Ncert Solutions For Class 6 Maths Ex 5.4

Ncert Solutions For Class 6 Maths Chapter 5 Ex 5.4

Question 1:

Measure the following:

(i) A right angle

Ans. Right angle measures \(90^{\circ}\)

(ii) A straight line

Answer:

Straight line measures \(180^{\circ}\)

Question 2:

State whether the following are True or False:

(i) Acute angle measures less than \(90^{\circ}\).

Answer:

True

(ii) Obtuse angle measures less than \(90^{\circ}\).

Answer:

False

Obtuse angle measures greater than \(90^{\circ}\).

(iii) Reflex angle measures greater than \(180^{\circ}\)

Answer:

True

(iv) One complete revolution measures \(360^{\circ}\).

Answer:

True

(v) If \(n\angle x\) = \(54^{\circ}\) and \(m\angle y\) = \(36^{\circ}\), then \(n\angle x\) is greater than \(m\angle y\).

Answer:

True

Question 3:

Give the measures for the following:

(i) Acute angles

Answer:

\(30^{\circ}\).

\(80^{\circ}\).

(ii) Obtuse angles

Answer:

\(120^{\circ}\).

\(150^{\circ}\).

Question 4:

Using protractor measure the given and note them down.

8

Answer:

\(40^{\circ}\).

\(130^{\circ}\).

\(90^{\circ}\).

\(60^{\circ}\), \(150^{\circ}\) and \(75^{\circ}\).

Question 5:

Measures the largest angle and find their angles.

9

Answer:

A measures \(40^{\circ}\).

B measures \(60^{\circ}\).

\(\angle A\) has the largest angle.

Question 6:

Measure the largest angle and find their angles.

10

Answer: The angles measure \(75^{\circ}\) and \(70^{\circ}\).

Hence, the first angle is greater.

Question 7:

Fill in the following:

(i) An angle which is less than \(90^{\circ}\) is _________

Answer:

Acute angle

(ii) An angle which is greater than \(90^{\circ}\) is ________

Answer:

Obtuse angle

(iii) An angle which is sum of two right angle is __________

Answer:

Straight Angle

(iv) If sum of two angles is \(90^{\circ}\), then each of the individual angle is ________

Answer:

Acute angle.

(v) If sum of two angles is \(180^{\circ}\) and one angle is obtuse, then the other angle is ________

Answer:

Acute angle

Question 8:

Using protractor measure the following:

11

Answer:

The angle measures

(i) \(30^{\circ}\).

(ii)\(120^{\circ}\).

(iii) \(60^{\circ}\).

(iv) \(180^{\circ}\).

Question 9:

What is the angle between the two hands of the clock?

12

Answer:

(i) \(90^{\circ}\).

(ii) \(30^{\circ}\).

(iii) \(180^{\circ}\).

Question 10:

The measure of the angle is \(45^{\circ}\). Looking through a magnifying glass, does the angle becomes larger? Do the size increases?

13

Answer:

The angle does not change.

Question 11:

Measure and identify the following:

14

Angle Measure Type
\(\angle XOY\)
\(\angle XOZ\)
\(\angle YOZ\)
\(\angle NOZ\)
\(\angle NOX\)
\(\angle NOY\)

 

Answer:

 

Angle Measure Type
\(\angle XOY\) \(50^{\circ}\). Acute
\(\angle XOZ\) \(130^{\circ}\). Obtuse
\(\angle YOZ\) \(80^{\circ}\). Acute
\(\angle NOZ\) \(100^{\circ}\). Obtuse
\(\angle NOX\) \(145^{\circ}\). Obtuse
\(\angle NOY\) \(180^{\circ}\). Straight
Related Links
Download Class 11 Maths Ncert Solutions Cbse Class 12 Maths Ncert Solutions Free Download
Ncert Solutions For Class 9 Science Physics 10Th Class Ncert Science Solution
11Th Biology Ncert Pdf 12 Bio Ncert
Ncert Physics Class 12 Pdf Ncert Chemistry Class 11 Pdf Free Download Part 1
Chem Ncert Solutions Class 12 Cbse Class 7 Maths Ncert Solutions
Ncert Guide For Class 9 Maths Ncert Grade 10 Maths Solutions