NCERT Solutions For Class 6 History Social Science Chapter 9 Traders, Kings, and Pilgrims

NCERT Book Solutions Class 6 Our Pasts – I Chapter 9

This chapter talks about traders, kingdoms along the coast, the spread of Buddhism, the reasons behind the visit of pilgrims to the monasteries, the rise of Bhakti and reasons behind its popularity. After going through these topics, students will find the questions related to these in the exercise. In NCERT Solutions Class 6 History Chapter 9 “Traders, Kings, and Pilgrims”, we have provided the answers to the exercise questions. These solutions will help students to prepare better for their annual exam.

Students can download the NCERT Solutions for Class 6 History PDF below.

NCERT Solutions for Class 6 History (Our Pasts-I) Chapter 9 Traders, Kings and Pilgrims:- Download PDF Here

NCERT Solutions Class 6 Social Science History Chapter 9 Traders Kings and Pilgrims 1
NCERT Solutions Class 6 Social Science History Chapter 9 Traders Kings and Pilgrims 2
NCERT Solutions Class 6 Social Science History Chapter 9 Traders Kings and Pilgrims 3

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 9- Traders, Kings, and Pilgrims”

The solutions for chapter 9, Traders, Kings and Pilgrims are given below. Students should also check NCERT Solutions for Class 6 for other subjects.

Let’s Recall

  1. Match the following
Muvendar Mahayana Buddhism
Lords of the dakshinapatha Buddhacharita
Ashvagosha Satavahana rulers
Bodhisattvas Chinese pilgrim
Xuan Zhang Cholas, Cheras and Pandyas

Solution 1:

Muvendar Cholas, Cheras and Pandyas
Lords of the dakshinapatha Satavahana rulers
Ashvagosha Buddhacharita
Bodhisattvas Mahayana Buddhism
Xuan Zhang Chinese pilgrim

2. Why did kings want to control the Silk Route?

Solution 2:

  1. They could collect taxes, an additional source of revenue for kings
  2. Gifts and tributes were given by traders to the kings

3. What kinds of evidence do historians use to find out about trade and trade routes?

Solution 3:

They found evidence through multiple sources.

  1. Through the literature of the concerned period
  2. Ancient coins
  3. Pottery, bowls and plates

4. What were the main features of Bhakti

Solution 4:

  1. Bhakti became a central feature of Hinduism.
  2. Deities were worshipped through bhakti
  3. Bhakti is generally understood as a person’s devotion to his or her chosen deity
  4. Anybody – whether rich or poor, belonging to the so-called ‘high’ or ‘low’ castes, man or woman, could follow the path of bhakti.
  5. This path emphasised devotion and individual worship of a god or goddesses rather than the performance of elaborate sacrifices.
  6. As per this system, if a devotee worships the chosen deity with a pure heart, the deity will appear in the form in which he or she may desire. So the deity could be thought of as a human being, lion, tree or any other form. Once this idea gained acceptance, artists made beautiful images of these deities.

Let’s Discuss

5. Discuss the reasons why the Chinese pilgrims came to India.

Solution 5:

They came to visit places associated with the life of Buddha as well as famous monasteries. They spent time studying in Nalanda.

6. Why do you think ordinary people were attracted to Bhakti?

Solution 6:

Anyone irrespective of gender, economic status and caste status could follow this path. Hence, it attracted ordinary people.

Let’s Do

7. List five things that you buy from the market. Which of these are made in the city/village in which you live and which are brought by traders from other areas?

Solution 7:

This is an activity that needs to be carried out by students.

8. There are several major pilgrimages performed by people in India today. Find out about any one of them, and write a short description. (Hint: who can go on the pilgrimage — men, women or children? How long does it take? How do people travel? What do they take with them? What do they do when they reach the holy place? Do they bring anything back with them?)

Solution 8:

This is an activity that needs to be carried out by students. There are plenty of pilgrimage centres. Students can choose one from their own experience.

Traders, Kings, and Pilgrims Summary

The NCERT Class 6 History Our Pasts-I Chapter 9 talks about the following topics:

  1. How to find out about trade and traders
  2. New kingdoms along the coast
  3. The story of the silk route
  4. The spread of Buddhism
  5. The quest of the Pilgrims
  6. The beginnings of Bhakti

Students can access the full set of NCERT Solutions for Class 6 Social Science at BYJU’S and can make their studies easier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class