NCERT Class 4 Maths Chapter 8 Carts and Wheels

NCERT Class 4 Maths Chapter 8 Carts and Wheels, solutions are provided here for students who are preparing for their final exams. These solutions consist of a question bank which will help students to understand each and every concept explained in the chapter. The solved questions are designed by our experts and with respect to CBSE syllabus(2018-2019) prescribed for class 4.

The question paper for the final exam is prepared according to the exercise questions present in chapter 8 of the 4th class Maths NCERT book. Therefore, we have tried to provide solutions for all the types of questions which can be asked from this chapter, so that students could score well.

NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 8 Carts and Wheels:-Download PDF Here

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 7
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 8
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 9
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 Carts And Wheels 10

Access NCERT Class 4 Maths Chapter 8 Carts and Wheels Solutions

NCERT book Page No: 81

Question: 1

You must have seen many such round things around you. List some more in your notebook.

Answer: List of round things around us are as follows:

1. Bangles

2. Tawa

3. Bowl

4. Wheel chair

5. Coins

6. Plate

7. Moon

8. Sun

9. Ball

10. Tyre

NCERT book Page No: 82

Round Bangle

Question: 2

Have you ever gone to a bangle shop?

Answer: Yes, I went to the bangle shop along with my mother

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 1

Question: 3

Guess which of these bangles is of your size?

Answer: The smallest bangle is of my size

Question: 4

Take a wire and make a bangle for yourself. Can your teacher wear this bangle?

Answer: I made a bangle by wrapping a wire around a pipe. No, my teacher cannot wear this bangle.

Question: 5

A bangle can be used to trace a circle. What are the other things around you that you can use to trace a circle?

Answer: The other things that can be used to trace a circle are coin, plate, cap of a bottle, coin etc.

Question: 6

Trace a circle with the help of some of these in your notebook or on the ground.

(a) Which thing makes the smallest circle?

(b) Which thing makes the biggest circle?

Answer: (a) Circle made with the help of a pen cap is the smallest circle

(b) Circle made with the help of a plate in which we have food is the biggest circle

NCERT book Page No: 83

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 2

Question: 7

Do you play these games?

Answer: Yes, I play these games

Question: 8

Which song do you sing when you play these?

Answer: We sing rain-rain go away, come again another day while playing these games.

Question: 9

What if a rectangle was made? Discuss.

Answer: There are some games played by making rectangles. But a game like cricket need a circle because if a rectangle is made in a cricket, the distance of boundary from the players will be unequal.

Question: 10

Think of some other games you play by making circles.

Answer: Games played by making circles are musical chair race, passing a parcel etc.

NCERT book Page No: 84

Making a Circle

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 3

Question: 11

(a) Is any of these a good drawing of a circle?

Answer: No, none of these are good in drawing a circle

(b) Can you draw a circle on the floor with a chalk? Try.

Answer: Yes, by using a chalk I can draw a circle on the floor.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 4

(c) Also draw a circle in your notebook using a pencil.

Answer: The circle drawn by a pencil is shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 5

(d) Look at the circles drawn by your friends. Who has drawn the best circle?

Answer: Circles drawn by my friends are given below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 6

The circle drawn by Soni is the best circle

NCERT book Page No: 85-86

Making a Circle with a Rope

Question: 12

(a) Do the activity in small groups. Each group should take a rope of a different length. See the circles made by different groups.

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 7

Circle drawn by Rani’s group is the smallest circle

(b) How long was their rope?

Answer:

Group

Length of their rope

Rani’s Group

2 metre

Molu’s Group

5 metre

Rahul’s Group

8 metre

(c) Does a longer rope make a bigger circle? Why is it so?

Answer: Yes it can make a bigger circle. This is because longer rope acts as a bigger radius. Hence, circle made by the longest rope is the biggest circle

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 8

(d) What was the radius of the smallest circle?

Answer: The smallest circle radius was 2 metre

Question: 13

Draw the radius of this bangle using a ruler. Measure the length of the radius.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 9

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 10

The radius of this bangle is 2 cm

Question: 14

Now see what your friends have drawn. Discuss the length of the radius they measured. Is it the same as yours?

Answer: The radius drawn by all the friends is same

Question: 15

Draw the radius of these circles. Guess which circle has the longer radius.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 11

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 12

Here, the radius of bigger circle is the longer.

Question: 16

Measure the radius of both the circles using a ruler. Write the length of their radius.

(a) Radius of the green circle

(b) Radius of the blue circle

Answer:

(a) Radius of the green circle is 1 cm

(b) Radius of the blue circle is 1.8 cm

Find out

Question: 17

Measure the radius of the wheels of a bicycle or a bullock-cart. You can use a thread or a measuring tape.

Answer: The radius of the wheels of a bicycle is 14 inches. The radius of the wheel of a bullock cart is 22 inches.

Question: 18

Are all the wheels of a bicycle or a bullock-cart of the same radius?

Answer: Yes, they are of same radius.

Question: 19

Have you seen a tractor or a road roller?

Answer: Yes, I have seen both.

Question: 20

Which is the biggest wheel you have ever seen?

Answer: The biggest wheel I have ever seen is the wheel of a merry-go-round.

Question: 21

Are all wheels of a tractor or road roller of the same radius?

Answer: No, the wheels of a tractor or road roller donot have the same radius. Their back wheels are bigger.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 13

Question: 22

Lali and Kali are tied to a pole with ropes. Kali has a longer rope. Who can look for more grass to eat?

Answer: Kali can look for more grass to eat as she has a longer rope.

NCERT book Page No: 88

Question: 23

Why did Naina get such a drawing? Discuss. Can a circle have more than 1 centimeter

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 14

Answer: Yes, I got a circle.

Question: 24

Is this circle better than the one you made earlier without a compass? Draw the radius of this circle and measure it.

Answer: Yes, this circle is better than the earlier circle which was drawn without using the compass. The radius of the circle is 3 centimetre.

NCERT book Page No: 89

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 15

Question: 25

Why did Naina get such drawing? Discuss. Can a circle have more than one centre?

Answer: Naina got such drawing as she had changed the centre of the circle. No, a circle cannot have more than one centre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 16

Question: 26

Did any one of you ever get a shape like Naina’s?

Answer: Yes, I got the shape like Naina when I draw a circle using more than one centres.

NCERT book Page No: 91

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 17

Question: 27

Now you trace a circle on a paper using a bangle. Cut it. Then find its centre like Sameena did.

Answer: Trace the circle by using a bangle on notebook. Now, cut the circle from its outline. Fold the circle in half. Again fold it half. Now, open the folded circle. Here, the crossing point of the two creased line is its centre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 18

NCERT book Page No: 92

Balancing Act

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 19

Question: 28

Can you balance a plate on your finger?

Answer: No, I cannot balance a plate on my finger. It is very difficult as it requires a lot of practice.

Question: 29

You also try to balance a plate or a round lid on your finger. Where does it balance?

Answer: The centre of a plate or a round lid is the place where we balance while trying on our finger.

NCERT book Page No: 92-93

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 20

Now everybody was excited to spin their tops which looked like this.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 21

Question: 30

(a) Whose top will not spin at all?

(b) Whose top will spin a little?

(c) Whose top will spin the best?

(d) In whose top is the stick nearest to the centre?

Answer:

(a) Zakir’s and Naina’s top will not spin at all

(b) The top made by Guddo will spin a little

(c) The top made by Appu will spin the best

(d) The top in which the stick is nearest to the centre is Appu’s top

Question: 31

To make the top spin well, where will you make the hole?

Answer: We will make the hole at its centre to spin the top well.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *