

Make new words using letters from the word GRANDPARENTS. You may use the letters in any order. One has been done for you.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-1

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-2

Question 2:

Sometimes we replace the names of people with another word, instead of repeating the name. Replace the names in the sentences using a word from the box.

It, I, He, She, My, You

  1. Meena is playing with a doll. _____ is a girl.
  2. Ram is climbing a tree. _____ is a boy.
  3. Do not eat that mango. _____ is not ripe.

Answer:

  1. Meena is playing with a doll. _She_ is a girl.
  2. Ram is climbing a tree. _He_ is a boy.
  3. Do not eat that mango. _It_ is not ripe.

Let’s write

Question 1:

Suppose you go to stay with your grandparents for a week. Make a list of things that you would like to take with you for them. Do not forget to put a, an or the before each thing.

Answer:

I would like to take the following things for my grandparents:

  1. a sweet box
  2. a pair of spectacles
  3. a walking stick for my grandfather
  4. a box full of medicines
  5. a holy book
  6. a warm cloth like socks, shawl or sweater
  7. an emergency torch light
  8. a room heater
  9. seasonal fruits
  10. a story book

Fun time

Question 1:

Make a Thank You card for your grandparents.

You need Chart paper of any colour of 9 inches x 12 inches, sketch pens, sticker, design block.

Make it this way –

1. Fold the paper into two.

2. Draw or stick pictures on it.

3. Write a message inside. Begin with Dear Grandfather / Grandmother.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Activity time

Question 1:

This is an outline of Meena’s grandfather. Add his hat, tie, moustache, glasses, stick, etc. Write each word in the given box. Colour the picture and write his name.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-3

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-4

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-5

Add the details given boxes to the picture yourself.

A Picnic

This is a family picnic scene. Give names to all the people. Look at the picture and make sentences using phrases given in the box.

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-6

eating food together, picking up wrappers or waste papers, serving food, playing football, talking to elderly people, fishing with grandfather

Answer:

NCERT Solutions Class 2 English Unit 9 Poem Granny Granny Please Comb My Hair-7

My entire family came together for a picnic. My name is Mini and I’m picking up waste materials from the ground to throw into the dustbin. My mother, Sonia is offering a piece of cake to my granny, Revati to eat. My younger brother, Raj and my father, Sunil are playing football. My grandpa, Manoj is fishing with my youngest brother, Suresh. Everyone is enjoying the outing and having a good time with each other.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *